Тема за храненето - с какво се храним ние и децата ни в чужбина

  • 29 828
  • 434
# 420
Като си бях в България правих едни кюфтета от леща. Не съм варила лещата, само се накисва във вода и после меля с машинката за масло. Така, че и чипса от леща може да е на този принцип
Виж целия пост
# 421
 Simple Smile
Виж целия пост
# 422
Аз пробвах да правя кисело мляко, но не ми се получава. Едно такова се точи, а какво ли не пробвах и по-топло мляко и по-охладено, но не става и се отказах. Купувам ето това http://www.sevenstarsfarm.com/index.htm

А вариш ли го млякото?

Да си отговоря сама на въпрос който поставих в преден коментар по темата:
Ако се прави кисело мляко с купено от магазина прясно мляко задължително трябвало да се кипне за 5-10 сек. Температурата на кипене унищожавала консервантите които са ползвани за пастьоризацията които иначе пречат на бактериалните култури да се развият и да се закваси млякото.

Ако е с домашно мляко (направо от кравичката) можело да се закваси и без варене (и това било традиционния начин на правене на кисело мляко векове наред по нашите земи) но по-добре било да се кипне млякото за да се избегнат евентуални листерия токсоплазмоза и салмонелоза.

Вълнуваше ме доста темата и попрочетох доста а и поразпитах приятели и баба ми та това е което научих.  Wink  

Да не забравя да пиша че заквасих половин литър за опит и ми се получи разкошно. Ползвах метода на Галче. Благодаря на всички които споделиха по темата!  Hug
Виж целия пост
# 423
аз съм правила нещо като чипс от нахут.
ползвах нахутено брашно и на хартия за печене се размазва на тънко тесто и се запича, става бързо и са вкусни.
е поне на мен ми бяха вкусни... мисля, че съм пускала рецепта в Любими Peace

предполагам, че по същия начин се прави чипс и от леща  Peace
Виж целия пост
# 424
Аз пробвах да правя кисело мляко, но не ми се получава. Едно такова се точи, а какво ли не пробвах и по-топло мляко и по-охладено, но не става и се отказах. Купувам ето това http://www.sevenstarsfarm.com/index.htm

А вариш ли го млякото?

Да си отговоря сама на въпрос който поставих в преден коментар по темата:
Ако се прави кисело мляко с купено от магазина прясно мляко задължително трябвало да се кипне за 5-10 сек. Температурата на кипене унищожавала консервантите които са ползвани за пастьоризацията които иначе пречат на бактериалните култури да се развият и да се закваси млякото.

Ако е с домашно мляко (направо от кравичката) можело да се закваси и без варене (и това било традиционния начин на правене на кисело мляко векове наред по нашите земи) но по-добре било да се кипне млякото за да се избегнат евентуални листерия токсоплазмоза и салмонелоза.

Вълнуваше ме доста темата и попрочетох доста а и поразпитах приятели и баба ми та това е което научих.  Wink  

Да не забравя да пиша че заквасих половин литър за опит и ми се получи разкошно. Ползвах метода на Галче. Благодаря на всички които споделиха по темата!  Hug

Според това, което помня от студентските си години, пастьоризацията е всъщност загряване на млякото до определена температура, под 100 градуса беше, но не помня точната цифра, т.е. не се ползват консерванти. Млякото се пастьоризира най-вече за да се убият туберкулозните бактерии, тъй като кравите боледуват от туберкулоза и са естествен източник на зараза. Другите посочени бактерии също.
Аз го варя предварително, но по навик. Вероятно няма нужда, защото е пастьоризирано.
Виж целия пост
# 425
Има два вида пастьоризация- чрез еднократно загряване до по висока температура (маркира се с UHT, ultra high temperature) и чрез неколкократно и продължително загряване до относително по ниска Т ( отбелязва се просто с 'пастьоризирано').
И двата убиват микроорганизмите в достатъчна степен, съчетано с правилно съхранение. Чрез УХТ се убиват повече микроорг. и спори, затова и трае по дълго, но се губят и някои от полезните вещества.

И двата вида пастьоризация не пречат на заквасването, а разликата по отношение на каймак и суроватка между купешко и домашно мляко се дължи на процеса на хомогенизация ( млякото се върти в нещо като центрофуги за да се избегне след това разделянето на каймак и мляко).

пп. сега прочетох, че имало и нов метод микрофилтрация, който замествал пастьоризацията. С него се премахвали 99 % от микроорганизмите в сравнение с 95% при пастьоризацията, и не се губели вещества, но аз никога не съм виждала такова мляко в магазина.
http://www.milk.co.uk/page.aspx?intPageID=43 - тук обаче пише, че при нормалната пастьоризация също се загрява само веднъж млякото, а аз имам друг спомен от едно бг интервю Thinking
Виж целия пост
# 426
Тук го има от няколко години поне, при пресните млека в хладилните рафтове Peace
Виж целия пост
# 427
Жени, много се радвам, че и при теб е била успешна технологията Hug

маимун, и на мен така ми се получаваше отначало подквасеното мляко, може да пробваш с повече закваска, по-дълго да го държиш, ако си сигурна, че няма друга причина да не стане. Или пък с купена закваска.

На мен вареното мляко повече ми харесва като вкус и затова винаги го варя Peace
Виж целия пост
# 428
Ивенце, ще се позагледам тогава и при нас, може аз просто да не съм го видяла.
Виж целия пост
# 429
Ивенце, ще се позагледам тогава и при нас, може аз просто да не съм го видяла.

Виж, в Германия Landliebe съм виждала, че имат такова frische Milch Simple Smile
Виж целия пост
# 430
аз съм правила нещо като чипс от нахут.
ползвах нахутено брашно и на хартия за печене се размазва на тънко тесто и се запича, става бързо и са вкусни.
е поне на мен ми бяха вкусни...

Домашни не съм правила, но готовите не са лоши. За тези, които за в Сев. Америка, намират се из обикновените хранителни магазини, секциите за натурални храни или ако са при чипса, то са някъде най-отгоре или долу, където няма добра видимост. Дори за едното опитване на нещо различно, си заслужават.
http://www.simply7snacks.com/Pages/Products.aspx

По-напред стана въпрос и за леща, има и крекери, освен чипс.
Виж целия пост
# 431
Да допълня след ориза, че съм чела същото и за гъбите (само в готварска книга, проучване не съм правила).
Виж целия пост
# 432
Рокси това новото мляко се води länger haltbar. Стой във фризерите, но трайността му е 2 седмица, а не като на tradition hergestellt само няколко дена. Аз лично предпочитам tradition hergestellt и вземам само него за подквасване. И винаги гледам да го кипна (няма да споменавам, че доста често ми прикипява и половинката се бъзика, че ако не прикипи няма да се подкваси)  Laughing
Сега като бяхме в Автрия гледах, че и при вас го има това länger haltbar
Виж целия пост
# 433
Да попитам нещо за организирането на пикник - какво най-често си носите отвкъщи?
Виж целия пост
# 434
Навън нося всичко без манджа/супа, която иска топлене и салата, която иска подправяне с олио и оцет.Сандвичи,плодове,зеленчуци,кракери,сирена,баница/кекс/кроасани.Ние сме перманентно в пикник състояние защото навън храна не купувам освен по спешност та съм свела почти всичко до форма на преносими кутийки. Децата имат тази клутлура също заради обедите в у=ще, които са точно на пикник принцип (сандвич/нещо тестено + 3-4 мини закусчици от плод,зарзават,сирене..)
На по-големи събирания,според моите наблюдения, се изяждат най-бързо хубави пресни плодове
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия