Индукционни котлони - убедете ме, че са ми нужни!

  • 132 819
  • 772
# 15
Не мога да ти дам съвет за индукционните котлони, но си мисля, че в готварския форум ще получиш полезни съвети.
Успех.
Виж целия пост
# 16
Пина, аз имам вграден индукционен котлон от 6 години насам и ако трябва да повторя, пак такъв бих си купила. А в началото мъжът ми като държеше на такъв, аз се дърпах  Grinning. Да ми е жив и здрав, дори преместване и второ вграждане понесе! Готвя на него почти всеки ден. Има 3 огнища, 2 с установен диаметър и едно с вариращ. Че и палачинките стават (и сладки, и солени  Grinning), ама аз ги правя в обикновен тиган, че не мога да ги обръщам във въздуха  Laughing.
Аз бих те посъветвала първо да обмислиш какъв бюджет би могла да отделиш за съдове и евентуално какви модели (и на какви цени) има на пазара в България.
По принцип, вече и в Икеа има съдове на прилична цена за индукционен котлон (имам две тенджери оттам от близо 3 години), намират се и тигани с керамично покритие за индукционни котлони.
Един от тънките моменти при мен беше да успея да нацеля силата на огъня, кой на коя степен отговаря, но с практиката си го научих.

Четох стари теми - палачинките били проблем! Тефал имали тиган, дето да става за индукция, ама имат ли модел за палачинки, дето да става и за индукция? Проблем се получавал и като се вдига тигана от котлона, с цел обръщане на плачинката, че котлона се изключва и май чакал 90 секунди, за да се включи пак - така ли е? А ако обръщам палачинките с лопатка, без да отделям тигана от котлона, ще се уреди ли работата или пак не?
Моят котлон не чака 90 секунди да се включи отново, може би на посочения модел да е имало някаква защитна функция  newsm78. В смисъл, аз като махна тигана, котлонът се изключва и индикаторът започва да премигва. В момента, в който поставя тигана обратно, готвенето си продължава (мисля, че се изключва автоматично, ако не поставиш нищо обратно в продължение на минута).
Виж целия пост
# 17
мое мнение че нито готвят по бързо - нито имат невероятни предимства през едни бързо нагряващи- поредна зарибявка на рекламата- а искат супер специфика на охлаждане при монтаж- неспазването води до намаляването на живота им.Ако си ги взела вече- проследи монтажа и проектирането внимателно!!
Виж целия пост
# 18
Не сме ги купили, все още. Модела е ELECTROLUX EHD 60100 P. Ето как изглежда, за да се добие представа как са разположени котлоните и на кой какво може да се готви



Роца , много ти благодаря за включването, като те знам и че си кулинар и ползваш котлоните сериозно, много ми е ценен съвета ти!


neri_cherry , къде мога да прочета за спецификата при монтажа? Мъжа ми може да ги монтира, да го направи както трябва.
Виж целия пост
# 19
Аз имам 2-ва индукция и 2-ва керамика на Бош. Няма го това чакане, при вдигане на съда от котлона. Супер доволна съм. Дори съжалявам, че не си взех двойка индукция, защото керамичните не ги ползвам. Много по лесно се чистят от керамичните, защото се нагрява само мястото, където е съда и не загаря.
Относно - за какво ти е бързото нагяраване - спестява много време. Слагаш тигана, включваш, взимаш картофите и направо слагаш. Не се налага да чакаш изобщо. Керамичните не са така. При индукционните, го няма това включване и изключване, при зададена степен. При керамичните задаваш пример степен 5. 5 отговаря на температура Х, като се надвиши температура Х, котлона се изключва. Сътоветно отслабва котлона и храната спира да ври. При индукцията, това неудобство го няма, поддържа се постоянно зададената температура. Храната бързо завира и намаляваш постепенно до желаната степен.
И да добавя, че ако те притеснявя, вдигането на съда от котлона, продават плочи за индукционни котлони. Това са кръгли дискове с дебелина около 2мм, който се поставят на котлона и може да се ползват съдове, които не са пригодени за индукция. По този начин елиминираш това неудобство, защото котлона отчита, че съда не се мести.
Виж целия пост
# 20
Mama na Rony, благодаря ти за включването. Срещнах нещо за тия плочи, но не мисля да ползвам. Не ми се затрупва с джаджи.
Виж целия пост
# 21
Pina
виж в упътването - има схема за монтаж- то това още при поръчката на шкафа трябва - мисля че беше правило с 3 вентилационни отвори- и единия зад котлоните- единия на челото под самия плот и един долу в цокъл- плот трябва да ти е 70 см иначе не става - това помня- за едни които си хареса една моя клиентка- много им е важно е охлаждането -и ако са като тези гледай да го спазите-)
Виж целия пост
# 22
А знаете ли къде се продават свободностоящи единични индукционни котлони? И евентуално какви са цените?
Виж целия пост
# 23
neri_cherry, благодаря! Ще обърна внимание да видим схема и ще го имаме предвид, като поръчваме шкафа, със сигурност не са ни го предвидили в плана за кухнята. Това беше ценно напътствие.
Виж целия пост
# 24
Въпреки че аз ползвам инд.свободно стоящ котлон - SONASHI се включвам защото   съм доволна от него, а цената мисля беше около 100 лв. Мобилността му също ми е от полза. За палачинките проблеми не съм имала, както и за приготвянето на боб или каквото и да е друго ядене.
Mama na Rony  е обяснила много добре. Дъщеря ми ползва вградени 4 бр. индукционни котлони вече повече от 12 години и също няма забележки.
Виж целия пост
# 25
То преди 12 години имаше ли индукционни котлони в България?

Пустите палачинки не мога да разбера как така при един стават, при друг не! Моля, при когото не стават, обяснете в детайли защо? Какъв е проблема, какво се получава?
Виж целия пост
# 26
Може би стъклокерамичния ми плот е достатъчно стар модел, но не загрява толкова бързо като индукционния. А на практика за почти всичко ми трябва бързо завираща вода: за манджи, за паста, за супа, за варене на зеленчуци и т.н. И не е вярно, че съдове се намирали трудно, вече има предостатъчно на пазара. Чистенето защо да не е голямо предимство? Плюс си е. Трябва да отбележа, че аз се спрях на двойка индукцион и засега нямам забележки. И не разбирам какво те притеснява след като имаш и 2 обикновени, там ще правиш палачинките  Simple Smile и онова, което изисква често повдигнае на съда от плочата. Няма как да сбъркаш. Дано съм ти била полезна.

Преди 12 години със сигурност имаше на запад и вече не беше толкова трудно да се сдобиеш с такъв. А и ми се струва, че някои от мненията са на дами, живеещи в чужбина   Simple Smile
Виж целия пост
# 27
Тъй като може би 3-ма души вече ми казват да правя палачинки на задните котлони, а аз съм написала защо не мога на тях, сега ще го напиша пак удебелено - задните котлони са по- малки (както на всички плотове), тигана за палачинки е голям и пасва на предния голям котлон, а той е индукционен!
Виж целия пост
# 28
Аз лично не мога да правя палачинки на индукционния, понеже не мога толкова бързо да вдигна и върна тигана на котлона Simple Smile За някои по-чевръсти от мен може и да стане Wink
Иначе моят е свободностоящ, от Метро го бяхме взели, тогава бяха на промоция 2 за 120лв. Същия ден си купихме и комплект стоманени тенджери за 70-80лв. и това ни беше инвестицията Wink
Виж целия пост
# 29
То преди 12 години имаше ли индукционни котлони в България?

pina,  за България не знам дали е имало, тъй като тя от 22 години не живее тук.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия