Попара...

  • 31 407
  • 79
# 75
попарата на прабаба ми от Варна-хляб,сирене,гореща вода и накрая се прибавя разтопено краве масло и се поръсва с червен пипер.
И маминка ми и дядо ми така ми яприготвяха.Явно е специфично за тази край .
Или само с прясно мляко и сух хляб и сол .
Това са двата начина които се правеше попара .
Аз съм от Вн, ама попара с червен пипер за пръв път чувам Grinning Иначе с прясно мляко и сол съм яла Peace
Виж целия пост
# 76
Попарата, която ядем аз и сина ми в събота или неделя сутрин -
Запържено масло в него вода и лъжичка сол. Като кипне попарвам накъсания хляб и натрошеното сирене.
От детските ми спомени изплува една друга със запържен лук и червен пипер (направо си беше запръжка за манджа) - баба ни я правеше за закуска, но сега не ми се рискува със стомасите Simple Smile
Виж целия пост
# 77
В нашия дом попара се прави от сух хляб, сирене, масло,  залива се с гореща вода  и се поставя капак да поеме водата. Баба ми пък я правеше с чай - не ми харесваше по този начин. Приготвяше и още една с прясно мляко , сол и сух хляб. Комбинацията прясно мляко и сол ми беше странна , но ми харесваше.
Виж целия пост
# 78
Ах, колко ми се дояде попара Simple Smile
В моите представи попарата е солена:
1. Препечен хляб, сирене, бучка масло и гореща вода, запарена Simple Smile ,
2. Препечен хляб, топло прясно мляко и сол.

Пра-дядо ми - хляб (печен, сух, мек), сирене и чаша вино

братовчедка ми: мек хляб, сирене, прясно мляко и захар.

Помня веднъж, като хлапе в един друг град при роднини ми сервираха попара с чай и мед .... е, не ми хареса. След тази попара всеки път имаше пирожки  Embarassed  Mr. Green
Виж целия пост
# 79
Баба ми правеше на дядо попара от хляб /той си го режеше с джобното ножче на кубчета/, сирене - овче или козе, отгоре запържен чревен пипер и вряла вода. Миришеше ми много приятно, но така и не  опитах тази попара.Сега, когато запържвам червен пипер винаги се сещам за тях, а минаха повече от 30 год.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия