Машина за хляб-37 част

  • 48 469
  • 740
# 630
Да ви е честита новата 2011година!

Пожелавам на всички ви много здраве, уют и топлина в дома и разбира се - много кулинарни успехи! Simple Smile
Виж целия пост
# 631
Здравейте отново! Simple Smile

Вчера направих първия си хляб. Мисля, че се получи добре. У дома много го харесаха, но беше малко безсолен сперед мен и коричката му беше по-твърда. Все пак като за първи опит си е ОК. Simple Smile

Извинявам се, но ще ви подосаждам малко тези дни, тъй като съм абсолютно начинаеща и имам нужда от помощ и съвети.  Embarassed

Първо да си кажа каква ми е хлебопекарната: Има 2 бъркалки, 2 контейнера, като единия е разделен на 2 и за него пак има 2 бъркалки, но по-малки. От програмите ми може да се настройват само големи хлябове се оказа - 1кг., 1.200кг. и 1,400кг.
Програмите ми са следните:
1. Основна
2. Пълнозърнест
3. Френски
4. Бързо
5. Сладък хляб
6. Кекс
7. Сладка
8. Тесто /дават я за тесто със сода или бакпулвер/
9. Супер бърза
10. Печене
11. Десерт
12. Домашно приготвяне /ти си съставяш програмата/

Въпросите са ми следните /моля да не ми се смеете/:
Как да си проверявам тестото, докато меси? В смисъл, вие изключвате ли машината или няма проблем докато работи да го проверявам?
Ако искам да направя по-малък хляб, само времето за печене ли коригирам?
Понеже в къщи сме разделени на 2 отбора, мога ли в контейнера, който е разделен на 2 да си приготвя едновременно черен и бял хляб или времето за втасване и печене е различно и за 2-те теста?
Чета, че машинките ви пиукат, за да добавите например моркови, маслини, стафиди и т.н. Е, аз не виждам моята да има такова нещо, затова ме посъветвайте кога се добавят те и каква програма използвате за приготвяне на такъв тип хляб?
Мога ли да си опека пита, като преди печенето я намажа с жълтък или е проблем?

Искам да благодаря ба Бонго за първите напътствия и ценни съвети, които ми даде!  Hug

Хубав и спокоен първи ден от Новата Година! Simple Smile Аз ще се поровя из рецептите и ще направя втория си опит, че се оказа, че 2 дни фурните няма да работят и моите мъже ще разчитат на домашния ми хляб. Simple Smile
Виж целия пост
# 632
Как да си проверявам тестото, докато меси? В смисъл, вие изключвате ли машината или няма проблем докато работи да го проверявам?
визуално - през прозорчето или като надигнеш капака ; като пощипваш тестото с пръсти. всичко става при работеща машина.
Ако искам да направя по-малък хляб, само времето за печене ли коригирам?
по-малък хляб - по-малко продукти (тях ги коригираш) , печенето се коригира само като зададеш по-малък размер на хляба. обикновено е около 5-10 мин  по-малко. за всеки случай следи процеса и ако се наложи  изключваш преди да е свършила програмата.
Понеже в къщи сме разделени на 2 отбора, мога ли в контейнера, който е разделен на 2 да си приготвя едновременно черен и бял хляб или времето за втасване и печене е различно и за 2-те теста?
можеш. ако са втасали едновремено.
Чета, че машинките ви пиукат, за да добавите например моркови, маслини, стафиди и т.н. Е, аз не виждам моята да има такова нещо, затова ме посъветвайте кога се добавят те и каква програма използвате за приготвяне на такъв тип хляб?
пиукането не се вижда, а се чува  hahaha някъде около 5 мин преди да приключи месенето се чува този сигнал. в книжката към машината би трябвало да пише кога се прибавя.
Мога ли да си опека пита, като преди печенето я намажа с жълтък или е проблем?
в машината или в готварска печка ще печеш ? питата за мен е кръгла. ако имаш кръгъл контейнер - можеш да я опечеш  Laughing
мазането с жълтък ,белтък и др.  не е поблем да се прави. някои го правят непосредствено преди да започне печенето. други - няколко минути след като е започнало.


Искам да благодаря ба Бонго за първите напътствия и ценни съвети, които ми даде!  Hug
моля,моля  smile3534   без реклами   bouquet
Виж целия пост
# 633
честита нова година!
да е здрава и мирна
!
Виж целия пост
# 634
ЧЕСТИТА НОВА 2011 ГОДИНА,ПРИЯТЕЛИ!!!!! ДА Е ЗДРАВА,МИРНА И ПЛОДОРОДНА!!!
Виж целия пост
# 635
Понеже аз нямам кухненска везна, намерих един сайт, който мисля, че ще е интересен за начинаещите като мен /става въпрос за мерителните единици/, затова ще си позволя да го пусна тук:

http://www.wwrecipes.com/convert.htm

Между другото, днес си дадох сметка, че съветите за месене /до сега/ са ми давани само от мъже  Laughing Имам един приятел, който преди години ме научи да меся, беше ми показал различни плетеници на козунаци и имам 2-3 рецепти от него. Simple Smile Признавам си обаче, че козунак до сега не съм правила.  Embarassed
Виж целия пост
# 636
                    alexa-smile ,  Joy Joy Joy и аз стигнах до твоя извод за мъжете и съветите!Само дето сега ги получавам от чуждите мъже , а не от моя! Wink Навремето свекървата ми остави едно тесто с поръката да го размеся като втаса и да го опека докато се приберат ! И познай какво става  Embarassed Embarassed Embarassed меся аз ,а то става многолистно  Mr. Green и питка хич не се получава.МъжО ме гледа и очите му стават все по-големи  Joy Joy Joy , но питка не се получава. Mr. Green Та накрая той я измеси и опече,но като дойде свекървата и ме похвали нашият си замълча. Wink
Виж целия пост
# 637
 hahaha
Аз имам в къщи точно 4-ма мъже  Laughing Най-големия батко голям мерак има да ми помага. Тъкмо сложихме хляба, но познай как.. той ми чете рецептата, идва до мен, аз му приготвям продукта и той го слага. Оказа се обаче, че вместо чаени лъжици за солта и захарта, сме сложили супени /голямата мерителна от хлебопекарната/. Сега само бърка в тестото и все му лепне и слага брашно, а аз го гоня.. та, не е много ясно какъв хляб ще имаме довечера. Както казват "много баби, хилаво бебе"  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 638
Здравейте и за много години !
Дядо Коледа ме изненада с машина за хляб и моля да ме приемете във вашия клуб на майсторите-хлебопекари !
Вчера направих първия си опит , но не ме споходи късмета на начинаещия - хлябът не бухна и коричката му стана дебела ... Понеже рецептата включваше и зехтин , получи се нещо като солен кекс . Спазих много точно абсолютно всички инструкции от книжката и рецептата . Подозренията ми за причината за неуспеха падат върху два момента :
1. Изнесох машината да работи на балкона (макар и остъклен) . В инструкцията пишеше , че е възможно да се отдели много пара при печенето и аз се притесних да не ми повреди кухненското шкафче , висящо над машината , в кухнята . При това не съобразих да затопля малко водата ... Дали е възможно , поради ниската температура на околната среда , тестото да не е втасало?  newsm78
2. Маята , която използвах беше суха , на "Д-р Йоткер"... Препоръчвате ли я ? ... Направи ми впечатление , че на пакетчето беше написано , че количеството в него е предназначено за 500 г брашно . Аз сложих в машината 1 1/2 чаена лъжичка (с приложената към машината мерителна лъжичка) , за 480 г брашно (според рецептата) , но в пакетчето остана доста мая ... Дали маята е била недостатъчна ?  newsm78 ... При дозирането на маята , към чии инструкции се придържате - на производителя на машината , или тези на производителя на маята ?
Много се доверявам на вашето мнение по тези въпроси .
Имам желание да прочета и старите теми . Има ли някъде линкове към тях ?
Виж целия пост
# 639
Здравейте и за много години ! [IMG]
би ли написала по каква рецепта си работила ? и каква ти е машината ?
Виж целия пост
# 640
Lora-Di    аз използвам само сухата мая на д-р Йоткер и не съм имала провал до сега.Имам машина от КОледа и от тогава хляб не съм купувала;)
Спазвам си дозите по рецептата, опаковката на маята дори не съм я чела.За малко хлебче слагам 1 чаена лъжичка мая - използвам мерителната лъжичка към машината.
Виж целия пост
# 641
Машината е "Мулинекс" . Рецептата е следната :
ХЛЯБ СЪС ЗЕХТИН (750Г)
Продукти:
вода 145мл
зехтин 105 г
захар 22 г
сол 2 ч.л.
брашно 480 г
суха мая за хляб 1 1/2 ч.л.
Програма: 5 (за френски хляб ) , с продължителност 3ч.34мин.
Виж целия пост
# 642
Машината е "Мулинекс" . Рецептата е следната :
ХЛЯБ СЪС ЗЕХТИН (750Г)
Продукти:
вода 145мл
зехтин 105 г
захар 22 г
сол 2 ч.л.
брашно 480 г
суха мая за хляб 1 1/2 ч.л.
Програма: 5 (за френски хляб ) , с продължителност 3ч.34мин.
според мен тук или течността ти е малко или брашното е повече  newsm78
Виж целия пост
# 643
 нещо интересно от книжката "The Ultimate Bread"

с кво може да намажем тестото отгоре и резултата какъв ще е:


яйце, прясно млеко, осолена вода


Мед, зехтин, царевично нишесте


вода и соя на прах


пшеница, трици, овес


брашно, пудра захар, смлян червен пипер


едра сол, кашкавал/сирене, царевично брашно


маково семе, тиквени семки, ароматни растения

по едрите се залепват със разбито яйце а по дребните със вода
Виж целия пост
# 644
нещо интересно от книжката "The Ultimate Bread"
с кво може да намажем тестото отгоре и резултата какъв ще е:
според мен това е хубаво да се знае и ще върши работа
метай го на първа страница  Laughing

пп. ако може и с превод да е ще бъде ОК
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия