Любими рецепти с риба за Никулден

  • 24 468
  • 102
# 90
Шаранът дори и от рибарник винаги има вкус на тиня. За това се изкисва за около час в оцет и вода.
Но и за сома май затова се изкисва. четох в нета. че е хубаво 30 мин. -1.5-2 часа да се остави в лимонов сок.
А шарана е хубаво да е пресен. Да има бистри очи и да няма наранявания по кожата, ако е бит с бомба Simple Smile май така се казваше.
И ние също често ядем риба, но май все една и съща. Навремето дядо ми купуваше често сом от рибарите, но не го оценявах.
Рецепта за сом на фурна
http://kulinar.bg/Сом-на-фурна_l.r_i.12173.html
1 бр.сом
1 ч.ч.вино бяло
4 гл.лук кромид стар
500 гр.зелени чушки
500 гр.червени чушки
600 гр.домати
2 бр.лимон
1 к.л.черен пипер млян
1 ч.л.сол
50 млолио
100 гр.галета

Измиваме и нарязваме сома на шайби.
Слагаме го в купа и го посоляваме със сол и черен пипер.
Заливаме го със сока на единия лимон и го оставяме в хладилника да престои около 1 час.
През това време нарязваме лука на полумесеци, чушките на жулиени и ги задушаваме в мазнина до омекване.
Изсипваме ги в тавичка.
Вземаме парчетата сом и ги овалваме добре в галета.
Редим парчетата в тавичката при лука и чушките, покриваме с резени домат и лимон. (Използвах домат консерва срязан наполовина и полях рибата с малко от сока)
Наливаме бялото вино и печем 40 мин. в предварително загрята на 180-200 градуса фурна.
Стана много вкусен.
Виж целия пост
# 91
Иначе абсолютния фаворит в къщи е сьомговата пъстърва,   два пъти седмично я правим.
Как я готвиш сьомговата пъстърва? Аз така и не съм взимала. Обикновено за най-лесно ядем сьомга филe или котлет, понякога лаврак или ципура и по-рядко пъстърва. Шарана само аз го ям, затова се отказах вече да правя на Никулден. Имам именничка и тя отново ще иска да празнува доколкото я познавам... Което означава гости деца и възрастни вкъщи  Simple Smile Миналата година се опитах и хапки сьомга за децата да направя, но не пожънаха голям успех, повечето си хапваха пилешки филенца с корнфлейкс. Може ли да се направят от риба според вас?
Виж целия пост
# 92
Aila,
Мъжа ми предпочита филе. Научи се да филетира рибата, дори и да купя цяла. Аз я харесвам всякак и пържена и печена. Най-бързия начин за приготвяне и може би един от най-вкъсните е следния:

Филетата се нарязват на парчета, кожата се запазва. В тиган с незалепващо покритие - най-добре керамичен - се капват няколко капки шарлан /може и зехтин, царевично олио, обикновено слънчогледово олио/ и се загрява. Когато е загрят се слагат няколко клончета прясна мащерка и върху тях с кожата надолу се слага рибата. Много бързо се приготвя и след 4-5 мин. може да се извадят или, ако се обича по-препържена да се обърне за 30 секунди от другата страна и да се извади. Много крехка и вкусна риба, аз я предпочитам пред сьомгата, защото не е толкова тежка, но е не по-малко вкусна. Мащерката се отстранява от рибата - тя си е пуснала аромата и не е нужна повече - посолява се с морска сол. От началото - рязането на филетата и слагането на тигана - до сервирането на масата не повече от 10 минути. Когато съм уморена, но ми се хапва нещо вкусно и нямам време да приготвям - това ни е вечерята.
Виж целия пост
# 93
Риба правя по два начина-пържена или във фолио.За празника обикновено правя лаврак
 в морска сол с подправки в коремчето.Децата я обожават.
Виж целия пост
# 94
Много благодаря за предложенията и рецептите. Задължително ще ги пробвам и ще пиша отзиви  Simple Smile
Виж целия пост
# 95
От сега планувам какво да направя за Никулден, ще имам гости и ми иска да направя нещо интересно.
Скоро правих прословутия Султан кебеп - харесахме го, сега се чудя дали ако заменя пил. месото с риба ще стане добре? Някой да го е правил с риба?
Виж целия пост
# 96
Всяка година приготвяме пълнен шаран с различни плънки от - кашкавал и орехи или  гъби с ориз.
Майка ми ни посрещаше с Рибник, които се готви, както пиле с ориз, но отгоре се нареждат рибни парчета от скумрия.
За първи път ще експериментирам с тази салата: http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpab … t-ratsi-i-morkovi

За празника нещичко набързо- Скумрия в плик и гарнитура от варени картофи с червен лук и магданоз, постна питка, а за десерт Куркубиня на фурна.
Виж целия пост
# 97
Аз обикновено залагам на най-лесното сьомга запечена на тиган или във фурната и гарнитура картофена салата или задушени зеленчуци, броколи и карфиол.
Това за възрастните и за моите деца е ок като цяло, но се чудя за останалите гостенчета деца, какво бих могла да предвидя, което да е лесно за хапване и да им хареса. Миналата година бях направила много малки кубчета сьомга дори и клечка забита в тях, но не ги харесаха. Повечето си ядоха от пилешките филенца с корнфлейкс. Дали може да направя с риба?
Виж целия пост
# 98

препоръчвам ти да настържеш рулцата от раци. На средно ренде. Така си е в оригинал, т.е. от мен  Laughing Така се овкусяват по-добре, отколкото нарязани, сериозно вече.

Aila направи на децата филе, панирано в корнфлейкс пак. Така го харесват децата, или пък на кюфтенца - смляно филе, с малко настърган картоф да се сплоти сместа. Пържени.
Виж целия пост
# 99
пеп-4o мерси за идеите, а филе от каква риба има ли значение?
Виж целия пост
# 100
каквото намериш хубаво, охладено, не буца лед, без кости да е
Виж целия пост
# 101
Записвам се, че се чудя как да направя шарана.
Тези, с които ще празнуваме ядат само скумрия и само по 1 начин сготвена.Та съм взела и 2 скумрии да ги изпека, защото се съмнявам да ми ядат шарана  Laughing
За пръв път ще правя сама и се надявам да е вкусен.
Виж целия пост
# 102
Аз ще го правя пълнен. Плънката я правя с орехи, лук, лимонче и подправки. Завиваме го в зеле и вече киселото почти стана.
Дъщерята днес я помолих да купи по-голям, и е взела един 3 кг шаран от пазара, че ще сме доста хора.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия