Машина за хляб-37 част

  • 48 435
  • 740
# 45
Дядо хаджия, много наизуст го направих, избрах първата рецепта и пуснах първата програма - 3 часова, включих я и......докато презвъня за край. Аз също имам съмнения, че сложих повече мая. Хлебчето е с тегло 700 гр - най-малкото избрах пак по причина, че не знам какво ще излезе. А мая използвам жива и сложих малко по-малко от половин кубче. Суха не ползвам, но освен да взема да се запася с нея за машината.
Рецептата е елементарна:

Вода - 270 мл
олио - 3 с.л.
сол 1 1/4 чл
захар - 2 1/4 с.л. (сложих 1 с.л)
брашно - 450 гр
мая - 1 ч.л. суха.

Мисля, че с маята прецаках работата (е, не съвсем, щото се яде Laughing), раздавам акъли, като пита някой колко от сухата на колко от живата е равна, но като слагах хлебчето хич не дойдох да погледна съотношението. Embarassed

Уф, зор, ако беше на ръка, да съм я омесила, изпекла и забравила! А сега толкоз радини вълнения......... Joy
Виж целия пост
# 46
Дядо хаджия, много наизуст го направих, избрах първата рецепта и пуснах първата програма - 3 часова, включих я и......докато презвъня за край. Аз също имам съмнения, че сложих повече мая. Хлебчето е с тегло 700 гр - най-малкото избрах пак по причина, че не знам какво ще излезе. А мая използвам жива и сложих малко по-малко от половин кубче. Суха не ползвам, но освен да взема да се запася с нея за машината.
Рецептата е елементарна:

Вода - 270 мл
олио - 3 с.л.
сол 1 1/4 чл
захар - 2 1/4 с.л. (сложих 1 с.л)
брашно - 450 гр
мая - 1 ч.л. суха.

Мисля, че с маята прецаках работата (е, не съвсем, щото се яде Laughing), раздавам акъли, като пита някой колко от сухата на колко от живата е равна, но като слагах хлебчето хич не дойдох да погледна съотношението. Embarassed

Уф, зор, ако беше на ръка, да съм я омесила, изпекла и забравила! А сега толкоз радини вълнения......... Joy


Маята ти е дошла вповече.1/4 от кубчето ще е достатъчно за хлебчето,на толкова се равнява 1 чл суха мая.
Аз предпочитам живата мая,по-хубави са ми хлебчетата с нея.
Виж целия пост
# 47
То малко е неудобно на майстор като Лабрекс да се дава акъл, но аз на подобна рецепта като количество вода слагам 540 гр брашно и 10 гр жива мая и резултата е чудесен. Според мен тр да се намали маята и да се увеличи леко брашното. Ааа да, и захарта добре че си я намалила, струва ми се много 2 1/4 сл.  Успех Peace
Виж целия пост
# 48

Маята ти е дошла вповече.1/4 от кубчето ще е достатъчно за хлебчето,на толкова се равнява 1 чл суха мая.
Аз предпочитам живата мая,по-хубави са ми хлебчетата с нея.

мах-мама, благодаря!  bouquet Аз хич не съм фен на сухата мая, ама или ще трябва да се науча да смятам (и там хич ме няма) или да си купя и суха за всеки случай. Peace Grinning

mama Tin, не съм имала машина досега, днес пробвах за пръв път и ...........това е. Ако беше на ръка, нямаше да имам проблем, но с машинката не само не съм майстор, ами и под чирак съм. Така че ще ви тормозя от време на време, докато схвана!  Grinning  bouquet 
Виж целия пост
# 49
Лабрексче, Hug,и на мен ми беше трудно в началото да усетя тестото в машината(не е като на ръка със сигурност),но се свиква след малко време.Обикновено ползвам бързата програма или месене+втасване и после печене,че така контролирам изцяло процеса.През това време пък си готвя другите неща и в един момент съм готова с всичко.Сигурна съм,че ще ти хареса.
Виж целия пост
# 50
Хаха, Лабрекс, това е нищо в сравнение с вчерашният ми хляб- реших да направя бял с майонеза и маслини...и по едно време гледам- прозореца облепен с тесто...отварям и какво да видя- тестото се пече и преляло и тръгнало надолу кам реотаните  Laughing Завих прелялото навътре и така се доопече. Съжалявам, че не можах да го снимам, защото отгоре имаше уникален "сплетен" вид, но моите го нападнаха още врял и му изядоха "дизайна". Та мисълта ми е, че не е толкова важно дали външният вид е "за пред хора", важно е околните да лапат с кеф и да те гледат с благодарност  Hug
Виж целия пост
# 51
Лабрексче, Hug,и на мен ми беше трудно в началото да усетя тестото в машината(не е като на ръка със сигурност),но се свиква след малко време.Обикновено ползвам бързата програма или месене+втасване и после печене,че така контролирам изцяло процеса.През това време пък си готвя другите неща и в един момент съм готова с всичко.Сигурна съм,че ще ти хареса.

мах-мама, аз трябва да си призная, че не намерих и време малко да седна и да попрочета, ами съвсем на юруш го подкарах - първата рецепта с първата програма. Ама, ще се изуча, де ще ходя! Peace Трябва да видя кои програми какви са, и това не знам. Embarassed

lucy60, разсмя ме! Joy То, май цял ден ми е весело покрай това, дето го сътворих. Половинката каза, че на кора съм го докарала, пък и нали се яде, та.......права си! Grinning  bouquet
Виж целия пост
# 52
...Значи тук според мен имаме или много мая или недовтасване...

И как се разбира, че тестото не е достатъчно ватсало? Вероятно звучи глупаво, но наистина нямам понятие. Благодаря!
Виж целия пост
# 53
Правих лимонов хляб със сусам от рецептурника на Мулинекс, програма за безсолен хляб - няма такава гадост  Sick, явно тази програма няма да се използва у нас.
Виж целия пост
# 54
Правих лимонов хляб със сусам от рецептурника на Мулинекс, програма за безсолен хляб - няма такава гадост  Sick, явно тази програма няма да се използва у нас.

Едва ли е от програмата. Rolling Eyes Напиши рецептата да я видим.
Виж целия пост
# 55
Лимонов хляб със сусам
Вода    400 мл
Олио    1 1/2 ч.л.
Лим. сок 2 ч.л.
Спец. брашно за хляб 610 гр.
Суха мая 1 1/2 ч.л.
Сусамено семе 110 гр. - добавя се при първия звуков сигнал /след около 20 мин./
Програма 10 Безсолен хляб - при Мулинекс 5032; количествата са за 1кг.


Водата беше повече за това количество брашно и се получи каша Laughing, но добавих още брашно и доби много добър търговски вид.
Проблемът е, че у нас явно не ни е по вкуса безсолен хляб. Peace
Виж целия пост
# 56
от мен един пълнозърнест хляб


и два дни се борих с един козунак  Laughingединият ден го месих в машината за хляб,но нямах време за печене и го прибрах в хладилника.на другият ден го чаках сто часа да втасва и се получи този дебел козунак,който трябваше да разделя на две може би...
малко го попрепекох за да не остане вътре суров...като гледам какви симпатични козуначета се правят,не знам кога ще го постигна...


Виж целия пост
# 57
....Проблемът е, че у нас явно не ни е по вкуса безсолен хляб. Peace

Вероятно е така, но причината не е в програмата, а в рецептата.  Ако принципно ти е харесал хлябът, можеш следващият път да сложиш и сол.
Течността наистина е доста. За нормален хляб слагам максимум 300мл. Тук имаш брашно и сусам, но сусамът не мисля, че компенсира съвсем сухите съставки. Затова ти е станало рядко.
А хлябът удряше ли на лимон? Аз винаги слагам и малко готов сок, не знам колко точно, сипвам направо от шишето. Но не заради лимоновият дъх, той не се усеща. Просто "засилвам" брашното с него.
Виж целия пост
# 58
Не, нямаше дъх на лимон, 2 ч.л. не са много. Аз изцедих пресен сок.  Peace
Права си, че е в рецептата причината, а не в програмата. Мерси за съвета, може и да опитам някой ден същото със сол, но първо да забравя колко гаден беше безсолния.  Laughing 
Не знам иначе за какво друго да я ползвам тази програма, която си е специално за безсолни хлябове.
Сега съм пуснала от твоя айрянов хляб Heart Eyes, но в голямата доза /малката изяждаме твърде бързо/ и следя дали ще опре в капака.  Crazy
Виж целия пост
# 59
Ами ето как човек разбира, че десетина програми са твърде неизползваеми. Аз ползвам предимно основната, понякога тази за месене, понякога за печене. Останалите в единични случаи 1-2 от тях. newsm78
Тя какво представлява тази програма за безсолен хляб всъщност? Имаш ли я по минути кога какво прави?
За айряна - играете си на котка и мишка ли? Crazy
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия