КОЗУНАЦИ - 2012г. - 2

  • 62 025
  • 803
# 120
Да си споделя и аз днешното творение:





Като отчета факта, че правя козунак за първи път, тъй като исках да изпробвам как ще се справи с него машината за хляб, мисля, че се справих задоволително.
Снимките са малко лоши, пък и отгоре не изглежда много добре, но като за първи път си е ок, и се получиха конци. На вкус също е чудесен.
Направих го по рецепта от съседната тема "Рецепти за машина за хляб".
Ето тази (не пише на кого е):
Скрит текст:
Козунак
малък козунак
10 гр мая (суха)
125 мл прясно мляко (топличко)
100 гр масло (половината олио, половината разтопено краве масло)
500 гр брашно (зависи много какво ти е брашното)
щипка сол
3 яйца
125-150 гр захар
настъргана лимонова кора
стафиди
бадеми

Слагам в машината първо прясното мляко, след това олиото и разтопеното краве масло, яйцата, брашното, захарта, солта и маята.
Оставям го да се меси и втасва (ползвам програма ТЕСТО)
След като свърши програмата го изваждам, прибавам настърганата лимонова кора, оформям го и го слагам на топло още веднъж да втаса. Преди да го сложа да се пече го намазвам с жълтък, поръсвам със захар и забождам стафиди и бадеми.
Ще потърся снимка да ти го покажа в готов вид.
Ако искаш голяма доза, удвои продуктите.
 


Спазих си я точно, с малки изменения - добавих две препълнени лъжици брашно, докато се образува хубава топка, която не оставяше тесто под бъркалките. Да уточня, че първо пуснах машината на цикъл "тесто", след като измеси (двайсетина минути) я изключих и я пуснах пак, този път на пълна програма, която е час и половина. На финал тестото беше удвоило обема си и беше с много еластична консистенция, страхотно.
Извадих го, разделих на три топки, всяка разтеглих и сложих локум и стафиди, завих ги, усуках и сплетох на плитка. После във фурната на 40 градуса да втасат втори път и пекох на 160 градуса, като след първите десет минути покрих с фолио.

Вени, тук е случая да ти честитя рождения ден и да ти пожелая много здраве.   bouquet
А също и да кажа, колко се радвам, че те виждам отново.  Hug 
Виж целия пост
# 121
*Star*, J_M_M, Eликсир, Roya, Tany3d, Джемма, Малвина~Ина,  благодаря много за сърдечните пожелания, мили Дами!  Hug

Блонди, това с алкохола го чувам за първи път. Дори и да е дискутирано, съм го пропуснала явно. Аз например не слагам алкохол ж козунаците и не бих сложила заради децата. Моите са без капка алкохол. Така че не съм на мнение, че конците се получават въз основа на съдържанието на алкохол в тестото.
Еликсир, отново прекрасни мъфини!Толкова много конци, пухкави, въздушни, приказка. В темата започна да става невероятно красиво и това ме радва много!
J_М_М, тестото се е отпуснало, но ако самия козунак е пухкав и вкусен, едва ли някой ще се сърди, че е малко по-тънък и по-широк Wink. Зайчето е много сладуресто!
Poli555, чудесен козунак!
Tany3dj, комплименти за старта!
Мамо Цоци, козунаци , приказка. Не вярвам да останат до неделя. Как и къде мислиш да ги скриеш???  У нас подобно нещо не може и два часа да преживее.
Малвина~Ина, козунаците ти са прекрасни! Комплименти!
Виж целия пост
# 122
Мерси, Вени! Blush Hug
Като за първи път, съм много горда със себе си.  Laughing 
Виж целия пост
# 123
...

Да се надяваме,че ще оцелеят до неделя!

От сега ли ?

И как ще ги запазиш свежи до тогава и няма да изсъхнат ?
Виж целия пост
# 124
...

Да се надяваме,че ще оцелеят до неделя!

От сега ли ?

И как ще ги запазиш свежи до тогава и няма да изсъхнат ?

Беше написано в предната тема - още топли да се фолират, и да се надупче на няколко места, за да не се спарят.....Точно така направих, утре като пристигнем смятам да ги сложа във фризера и в неделя да ги извадя от сутринта да се климатизират. Дали ще се получи - не знам. За първи път ще го прилагам......Но пък не ми се иска да купуваме.......И на майка няма да и дам да меси....И без това ще сме за кратко, не сме отишли да ядем, а да се видим........После ще споделя какво се е получило....... Вече съм ги фолирала козунаците, готови за път.......

Благодаря, Вени!


Искам да ви пожелая един светъл празник, Христос и любовта Му от кръстта да е в душите ни целогодишно и да не забравяме да казваме на близките си всеки ден,че ги обичаме!!!! Обичайте и тези, които не ви обичат!!! И.....празника не е в масата, празника е в това,че сме живи и здрави заедно с нашите близки и любими


Виж целия пост
# 125
И още едно питане имам - вчера ми донесоха от Гърция следните подправки:
- махлеб /μαχλέπι/
- какуле /κακουλέ/ - това май е кардамон
- мастиха /μαστίχα/
Там ги слагат и трите в техните козунаци. А вие пробвали ли сте?
/да си призная честно - от съвсем скоро готвя, но сигурно си личи, че съм голям ентусиаст  Laughing /
Дали ще се получи неустоимият аромат, който се разнася от техните сладкарници - ще ми се, а?  Simple Smile
И някой има ли идея за рецепта за техните пълнени козунаци???
Виж целия пост
# 126

Здравейте, може ли който е пекъл с тесто от хладилника да сподели как процедира - като се извади на стайна температура ли стои малко и после в печката да втаса или може направо да се постави в печката?
Виж целия пост
# 127
И още едно питане имам - вчера ми донесоха от Гърция следните подправки:
- махлеб /μαχλέπι/
- какуле /κακουλέ/ - това май е кардамон
- мастиха /μαστίχα/
Там ги слагат и трите в техните козунаци. А вие пробвали ли сте?
/да си призная честно - от съвсем скоро готвя, но сигурно си личи, че съм голям ентусиаст  Laughing /
Дали ще се получи неустоимият аромат, който се разнася от техните сладкарници - ще ми се, а?  Simple Smile
И някой има ли идея за рецепта за техните пълнени козунаци???
в БГ се продава  ароматна композиция за Козунак . във флакони (ампули) като течните ароматизатори е.  1 флакон е за  1.5 кг брашно.
Виж целия пост
# 128
И още едно питане имам - вчера ми донесоха от Гърция следните подправки:
- махлеб /μαχλέπι/
- какуле /κακουλέ/ - това май е кардамон
- мастиха /μαστίχα/
Там ги слагат и трите в техните козунаци. А вие пробвали ли сте?
/да си призная честно - от съвсем скоро готвя, но сигурно си личи, че съм голям ентусиаст  Laughing /
Дали ще се получи неустоимият аромат, който се разнася от техните сладкарници - ще ми се, а?  Simple Smile
И някой има ли идея за рецепта за техните пълнени козунаци???

Махлеба съм го купувал тука от арабските магазини и го ползваме основно за кексове. Мисля, че ще върви и на козунак. Кардамона не го харесваме у нас и не го ползваме. Мастихата ми има лек привкус и аромат на лекарство - но всеки си има предпочитания.
Виж целия пост
# 129
Здравейте, може ли който е пекъл с тесто от хладилника да сподели как процедира - като се извади на стайна температура ли стои малко и после в печката да втаса или може направо да се постави в печката?
дали е на стайна температура или в печката тестото все втасва. просто времето за втасване е различно.  Laughing
според мен по-добре е на стайна температура първо да се аклиматизира ,да се оформи и след това да втасва. козунака , ако за такова тесто става дума , не обича да му се дава зор.   bouquet
Виж целия пост
# 130
Венета,

Честит рожден ден ! Hug Hug Hug
Здраве, късмет и лекота във всичко, което правиш !
Благодаря ти за това, че ме вдъхновяваш при всеки поглед върху твое произведение!


Момичета,

Моля за съвет какъв миксер да купя за тесто Praynig.
Нямам много време.
Приоритет ми е е тесто да прави добре, иначе си имам лек и малък като за яйца и пр.
Виж целия пост
# 131
Венета,

Честит рожден ден ! Hug Hug Hug
Здраве, късмет и лекота във всичко, което правиш !
Благодаря ти за това, че ме вдъхновяваш при всеки поглед върху твое произведение!


Момичета, предпразнично  #2gunfire

Моля за съвет какъв миксер да купя за тесто Praynig. по-мощен
Нямам много време.
Приоритет ми е е тесто да прави добре, иначе си имам лек и малък като за яйца и пр.
Виж целия пост
# 132
И мило момче тоже  Hug...

ама от умора така става, обиждаме другарчето ... Mr. Green Embarassed Mr. Green

Е, да де мощен, ама кой ... да стои сам, а не да го държа и пр.
Виж целия пост
# 133
Здравейте. За пръв път ще правя козунак, по точно се спрях на рецептата за козуначени мъфини.
Имам въпрос относно самото печене. Формите ми са същите като тези, които са показани в рецептата на Еликсир. 2 те форми с по 12 гнезда не ми влизат във фурната.
Едната трябва да сложа на дъното, другата върху решетката.
Опасявам се че ако пусна на долен реотан с вентилатор, долните козуначета ще изгорят  Sad.
Как точно да стане едновременното печене на 2те тавички с по 12 козуначета във всяка, за да се изпекат всички равномерно  newsm78.
Виж целия пост
# 134
И мило момче тоже  Hug...

ама от умора така става, обиждаме другарчето ... Mr. Green Embarassed Mr. Green

Е, да де мощен, ама кой ... да стои сам, а не да го държа и пр.

Ами има различни модели, които са със стойка. В различните магазини има различни модели и няма как някой да ти препоръча строго определен миксер.

Аз например също минах на миксер но още не съм го използвал достатъчно за да го препоръчам на други, пък и е с малко висока цена.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия