Машина за хляб-37 част

  • 48 435
  • 740
# 645
нещо интересно от книжката "The Ultimate Bread"
с кво може да намажем тестото отгоре и резултата какъв ще е:
според мен това е хубаво да се знае и ще върши работа
метай го на първа страница  Laughing

пп. ако може и с превод да е ще бъде ОК


Подкрепям  Peace
Ердинч, много полезни снимки  Hug
alexa-smile , и аз досега не съм правила козунак /като изключим с готово тесто за такъв/ и много бих искала да опитам.
Lora-Di , стана ли хляба?
Имам един въпрос - ще правя пълнозърнест хляб, та питам дали трябва тестото да е със същата мекота, както при белия хляб
?
Виж целия пост
# 646
Здравейте и за много години !
Дядо Коледа ме изненада с машина за хляб и моля да ме приемете във вашия клуб на майсторите-хлебопекари !
Вчера направих първия си опит , но не ме споходи късмета на начинаещия - хлябът не бухна и коричката му стана дебела ... Понеже рецептата включваше и зехтин , получи се нещо като солен кекс . Спазих много точно абсолютно всички инструкции от книжката и рецептата . Подозренията ми за причината за неуспеха падат върху два момента :
1. Изнесох машината да работи на балкона (макар и остъклен) . В инструкцията пишеше , че е възможно да се отдели много пара при печенето и аз се притесних да не ми повреди кухненското шкафче , висящо над машината , в кухнята . При това не съобразих да затопля малко водата ... Дали е възможно , поради ниската температура на околната среда , тестото да не е втасало?  newsm78
2. Маята , която използвах беше суха , на "Д-р Йоткер"... Препоръчвате ли я ? ... Направи ми впечатление , че на пакетчето беше написано , че количеството в него е предназначено за 500 г брашно . Аз сложих в машината 1 1/2 чаена лъжичка (с приложената към машината мерителна лъжичка) , за 480 г брашно (според рецептата) , но в пакетчето остана доста мая ... Дали маята е била недостатъчна ?  newsm78 ... При дозирането на маята , към чии инструкции се придържате - на производителя на машината , или тези на производителя на маята ?
Много се доверявам на вашето мнение по тези въпроси .
Имам желание да прочета и старите теми . Има ли някъде линкове към тях ?

В началото на всяка част на темата има линк към предходната. Някъде към 31-ва част ще намерите линкове към първите 30. Спряхме да описваме всички части, защото въпросите във всяка част започнаха да се повтарят и вече се загуби смисъла да се преглеждат всички предходни части.

В блога на темата пък уж събрахме всичко най-важно, като го допълваме. Сега ще го допълним със снимките за намазването.

Чак толкова много пара пък не излиза от машината, но ако имате маса, сложете я върху дъска и нека си работи там.

Имате маслено тесто (близо половината от течностите ви е зехтин), което означава, че или готовото изделие не трябва да се очаква да е много набухнало, или пък ще трябва бая зор на маята да направи нещо (почти без течност, защото мазнината ще и я поеме).

нещо интересно от книжката "The Ultimate Bread"
с кво може да намажем тестото отгоре и резултата какъв ще е:
според мен това е хубаво да се знае и ще върши работа
метай го на първа страница  Laughing

пп. ако може и с превод да е ще бъде ОК

Преди време решихме да прехвърлим по важните неща в блог защото първия пост в началото на темата беше се превърнал в нещо огромно и трудно за следене. Така, че и този път ще прехвърля снимките за намазването в блога. Ако пък държите отново да правим километричен начален пост лично на мен не ми пречи.
Виж целия пост
# 647
За много години ura

Между другото, днес си дадох сметка, че съветите за месене /до сега/ са ми давани само от мъже  Laughing Имам един приятел, който преди години ме научи да меся, беше ми показал различни плетеници на козунаци и имам 2-3 рецепти от него. Simple Smile

И аз имам същите наблюдения. У нас мъжът ми отговаря за тестото Laughing Сега с машината го отменям, но определено много повече от мен "усеща" тестото

Вчера пробвах тестото на labrex Crazy Сложих стабилно количество масло и сирене Joy Много съм доволна от резултата. Определено ще ползвам пак това тесто и за други тестени изделия. Благодаря labrex  bouquet



Ердинч, много полезни снимки  bouquet
Виж целия пост
# 648
Явно не може просто така да заместиш част от водата с мляко и яйца. Трябва си точна рецепта.
Може, може!  Laughing Моята питка така стана и то стана СУПЕР /за първи път в живота си правих/! Скоро ще покажа и снимка. А какво стана с твоята?  Peace

Къде да видя тестото на Лабрекс да го пробвам и аз?  Thinking

За много години!  Drunk
Виж целия пост
# 649
Честита Нова Година! Много здраве, късмет и успехи!

Къде да видя тестото на Лабрекс да го пробвам и аз?  Thinking

Сполучливото тесто на Лабрекс

Явно не може просто така да заместиш част от водата с мляко и яйца. Трябва си точна рецепта.

Последните няколко хляба ги правих точно, като заменя част от течността с яйце, прясно и кисело мляко (течността трябва да е хладка и околната температура трябва да е поне 15 градуса Ц). Стават много добре и се пести време. Питка не съм пекла.



Виж целия пост
# 650
Да се похваля - снощи направих хляб, който стана много вкусен и.. красив. Simple Smile За съжаление не мога да дам снимки, понеже докато взема фотоапарата и той беше нападнат брутално от моите мъже. Останаха само 2 филийки на финала.  Laughing

Ето я и рецептата:
150мл. прясно мляко 1.5%
150мл. вода
3 с.л. краве масло
2 ч.л. /мерителни от хлебопекарната/ - захар
2 ч.л. /мерителни от хлебопекарната/ - сол
5гр. мая /ползвам турската Йова = 1/2 пак./
4 мерителни чаши брашно /около 500гр./

Пека на 1. - основна програма

Сега се запасих и с различни брашна. Купила съм черно пшеничено, царевично, грахам, ръжено и едно бяло - готов микс за хлебопекарна и съм готова да експериментирам. Simple Smile
Виж целия пост
# 651
в момента правя хляб със сирене и маслини, като стане ще покажа снимка
а иначе правих хляб Здраве, добавих и семена - слънчогледово и тиквено и етооо
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1874/120370582815990756371293 … 4HH5jUxQf7s8A.JPG
да казвам ли, че се омете....
записах си тестото на Лабрекс, ще го пробвам и него, както и рецептата на alexa-smile  Peace
Виж целия пост
# 652
Днешният ми хляб - 50% бяло  и 50% типово брашно.
Пекох го на програма "бърз пълнозърнест хляб
Изпече се,о отгоре не се наду много.
Къде е причината - сбъркана програма или черното брашно не се надига много.
Иначе не е суров и е вкусен
.


 
Виж целия пост
# 653
Аз пълнозърнестите ги правя на програма тесто и после като го видя че е втасал пускам програма печене
Виж целия пост
# 654
Днешният ми хляб - 50% бяло  и 50% типово брашно.
Пекох го на програма "бърз пълнозърнест хляб
Изпече се,о отгоре не се наду много.
Къде е причината - сбъркана програма или черното брашно не се надига много.
Иначе не е суров и е вкусен
.

бих ти препоръчал да използваш "бавен пълнозърнест хляб"   bouquet
предполагам,че щом имаш бърза би трябвало да имаш и бавна  Laughing
Виж целия пост
# 655
Честита нова година на всички! Много здраве и късмет! Hug

Отдавна не бях влизала в темата. Видях, че няколко страници по-назад е коментирана рецептата за типовото хлебче, която съм дала. Правя типово хлебче всяка вечер, използвам прясна мая YUVA, най-хубаво ми става с нея хлебчето, брашното е на Софимел. Машинката я имам от много години вече и всичко слагам на око. Както е казал дядо хаджия, трябва да видиш и да пипнеш тестото, брашна различни. Peace Преди правех на основна програма, но сега времето ми е кът и го пускам на бърза /1.20 ч./. Когато е на основна слагам студена вода, на бърза-разтварям маята в хладка, леко топла водичка. И на двете снимки, които е дала Лабрекс, хлебчето е месено и печено в машината. Лабрекс, последното ти хлебче изглежда много добре.  Hug

mery_poppins1, на мен ми се струва, че ти е превтасало хлебчето, но нека и другите да изкажат мнение. Thinking
Виж целия пост
# 656
Здравейте. Някой има ли рецепта за хляб без брашно? Като тези на Бонус, Тонус и др. подобни? Или само с пълнозърнесто брашно? Моята за пълнозърнест хляб е 60/40 бяло и пълнозърнесто и става страхотно хлебче, но искам без бяло брашно...  newsm78
Виж целия пост
# 657
Днешният ми хляб - 50% бяло  и 50% типово брашно.
Пекох го на програма "бърз пълнозърнест хляб
Изпече се,о отгоре не се наду много.
Къде е причината - сбъркана програма или черното брашно не се надига много.
Иначе не е суров и е вкусен
.

бих ти препоръчал да използваш "бавен пълнозърнест хляб"   bouquet
предполагам,че щом имаш бърза би трябвало да имаш и бавна  Laughing

Разликата между бързия и бавния пълнозърнест хляб е 43 мин  при втасването /10 мин. от В1 и 34мин от В2/.
Следващият път ще пробвам с програма за бял хляб.
Дали ще сбъркам повече?
.
Виж целия пост
# 658
Изпече се,о отгоре не се наду много.
                Когато хлябът "хлътва" отгоре както е на снимката  причината обикновенно е много вода /течност/!
Виж целия пост
# 659
Честита Нова Година!
Пожелавам на всички момичета и момчета от форума/ и не-само/ да бъдат здрави,да си ползват машините за хляб честичко и да се хвалят със снимки!Много щастие и късмет през новата година! santa2 Nature Snowman
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия