Житният режим на Учителя Петър Дънов
Той е създаден преди около 80-90 г. от един велик българин - Учителят Петър Дънов /пред когото се е прекланял дори великият Алберт Айнщайн/. От тогава са го правили хиляди хора /българи и чужденци/. Някои са издържали 10 дни, други - по-малко. Но това не е толкова важно. Не трябва да се фанатизираме. Важен е стремежът да обновим тялото си.
Отначало само от Бялото Братство, а през последните години и от хора извън него.
Има спомени за годините по време на Учителя и за Житния режим при него. Но, за жалост, инструкциите за режима са много общи. Затова и представянето му в сайтове и различни статии не е достатъчно, за да се разбере така, че да се направи по-лесно.
Документирани цялостни инструкции от Учителя Петър Дънов за правене на режима няма, има само спомени на очевидци, затова се стараем да следваме принципите на учението му.
В основата на Житния режим е огромната жизнена енергия, която се крие в едно житно зърно, което е във фазата на покълване. Полезни за нашия организъм са и орехите /за мозъка, имат такава форма/ и ябълките /за сърцето/. Освен свалянето на килограми, чрез Житния режим можете да обновите организма си на клетъчно ниво.
Този режим е съобразен с фазите на Луната и с енергиите, които ''носят'' отделните дни.
Луната има много по-голямо влияние върху организма /особено женския/, върху течностите в него, дори и върху емоциите, отколкото ние си мислим. Затова такъв вид режим се започва или в сряда или в понеделник /когато пълнолунието е било в сряда, четвъртък/ след пълнолуние. Изпълнете условията, за да имате успех.
Но от огромно значение е и поведението на всеки, когато се захранва. Въпреки че резултатите могат да бъдат по-трайни, много често едно неправилно захранване почти ''ликвидира'' усилията, положени по време на режима.
Естествено, за някои този режим може да бъде неподходящ /болни, с по-слаба воля.../
За разлика от други диети, той не е толкова труден. Дори има дни в които почти не ти се яде. Но всичко е много индивидуално.
Макар че понякога има и по-незадоволитени резултати ,за мен Житния режим е полезен. Дори и като изпитание на волята.
Затова си заслужава поне веднъж да го направите. Защото е български, изпитан е десетки години и защото някои го правят по няколко пъти в годината.
Най-лесно се правят Житните режими през май, юни, септември и октомври. Защо? Една от причините е свързана с факта, че на организма не му се налага да хаби толкова калории за „затопляне” или „изтудяване”. Зимните месеци се хабят до 25 % от калориите за затопляне, ако температурата около нас е нула градуса. Затова ви карам да пиете вода с такава температура /22-37 гр./. Така не се хаби много енергия. Всички знаете каква е температурата на водата в нашия организъм.
Добре е по време на целия режим /трите фази/ да си водите дневник. В него можете да записвате най-важните проблеми, усещания, емоции, срещи /видими и невидими/, дори грешки...
Когато правите следващия режим, можете да сравнявате, корегирате...
ПРЕДУПРЕЖДАВАМ ,ЧЕ ПРАВЕНЕТО НА ЖИТНИЯ РЕЖИМ КРИЕ РИСКОВЕ ЗА ЗДРАВЕТО ВИ, АКО ИМАТЕ НЯКОИ ПО-ТЕЖКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ /НА ЕНДОКРИННАТА СИСТЕМА, ПСИХИЧЕСКИ, НА СТОМАХА, КОЛЕБАНИЯ В КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ И ДР./ ИЛИ ПОЛЗВАТЕ НЯКОИ ПО-''СИЛНИ'' МЕДИКАМЕНТИ.
АЗ НЕ НОСЯ ОТГОВОРНОСТ, АКО НЕ СТЕ СЕ ВСЛУШАЛИ В СЪВЕТА МИ ИЛИ НЕ СТЕ СИ НАПРАВИЛИ КОНСУТАЦИЯ С ЛЕКАР, ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ РЕЖИМА.
ЖИТНИЯТ РЕЖИМ НЕ Е ПАНАЦЕЯ И НЯМА ДА ВИ РЕШИ УСПЕШНО ПОЧТИ ВСИЧКИ ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ. МАКАР ЧЕ И НА МЕН МИ СЕ ИСКА, ДА ОЗДРАВЕЕТЕ.
ОПРЕДЕЛЕНИ ПРАВИЛА.
Ето някои от по-важните от тях:
- 1. Житният режим на Учителят Петър Дънов не е обикновена диета. Той има и по-скрити ''послания'' и въздействия. Биди готов да ги приемеш.
- 2. Прочети бавно и внимателно мненията по темата и прецени дали имаш желание да го направиш.
- 3. Опитай се да разбереш, че имаш огромен волеви потенциал. Остава само да го направляваш достатъчно умно и режимът ще ти се стори много лесен за правене.
- 4. Има много противоречива информация по темата /в книжки и в нета/. Прочети какъв е изборът на групата и прецени дали можеш да се съобразиш с него.
- 5. Следвай стриктно указанията за правенето на Житния режим. Те са проверени и дават много добри резултати. Ако се съмняваш в това, по-добре не започвай да правиш режима. Или поне не с помощта на тази група.
- 6. Групата е задружна, интелигентна и готова да помогне при нужда. Но не прави асоциации с диспечерите на тел.112. Първо направи усилие да си помогнеш сам.
- 7. Често повтарящите се въпроси не получават отговори. Познай защо.
- 8. Споделяй радостите и проблемите си, свързани с Житния режим, защото те са ценни и за другите.
- 9. Помагай за подобряване на правенето на Житния режим с конкретни предложения за подготовката на режима, захранването, приготвянето на житото и др.
- 10. Не обръщай внимание на околните по време на режима /Ако ти се чудят на акъла/. Ти си взел /взела/ правилното за теб решение и не плащаш данък ''обществено мнение''.
- 11.Не се поддавай на изкушения, които ще те накарат да прекратиш режима. Независимо от източника. Ти знаеш, че си по-силна /силен/ от тях и трябва да го докажеш.
- 12.Човешкото здраве е най-ценно. Затова при сериозен здравословен проблем не започвай режима, а ако си го започнала, го прекрати веднага и потърси лекарска помощ.
Когато имаш трудности /по време на Житния режим /, си спомняй за тези правила и не забравяй, че правиш чудесен режим в чудесна интернет компания.
Търсете българска обикновена пшеница за покълване.
Аз съм твърдо за жито за покълване. Заради потенциала, който съдържа в началото на покълването.
Има и една друга основна причина, която ни кара да използваме такова жито /макар че в някои сайтове пише грухано, то е за болни и за хора с ''лоши''зъби/. Това е паметта на или от материята. Груханото жито помни кой го е „бил” като материя и енергия и става смесване на енергиите. А ни трябва естествената енергия на житото. В неговата люспа има много хранителни вещества. Ако ползвате грухано жито, помнете, че то много бързо става на каша, ако се залее с гореща вода.
Вече съм коментирал проблемът с избора на житото. Временно едно изключение се беше превърнало в правило при налагане на ползването на грухано жито.
Тези, които се хранят с грухано жито, имат много повече ''съпътстващи проблеми'' - треперене, глад, главоболие...
Ето снимка на жито за покълване с описание на немски език /понякога питате как трябва да изглежда и как се нарича на немски/
Ето още веднъж какво жито трябва да потърсите:
Снимките са линк към големите им размери.
Може да се ползва натурално жито (като за посеви, за кокошки и т.н.). Но трябва да сте сигурни, че не е обработвано с химикали. Добре да се почисти от треви и примеси.
Какво жито НЕ ни трябва за режима:
http://www.incom-bg.com/Page.aspx?lang=bg&f=29&d=262
http://solaris999.com/site/getprod/69
http://www.oberon.bg/bg.php?p=2&g=17&prod=111
http://www.incom-bg.com/Page.aspx?lang=bg&f=29&d=88
Още информация защо се ползва покълнало жито - Да се науча да предизвиквам покълване на зърна и да отглеждам кълнове в www.spiralata.net
Ползването на лимец е предимство при правенето на Житния режим, когато имате здравословни проблеми или ако трудно издържате на гладуване. Може би е добър и като генетичен състав /поне според рекламата/.
Минусите съм обяснил. Просто не се ограничавате в храната, а се храните почти нормално /заради засищането от лимеца/. А това не изисква воля. Този древен сорт е много мек и много по-малко чисти /физически/. И не на последно място - не е бил препоръчан от създателя на режима, макар че и тогава е бил познат. Но самият режим така се е развил. От облекчение към облекчение - ябълки, орехи, пчелен мед, че дори и лимон /за някои/. Дълго време житото беше грухано, за да е меко ...
Започва да омеква след 12 час. След 24 часа вече има кълнчета, но кълняемостта не е много голяма. Към 36 час - може би ще има повече кълнове, но те ще бъдат по-големи. Малко неприятно е, че лимецът става доста мек. Преценете /в този диапазон/ кога да спрете покълването.
Другите древни сортове са готови за около 48 часа.
Който има здравословни проблеми /зъби, стомах/, разполага със средства и живее в голям град, може да си купи и да ползва лимец. Той е по-мек. Тази година тече някаква огромна рекламна кампания, която налага този сорт. Аз му признавам някои от качествата /засища повече/, но повечето от тези, които правиха режима с обикновено жито за покълване, имаха по-добри резултати /като спад в теглото/. Съмнявам се, че със своята мекота изчиства по-добре червата, отколкото обикновеното по-твърдо жито. Не видях някаква по-голяма разлика и в по-''скритите'' му компоненти, които изчистват.
От чисто духовен аспект ползването на лимец намалява волевите препятствия, не се усеща много глад и от там-ефектът по отношение на ''каляване'' на волята е по-малък. Още повече, че има облекчения и с храненето с мед, ябълки и орехи / ''срогият'' вариант е само с жито/.
В София
Още в София
И още био магазини
В страната
Още в страната
Още един магазин
Купете (набавете) си жито поне 4-5 дни преди началото на същинския етап от Житния режим. Трябва да имате 2 дни, за да опитате и установите за колко време покълва Вашето жито при Вашите условия. И ако това са 48 часа, трябва да имате поне толкова до началото на същинския етап от Житния режим. Ако планирате да правите режима, най-добре седмици по-рано да си купите житото. Често последната седмица то се изчерпва по магазините и започват въпроси с какво да бъде заменено.
Купете си повече от 1кг. жито. Около 30-40гр са примеси, които се чистят. Ако слагате малко повече от 100гр и ако опитате с това жито преди режима за колко време покълва, то 1кг няма да Ви стигне за 10 дни, а за последните ден-два от режима, може да не намерите по магазините.
Затова житото се купува по-рано и се пробва как и кога покълва.
За първи път /ден / го накиснете 48 часа по-рано /до началото на режима/. Ако покълне към 36 час, го махнете от водата и го сложете на хладно място, за да не покълва бързо и за да не се вкисне. Веднага сложете другото. Само за втория ден ползвайте по-топла вода и по-топла стая /ако няма покълване/. Махнете житото до 36 час и го хапнете през деня /каквото и да е/. Опитайте се да засечете покълването и да приготвяте за всеки ден жито. Лесно е, ако сте концентрирани.
Обикновено 48 часа са нужни за покълване в студена вода и по-студена стая. Идалните условия са 22 градуса в стаята и 22 градуса на водата ,където кисне житото.
Лимецът покълва по-бързо. Понякога дори след 24 часа.
Житото не се вари, а се залива с хладка вода (стайна температура), за да омекне /поне осем часа/.
Накисни 100 гр. жито сега. Слагайте 10 лъжици жито /напълнени без ''връх''/. Една лъжица жито е около 8-12 гр. Зависи как е напълнена, ако мерите с лъжици, сложете 10-12 лъжици. Не е фатално, че не сте измерили точно 100 гр.
Съдът най-добре глинен, керамичен съд/ гювече/ или дървен, защото е по-близо до природата, но може и порцеланов. В него се поставя 100 гр.жито, трябва да може да се покрива (с капак, чинийка) и житото се залива с вода с температура около 22 градуса. Залива се с водата до ''върха'' на житото. Покрива се съда. Трябва да се сменя водата поне през 12 часа. Още по-добре - през 8ч. Необходими са поне 36 часа, но може дори и 48. Затова трябва да пробвaте преди началото на режима покълването / при вашите условия/. Житото не е покълнало и няма зелено.
Oще веднъж да припомня, че житото не се залива с хлорна вода. Ползвайте или изворна или минерална вода. В противен случай и водата и житото няма да имат „приятен” вкус.
Ето как трябва да изглежда покълналото с малък кълн житото, което ще ядете:
Снимките са линкове към големия им размер.
След като хапнете веднъж от житото, го покривате, но не слагате вода. Съдът се поставя на хладно място, но да не е хладилник. Целта е да не вкисне и да не стане кълнчето по-голямо.
Преди да останете изцяло на жито е добре да си хапват повече плодове, постепенно да изключва сладкото и месото, да пие повече чайове и вода. Дори може да пробва малко накиснато жито заедно с другата храна. Няма да му навреди / Препоръчвам го на тези , които никога не са правили режима/. Естествено, трябва малко да се намали останалата храна. Опитайте се да си оправите и алкално-киселинния баланс, за да нямате киселини по време на режима. Малко по-надолу ще намерите подробности за подготовката.
Някои от вижданията ни за провеждането на режима се промениха през тази година/според мен - към по-добро/ и затова още веднъж ви предлагам разликите с първата страница на темата или със статиите в нета:
- Режимът се прави с жито за покълване, а не с грухано.
- Режимът не се прави с по-големи кълнове, а с кълнове в много ранен стадий /има и снимки в темата/
- Не се ползва термос
- Вече има и подготовка на режима /от 10 дни/. Постепенно се изключват част от храните, намалява се количеството на приетите калории. Има и по-духовна подготовка за тези, които имат желание и възможности да я правят.
Подготовката за Житния режим е много важна. За съжаление, някои, които го правят, наподобяват млади хора, които се хвърлят във вода, без дори малко да се понамокрили предварително. Може и да не се случи нещо неприятно, но това е стрес за организма.
Според мен, някои още не са разбрали, че Житният режим се състои от три части, които продължават по 10 дни /подготовка, същинска част и захранване/. Нормално е да се акцентира върху същинската част, но не трябва да се пренебрегват и другите две, за да няма здравословни проблеми и неразположения.
Определяте си средното количество калории, които приемате, когато се храните без ''режимни'' ограничения. Нормалните стойности за жените са около 2000 -2100 ckal., а за мъжете -2600-2700 ckal. В деня преди режима трябва да приемате 1200 ckal /гранична стойност/. Тези калории ги изваждате от 2000 или 2700.
Полученото го разделяте така, че всеки ден да се ''отказвате'' от почти еднакви количества калории /80-150/.
Трябва да променяте и вида на храната си. Ако ядете месо, трябва да се откажете от него за тези дни и до края на режима. До началото на петия ден /до началото на режима/ трябва да сте престанали да ядете и млечни храни. През останалите пет дни до режима можете да се храните със супи, салати, плодове и повече ядки /мазнините трябва да са до една четвърт от храната/. Последният ден, в деня преди режима, си хапнете възможно най-приятно, най-леко и полезно /плодове, зеленчуци, ядки, картофи,.../.
Опитайте се да си спомните и каква храна обикновено ядете повече-киселинна или алкална. Ако киселинната е повече от 60%, то можете да имате различни неразположения. Затова се опитайте да направите корекция в алкално-киселинния си баланс / http://daoin.com/feeding.php /.
НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ ПОДГОТОВКАТА! АКО Я НАПРАВИТЕ ДОБРЕ, ЩЕ СИ СПЕСТИТЕ НЯКОИ НЕРАЗПОЛОЖЕНИЯ ПО ВРЕМЕ НА СЪЩИНСКАТА ЧАСТ НА РЕЖИМА.
За създаване на настроение за режима,можете да ''пообиколите'' житната нива - http://www.youtube.com/watch?v=EXFQdJ3UmgI&feature=player_embedded
Ето за по-духовните и духовната подготовка. Това са малки наряди, съставени от песни, молитви и формули /Всеки си има любими/. Една от песните може да бъде МОГА ДА ПОСТИГНА... Естествено, може и да се казва формулата, която е за Житния режим, но ориентирана в бъдеше време.
Можете да си помагате и с някои духовни практики /но само, ако ви идва „отвътре”.
За по-духовните предлагам и някои линкове:
http://www.bratstvoto.net/music/pesni_k.html
http://bratstvoto.net/vehadi/menu/b5/rejim.html
Има и полезни текстове в Упражнения и Медитация на http://www.bratstvoto.net
Има и видео за някои упражнения. Можете да съчетаете подготовката за Житния режим с двигателна активност. Упражненията не изискват големи усилия и повечето могат да се играят и вкъщи.
Режимът (същинската част) се започва винаги при намаляваща луна (разсип на луната).
Ако не се съобразите с фазата на Луната и денят на започване на режима, е все едно да плувате срещу течението на река. Плува се от добрите плувци, но е по-трудно.
И обратно - ако се съобразите, ще плувате по течението по-лесно. Луната има доста голямо влиянияние върху живота на човека. За жалост, ние имаме много малко знания за това.
Ето и продуктите за режима:
Разделете за всеки ден по :
100 гр. жито (то съдържа всички елементи, необходими за поддържането на живота),
3 ябълки (за сърцето),
9 ореха (за мозъка),
3 лъжици мед, 6 -8 чаши преварена вода (изворна, но не минерална).
Водата, която пиете, трябва да е по 30 мл на килограм тегло. Ако се получи много -пийте поне 2 литра. Пийте водата бавно, на много малки глъдки, нито студена, нито гореща /между 22 и 37 гр./. Задържайте я в устата си, все едно я ''дъвчете''. Така ще извлечете повече енергия от нея.
Броят на орехите и ябълките не е случаен. А понякога малките компромиси водят към по-големи. Зависи от волята на човека. Но не е някакво голямо прегрешение, ако сте изяли няколко ореха повече, ако имате някаква криза.
Помнете, че този житен режим е наречен така, защото се прави само с жито /според някои източници дори по 30 дни/. Но през годините са дадени тези обекчения с другите храни.
Aко не можете да гълтате ''дъвката'' от житото ,помомогнете си с много малко леко затоплена вода /нормална човешка температура/.
Най-добре е да се яде житото с дървена лъжица, не с метална. Дори можете да ядете житото с пръсти /връзка с енергиите на пръстите/.
Разрешени и неразрешени храни и напитки:
Не могат да се пият фрешове. И аз ги обичам, особено пресните...
Може да се пие билков чай /ако не можеш да пиеш само вода/.
Сложи го на масата и го раздели на пет равни части.
Eто едно малко допустимо прегрешение.
Лимонът не е в ''официалните'' продукти на режима. Но някой го ползват като ''заместител'' на солта. Има по-силен вкус и частично убива желанието за сол. Ако искате, можете да пиете две чаши ''кипнала'' вода /но поохладена/ с няколко капки лимон и мед /на вкус/. Според някои тя помага да се поизчисти организма и замества водата на груханото жито, която ние ''загубихме''. Пие се най -малко един час преди ядене. Но помнете, че не е задължително. Лимонът /един за ден/ не се яде, а се цеди сока му, за да се поддържа алкално-киселинния баланс на организма ви.
Ако киснете житото 8 часа, ползвайте по-гореща вода (нека това да е изключение). Първата вода не е много приятна за пиене /макар че е полезна/. Ако желаете, я сменете и после /след поне 2 часа / - пийте другата.
Можеш и да не ядеш мед. Не е задължително. Но ще ти е трудно. Дневната доза е до 50 гр. /при желание за отслабване / и най-много - 100 гр., ако сте много слаби или сте в криза по време на режима. Не го смесвай с житото. Сложи го в устата и го размий с вода.
За предпочитане е храната да се яде разделно през половин час. Ябълката е първа. Някои смесват орехи и жито. Тази комбинация е по-вкусна за тях.
За предпочитане е да не ядете настъргана ябълката, заради допира й с рендето. Но това зависи от зъбите Ви. Няма точно изискване как трябва да ядете ябълката /белена или не/. Ако е достатъчно чиста кората, по-добре небелена. Истина е, че ножът и рязането влияят енергийно на плода. Но зависи и от зъби,стомах...
Черупките и обелките от ябълките /ако имате/ ги закопайте някъде в гората. Семките -някъде ,където могат да поникнат.Това има и символично, и духовно значение.
Не смесвайте храните! Особено ябълката и житото. Тогава коремът може да се подуе. И да има малка ''ферментация'' в него. Но не е опасно. А и ябълката е един от най-съчетаемите с другите храни плод.
Има и някои тънкости: Ако имате повече време, можете да разделите храните. Например в 12 часа ябълката, в 12,30ч. орехите, а в 13ч. - житото. По този начин намалявате лекото ''вкисване'' на житото в стомаха ви. Макар, че ябълката може малко да повиши глада ви. Опитайте се да не смесвате вода и храна. Поне не много. Не прекалявайте с меда. На хранене - по лъжичка. Най-много един буркан за режима (за най-гладните). Ако често страдате от запек, внимавайте с орехите. В повечето случай няма проблем с тях, но не всички хора га еднакви. Опитвайте се по-често да ходите до тоалетна.
Ако не можете да пиете вода, пийте чай /от по-традиционните и полезни за стомаха билки/. Но не е сигурно, че дозата от 1,5л. няма да ви дойде много и най-малкото – да се чувствате доста отпуснати. За предпочитане е да редувате вода с чай .
Не се пуши, не се пие алкохол...
Пие се много вода. За предпочитане - с топлината на тялото/около 37 градуса/
Ако имате нужда от някаква информация , можете да я открите тук:
http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/2forum/index.php?topic=289.msg1059#msg1059
При неразположения:
Ако ви боли глава, опитайте се да си помогнете с чай от мента, маточина, мащерка, лайка ...и мед.
Но първо сложете меда в устата си и после го ''размийте'' там с чая. Възможно е да е паднало и кръвното ви. Пробвайте да го нормализирате с някакъв чай /зелен/ или по-леко кафе /преди обяд/. Ако ви пада кръвното, увеличете количеството на меда, което ядете. Нормално е да ви е по-студено.
Не се притеснявайте за главоболието. Има връзка между стомаха и главата /дори при запек може да те боли глава/. А и главоболието е резултат от ''чистенето'' на организма. Понякога при такива процеси се ''атакуват'' по-слабите места в конкретния ораганизъм. В следващите дни болката постепенно ще изчезне. И... в такива случаи не вземайте болкоуспокояващи!
Не се насилвайте да пиете много вода. Или ще затрудните бъбреците си, или ще напълните стомаха си с много вода, няма да ви се яде и ще сте слаби, поради липса на хранителни вещества в организма ви. Препоръчителната доза за тези, които пият по-малко вода, е 1 литър и половина /заедно с житената/. Може би нормално е да изпивате по два литра. Всеки може сам да прецени колко е нормалното за него количество.
Продължава в следващия пост!!!