Машина за хляб-37 част

  • 48 458
  • 740
# 660




Това е черния ми хляб от днес. И на мен ми спадна след като се опече. Мисля, че тестото превтаса. Thinking
Рецептата, с която експериментирах е следната:
100мл. прясно мялко
200мл. вода /топла/
3с.л. масло
2ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 1/2 ч.л. мая
2 1/4 ч.ч. черно пшеничено брашно
1 ч.ч. грахам
1 ч.ч. ръжени
1 с.л. микс от маково семе, слънчоглед, сусам

Програмата, на която го сложих е за пълнозърнест хляб, която при мен е 3:30ч. Беше 3-то втасване и оставаха 1:40ч., когато ми се стори, че започва да превтасва и го изключих. Пуснах печене за 50мин.




Това тук е горната рецепта за бялото хлебче.
Виж целия пост
# 661
здравейте и ЧНГ!

и аз да се похваля, че от няколко дена съм притежател на такава машинка. но имам следния проблем - 2 пъти вече правих хляб, но едва го вадя  newsm78, направо всичко става в трохи, начупва се, ужас. Ако може някой да сподели как става номера. и още една молба за съвет - има ли вариант хляба да е мекичък, като питка, с по-мека коричка. аз го слагах на най-слабата и на средна кора, но ми се иска да е по мека.

благадаря ви предварително.
Виж целия пост
# 662
alexa-smile, според мен превтасването е дошло от дългата програма и топлата вода, която си сложила. Аз топла вода слагам на кратка програма/1.20 ч./ Peace
tsveti1, веднага ли вадиш хлебчето от машината? Аз го изчаквам поне половин час да поседи в машинката след като свърши програмата и после много лесно се вади. Peace
Виж целия пост
# 663
и аз да се похваля, че от няколко дена съм притежател на такава машинка. но имам следния проблем - 2 пъти вече правих хляб, но едва го вадя  newsm78, направо всичко става в трохи, начупва се, ужас. Ако може някой да сподели как става номера. и още една молба за съвет - има ли вариант хляба да е мекичък, като питка, с по-мека коричка. аз го слагах на най-слабата и на средна кора, но ми се иска да е по мека.
опитай се да врътнеш оста на перката (перките) когато извадиш контейнера от машината.   bouquet
а каква ти е машината може да напишеш в подписа си  Laughing
Виж целия пост
# 664
tsveti1, в  указанията на моята машинка пише да извадя  ваничката с хляба от пекарната и да изчакам 5 минути и тогава да вадя хляба.
Наистина лесно се вади.

Изпече се,о отгоре не се наду много.
               Когато хлябът "хлътва" отгоре както е на снимката  причината обикновенно е много вода /течност/!
Моя хляб не хлътна в последствие, а просто не се наду достатъчно.
В указанията на  машината пише, че -
-да се увеличи водата с 1-2 суп. лъжици
-намаляване на солта с 1/4 лъжичка
-да се увеличи захарта н 1/2 лъжичка захар
- да се използва правилния вид брашно
Та според мен проблема на моя хляб, е в неправилното смесване на двата вида брашно
.[/b]
Виж целия пост
# 665
не мога да ви покажа снимка със хляба с маслини и сирене  Laughing щото хляба вече го няма  Mr. Green сега сложих да правя ръжен....
Виж целия пост
# 666
alexa-smile, според мен превтасването е дошло от дългата програма и топлата вода, която си сложила. Аз топла вода слагам на кратка програма/1.20 ч./ Peace

Или маята е дошла в повече, или пък трябваше на основната програма?  ooooh!
Моят се надигна много, но в последствие докато се печеше спадна. Или пък е трябвало да си го оставя на програмата, а не да го прекъсвам.. знам ли и аз..

mery_poppins1, да не би маята да е дошла малко?
Виж целия пост
# 667

Моят се надигна много, но в последствие докато се печеше спадна. Или пък е трябвало да си го оставя на програмата, а не да го прекъсвам.. знам ли и аз..

mery_poppins1, да не би маята да е дошла малко?

А, бе знам ли и аз  Mr. Green
Нали я слагах точно колкото пише, ама забравих да сложа лим. сок по съвет на бонго .
Бонго, мерси за съвета   bouquet, но дано следващия път да не забравя
  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 668
tsveti1, в  указанията на моята машинка пише да извадя  ваничката с хляба от пекарната и да изчакам 5 минути и тогава да вадя хляба.
Наистина лесно се вади.

Изпече се,о отгоре не се наду много.
               Когато хлябът "хлътва" отгоре както е на снимката  причината обикновенно е много вода /течност/!
Моя хляб не хлътна в последствие, а просто не се наду достатъчно.
В указанията на  машината пише, че -
-да се увеличи водата с 1-2 суп. лъжици
-намаляване на солта с 1/4 лъжичка
-да се увеличи захарта н 1/2 лъжичка захар
- да се използва правилния вид брашно
Та според мен проблема на моя хляб, е в неправилното смесване на двата вида брашно
.[/b]
                  На снимката изглежда хлътнал,защото крайщата му стърчат.Когато не се е надигнал обикновенно е равен.Ти си знаеш машинката и указанията и! Това се вижда на снимката!
Виж целия пост
# 669
И на мен ми се е случвало хляба да се надуе при втасването и после да хлътне - обикновено се е случвало когато ми е била в повечко водата, но ме е домързявало да сложа няколко лъжици брашно.
Не че не сме си изяждали хлебчето после Grinning
Виж целия пост
# 670
Опитвали ли сте да изпечете ръжено-пшеничен хляб, като се измеси и втаса на програма Тесто и после веднага да се изпече? Веднъж сложих хляб с ръжено и пшенично брашно 1:3, като водата беше май повечко. Замеси се, оставих да втасва и изключих машината. Втаса до горния ръб на контейнера. Чудих се дали да го пусна на програма печене (т.е. само с едно втасване). Реших, че е превтасал и пуснах още едно кратко месене, а после го изпекох. Е, експериментът ми продължи и не беше особено успешен. След час второ втасване, тестото стигна до около половината на контейнера, сложих го директно във фурната на 180 или 200 Ц (не помня), но остана доста по-влажен отвътре.
Програмата за пълнозърнест хляб я изоставих и вече всичко (без козунак) пека на основната програма (3:25).
Виж целия пост
# 671
И на мен ми се е случвало хляба да се надуе при втасването и после да хлътне - обикновено се е случвало когато ми е била в повечко водата, но ме е домързявало да сложа няколко лъжици брашно.
Не че не сме си изяждали хлебчето после Grinning

Добре де, течността при мен е 300мл., а виж колко много брашно съм сложила. За това не мисля, че е от течността. Пипах си тестото - беше добре, не лепнеше.. затова умувам какво да променя. А иначе се получи вкусен хляб.
Виж целия пост
# 672
 
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА И ОТ МЕН
                                                                                                                                                                           

Един гениално прос хляб,омесен в машината за хлаб и опечен в фурната,след толкова питки,баници и баклави.........
Виж целия пост
# 673
Сега като ти погледнах рецептата имаш 4 1/2 чч брашно - моите мерителни чашки са  140 гр - излиза че си сложила към 630 гр брашно. Според теорията в блога водата трябва да е между 56-60% - тоест излиза че водата даже ти е малко. При това положение може би тестото е било твърдичко и не му е стиганало време или мая за да втаса .Пробвай тази рецепта да я направиш на програма за обикновен хляб, и ако не е втасала като дойде време за печене да изключиш машинката и когато втаса достатъчно да пуснеш само печене.
Виж целия пост
# 674
Хлътването на готовия хляб понякога е в резултат от превтасване.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия