Машина за хляб-37 част

  • 48 439
  • 740
# 690

alys, аз когато правя хляб на бързата програма задължително разтварям маята в топла водичка или мляко и хляба става хубав, без значение типов или бял, иначе наистина хляба няма достатъчно време да втаса.
Лабрекс, поздравления за половинката, страхотно е хлебчето. Peace А по повод закваската, виж темата на Мамето ето тук. Peace
Виж целия пост
# 691
Гелева, имаш ли рецепта, към която се придържаш за бързата програма? Маята само я разтваряш или я шупваш? С прясна мая ли работиш? Аз съм пробвала само с рецептата от книжката

Вода: 400 мл.
Олио: 2 с.л.
Сол: 2 ч.л.
Захар: 1,5 с.л.
Сухо мляко: 2,5 с.л.
Обикновено брашно: 640 г
Суха мая: 4 ч.л.

Когато правя хляб на основната програма, слагам 700 г брашно, 400 мл течност и 1 1/4 ч.л. суха мая (останалото е приблизително същото).

Още нещо... Тъй като в книжката има грешки, моля за редакция на следната рецепта:

Хляб от черно брашно
Тегло: 1000 г
Време: 3:42 ч

С ъ с т а в к и
Вода: 400 мл.
Олио: 1 с.л.
Сол: 2 ч.л.
Захар: 1,5 с.л.
Сухо мляко: 2 с.л.
Ръжено брашно: 330 г
Обикновено брашно: 240 г
Черно брашно: 460 г

Суха мая: 1,5 ч.л.
•••••••••
Сложете съставките в тавичката за печене в следната последова-
телност: вода, олио, сол, захар и сухо мляко.
После добавете двата вида брашно и сухата мая.
Сложете тавичката за печене в машината. Изберете програма
3, количеството на хляба и предпочитания цвят на коричката.
Натиснете бутона „Вкл.-Изкл.”.
След края на програмата, изключете хлебопекарната, извадете
тавичката за печене и хляба от нея.
Виж целия пост
# 692
alys, дали на бърза или основна продуктите са ми едни и същи. Просто прясната мая я разтварям за около 5 минути в топла вода, колкото да се разтвори. Много често сипвам малко айрян или слагам 1-2 лъжици кисело мляко към хлебчето, става по-хубаво. А точни мерки нямам, слагам на око и гледам тестото в началото, да стане еластична и хубава топка, после оставам машинката да си върши работата. Laughing
Виж целия пост
# 693
labrex, ТМ е майстор, браво!  Laughing
Между другото, в тортената тема, пишат, че покриват тортите си с ММ.
Гледай ги какви палавници били, аз мислех, че покриват тортите с моделираща маса, а те мъжете си нареждали отгоре.  Laughing

Аз днес ще пека типово хлебче по рецептата на Гелева /ще намаля количеството сол/ и селския френски хляб на Ердинч. Да видим какво ще стане.
Виж целия пост
# 694
Гелева, аз на мамето и превеждах за тия закваски, но не си спомням да имаше закваска от грозде/стафиди newsm78, но ще погледна пак. Peace

Smiley*, как не съм се сетила досега, те затова с такова вдъхновение правят тия шедьоври, дето ги гледам зяпнала и изобщо не помислям да сложа в тая тема моя торта! Grinning  bouquetИзточникът за ММ е абсолютно достоверен!  Grinning
Като направиш хлебчетата, особено типовото, после ще ми правиш майсторски клас, щото аз там съм голяма излагация. Embarassed Peace
Виж целия пост
# 695
Лабрекс, ето тук на 6-та страница пишат за тази закваска. Знам по спомен, че се коментираше и се разрових. Hug
Виж целия пост
# 696
Лабрекс, ето тук на 6-та страница пишат за тази закваска. Знам по спомен, че се коментираше и се разрових. Hug

Гелева, благодаря ти, тъкмо бях тръгнала поред по страниците!  bouquet
Виж целия пост
# 697
А ето тук много нагледно и хубаво описана рецепта от marabu за кисело тесто от грозде Peace
Виж целия пост
# 698
А ето тук много нагледно и хубаво описана рецепта от marabu за кисело тесто от грозде .  Peace

10х! Hug Hug Hug Лятото, по-скоро есента ще си набера гроздови зрънца от асмата и ще пробвам. Доколкото разбирам с купеното грозде може и да не стане, но пък Марабу пише, че е правила. newsm78 Ама пък какво пречи да се пробва?
Виж целия пост
# 699
Някой може ли да изкаже впечатление за ей този хляб:
ХЛЯБ БЕЗ КОРА - pina

210 мл топла вода
115 мл прясно мляко
2 с.л. олио
2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
600 г брашно
1,5 ч.л. суха мая

Как става номера да е без кора? На моята машина май нямам такава опция, на каква програма се пече?
Виж целия пост
# 700
Някой може ли да изкаже впечатление за ей този хляб:
....

Как става номера да е без кора? На моята машина май нямам такава опция, на каква програма се пече?


Страхотни впечатления имам от италианския хляб на Пина, само че аз не съм го правил в машина въпреки, че тя май си имаше такава специална програма (дано не се лъжа).


Лабрекс и Гелева, вижте темата за закваските в началния пост, мисля че и там имаше споделен опит за закваска от грозде.
Виж целия пост
# 701

Ей, винаги на мЪжовете им е по-лесно в тоя живот, на, и хлебчетата по-лесно им стават и отведнъж! Направо са родени научени. 

тука в Турция викат че:  Хляба е мъжка работа  Crossing Arms    bouquet
 

Hug
Виж целия пост
# 702

Ей, винаги на мЪжовете им е по-лесно в тоя живот, на, и хлебчетата по-лесно им стават и отведнъж! Направо са родени научени. 

тука в Турция викат че:  Хляба е мъжка работа  Crossing Arms    bouquet
 

Hug


По принцип най-добрите готвачи са мъже   bouquet макар,че има доста изключения,но това е друга тема.
Виж целия пост
# 703

Ей, винаги на мЪжовете им е по-лесно в тоя живот, на, и хлебчетата по-лесно им стават и отведнъж! Направо са родени научени. 

тука в Турция викат че:  Хляба е мъжка работа  Crossing Arms    bouquet
 Hug

Шегата настрана и, дано не ми се разсърдят момичетата, но съм попадала на страхотни кулинари мъже и все си мисля, че са по-добрите в тая област. Има и жени добри, разбира се, те са по-старателни, но когато един мъж е добър в тая област, направо е факир! Peace
Виж целия пост
# 704
Не е трудно да се направи закваска (пробвала съм), но така и не ми стана ясно как да се съхранява после. Някои пишат, че замразяват, други държат в хладилника, Марабу съветва да е не е в хладилник... Иначе става вкусен хляб. Опитах едно малко хлебче само на закваска, но пекох във фурната. Има много рецепти за закваска, аз съм пробвала най-обикновената - брашно и вода, като взех малко ръжено брашно на Техра (не знам какво не му харесвате). В него има млечно-кисела закваска, а това предполага по-лесно захващане на бъдеща закваска за хляб (мое мнение).
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия