Смея да предположа,че вкусът на тази торта няма да допадне на абсолютно всеки.Но любителите на по-сладки и по-наситени торти ще я оценят по достойнство.
Ще я оценят и тези,които не обичат да се занимават с печенето,бъркането и точенето на кори и блатове.
Някои ще се затруднят с варенето на кондензираното мляко.Но ще взема да опиша процеса в отделен пост и ще видите ,че в него няма нищо страшно и трудно.
И така:
Торта "Карамелеон".
Мързелив Наполеон с карамелов крем.
Много лесна торта.
1 ч.ч.=250 мл
400 г точени кори Бела
100-125 г краве масло
крем:
2 буркана сварено кондензирано мляко
3 пакетчета суха сметана разбити с миксер в 500 мл прясно мляко(тази смес може да заместите с 500 мл високомаслена течна сметана)
1 капсула ванилова есенция
1 пакетче желатин на д-р Йоткер (по принцип може да се използват и 2 пакетчета,но тогава кремът ще придобие консистенция на парфе.Преценете си. )
1 ч.ч. или повече препечени орехи или бадеми
глазура:
3 с.л. какао
3 с.л. захар
4 с.л. пр.мляко
Вари се на бавен огън до леко кипване и сгъстяване.В края се прибавят:
1-2 с.л. краве масло
Точените кори се накъсват на малки парчета.Препичат се заедно с маслото до златисто,като периодично се разбъркват.Оставят се настрани да изстинат.
Разбиваме 3-те пакетчета суха сметана с млякото.Използвам 2 пакетчета сметана на Йоткер и 1 на Стила долче.
Към разбитата сметана прибавяме двата буркана сварено кондензирано мляко и ваниловата есенция.Разбъркваме старателно с тел,докато не получим хомогенен крем.
Към крема прибавяме желатин,който предварително сме разтворили във вода.
По-подробно:
Желатинът трябва да набъбне в 125 мл (150 мл,не повече) хладка вода.После съдчето с набъбналия желатин се слага в по-широка купа (или друг удобен съд) с гореща около 80 градуса вода(в никакъв случай 100)
снимката е заимствана от интернет
Бърка се от време на време,докато гранулките не се разтворят напълно. (Не се слага на котлон).
После се прибавя към крема при непрекъснато бъркане.
Докато кремът не е започнал да се сгъстява ,започваме да сглобяваме тортата.
На дъното на голяма дълбока купа (аз ползвам стъклен капак от стара пералня ) постиламе фолио,което трябва да покрие дъното и стените.
Мислено разделяме корите на 5 части.Редуваме слой кори,слой орехи,слой крем.Като започваме и приключваме със слой кори.
Слагаме купата в хладилника за няколко часа или 1 нощ.
След като тортата стегне достатъчно добре,изваждаме купата и обръщаме тортата в/у голяма чиния.
Внимателно махаме фолиото.
Покриваме тортата с шоколадовата глазура и поръсваме с натрошени орехи.
Охлаждаме още малко.Режем с остър нож.
Да ви е сладко!
Следва мързелив Наполеон с класически "заварной" крем.