Коледен пост 2012

  • 36 230
  • 517
# 105
mama moni, добре дошла! Строг пост се спазва през Великите пости. През този пост се яде с олио през цялото време. Виж календарчето на първа страница, също и този линк към официалния сайт на Българската Патриаршия http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=birth_post.xml, който някой беше пуснал по- рано в темата.  Hug
Виж целия пост
# 106
Steisi
Цитат
katelinka, и ти ли постиш с тумбака или готвиш постно за семейството?
Steisi да и аз си хапвам това, което готвя за семейството ми. За сега съм решила да започна поста както си трябва, пък по-нататък ще видим. Поста е чудесно пречистване за организма , а това е добре надявам се и за Бебо Hug
Виж целия пост
# 107
Хайде ако сте се уточнили, кой кога и как ще пости (което не знам защо го правим във всяка тема) да вземем да си определим по една тема, по която всеки да сподели с нас по една рецепта - искате ли ?

Например аз мога да ви предложа различни рецепти за пастети, „хумуси“ и разядки от ядки. Или пък да обсъсъдим рецепти за тиквата, или пък рецепти за крем супи и т.н.
Виж целия пост
# 108
Дядо хаджия, Peace !
Да се отчета с вечерята ни в началото споменах,че ще караме на суровоядство ,докъдето издържим - пица Grinning.Блат от смелени накиснати ядки кашу ,гарнирана с мариновани тиквички и китайски гъби  и сирене "крема " от смляно кашу с лимонов сок и сол.Донякъде и кетчуп издокарах от чушки,домати и свежи подправки .
Супер странно е ,че хапнахме много малко ,а сме супер наядени newsm78.
Виж целия пост
# 109
Дядо хаджия, това с хумусите и разядките от ядки ми звучи добре. Само дето аз самата, освен класическия хумус и Баба гануш друго не съм правила, затова чакам с нетърпение твоите предложения.
Виж целия пост
# 110
Добро утро!     Hug
За червеното цвекло:
супа
http://hihonas.blogspot.com/2011/07/blog-post_27.html

салатки:
http://hihonas.blogspot.com/2011/07/blog-post_16.html

може и сурово да се настърже, с морков, ябълка, цвекло, ряпа.....   

http://hihonas.blogspot.com/2010/11/blog-post_05.html

http://hihonas.blogspot.com/2010/01/blog-post_11.html

http://hihonas.blogspot.com/2009/11/blog-post_2265.html

Правила съм и сварено, настъргано цвекло, но с катък.Ще пробвам дали ще стане със сметана от кашу.Също и кекс с цвекло, но той е с яйца.

Снощи , супа от червена леща, картоф, морков и индийски подправки-куркума, джинджифил, черен пипер....
За днес съм накиснала семена, за зеленчукови крекери в дехидратора- с карфиол и моркови.
Също  и спагети от тиквички с песто от сушени домати.
Содени питки.
Виж целия пост
# 111
Краси, благодаря за рецептите за цвеклото.  Hug Паста орзо - арпа фиде ли е?  newsm78
Аз да споделя, че като горещ почитател на 90 ДД смятам да съчетая постите с разделно хранене много по-лесно ми е при постната храна), та да видим какъв ще е ефекта.
Менюто за днес:
з - грозде
о - гъби с ориз
сз - банан
в - гъби с ориз
Виж целия пост
# 112
Днес за закуска ядох юфка със захар,беше вкусно,но приемам идеи с какво да заместя маслото/освен маргарин/?
Виж целия пост
# 113
Днес за закуска ядох юфка със захар,беше вкусно,но приемам идеи с какво да заместя маслото/освен маргарин/?
Зехтин.

Дядо Хаджи, чудесна идея.
Аз също се надявам дебата от кога и как да е приключил.
Ако има съмнения в информацията в първият пост, не е толкова невъзможно да се обърнете към свещеник, който да ви даде необходимите насоки и разяснения!

Идеята ти за "тематични"  постове е чудесна!
Например, като каза тиква, аз се сетих че я правя само печена или варена. Един път опитах пълнена със сушени плодове, но май не ми се получи. Тиквеник също не мога да правя /опитах един път по рецептата на Селма, но не ми се получи/- всъщност не съм голям кулинар, но  поста би бил чудесна възможност да приуча домашните ми на нови и различни храни.
А ми е направи впечатление при предишният пост, че храната, която съм приготвила постна свършва, а блажната остава!

А дали може да се изпекат едновременно тиква, ябълка и дюля, че има у дома?
Виж целия пост
# 114
У нас е много любима крем-супата от тиква - от проста по-проста, но изненадващо вкусна Peace.

Продукти - лук и/или праз, морков, пащърнак, целина (т.е. каквото се намира от кореноплоди у дома), тиква на парчета, сол.
Варят се във вода да ги покрие 20-ина минути и се пасират.
Поднася се горещичка с евентуално тиквено олио, запечени тиквени семки на тиган и магданоз.


Иначе вчера правих зеленчукова супа с картофки, зелен боб, моркови, пащърнаци и т.н.
Вечерята беше на път навън - фалафелен сандвич с хумус вместо млечен сос и зеленчуци.
Днес не съм решила, имаме супа от вчера малко. За някой от следващите дни тиквен тажин със соеви "месца".
Виж целия пост
# 115
Аз вчера реших да импровизирам да направя някакви постни кифлички за Малката. Тя не пости, ама като й направя нещо блажно и не го изяде после какво да го правя... Та замесих съвсем обикновено хлебно тесто, но му сложих повече захар и 1 ванилия. Направих го да е по-мекичко. След това двете с нея направихме кифли с мармалад. Ами трябва да ви кажа, че ако не ги бях правила аз, нямаше и да знам, че са постни, станаха Слава Богу много хубави!
Виж целия пост
# 116
Краси, благодаря за рецептите за цвеклото.  Hug Паста орзо - арпа фиде ли е?  newsm78
Паста орзо е паста във форма на оризови зърна.    Peace
Може да се замести с всеки вид паста.
Виж целия пост
# 117
Е същото, баба ми му викаше арпа фиде.

И аз правя крем супа от тиква, освен много вкусна е и с прекрасен оранжев цвят, който много ми отива на кухнята.  Joy Слагам 1:1 картофи и тиква, 1 морков, малко лук, няколко скилидки чесън, сол, пипер и малко олио. Варя, пасирам и става прекрасна супа. По същиа начин, но с по-малко вода става и пюре от тиква.
Ето един много лесен тиквеник, който няма начин да не стане. 500 гр. настъргана тиква (ако е прясна аз я слагам сурова, ако е замразявана е прекарвам малко през сух тиган да се поизсуши), 1-2 настъргани ябълки по желание, шепа счукани орехи, 1 ч.ч. захар (или повече, или по малко според вкуса), 1 ч.ч. галета (ако тиквата е много водниста може и повече), канела, по съвсем малко индийско орехче и джинджифил. Всичко това се смесва и редя така: кора-олио-кора-олио-кора-плънка-кора.... докато свършат корите. (Аз лично предпочитам кулинарен маргарин пред олио, но може и с олио). Пече се.
Постен сладкиш с тиква. 1,5 ч.ч. брашно, 1/4 ч.ч. какао (по желание), 1/2 ч.ч. олио, 1,5 ч.ч. захар, 1 ч.л. сода, 1 ч.л. лимонов сок или оцет, щипка сол, 1 ч.ч. сок от компот или газирана вода, 1 ч.л. канела, 2 ч.ч. настъргана тиква (ако е по-влажна или замразявана, намалете водата/сока). Смесва се и се пече.
Тиквен пай. Замесвам на хлебопекарната обикновенно хлебно тесто с мая, като само слагам малко повечко захар (2-3 с.л.). Правя смес от настъргана тиква, орехи, 2 ч.ч. захар, канела, джинджифил, галета. Отделям малко от тестото (колкото портокал), останалото разточвам на дебела кора. Постилам кората в намазнена тавичка, отгоре слагам плънката и върху плънката правя решетка от останалото тесто. Пека.
Виж целия пост
# 118
savina_33 мммммммм, вкусно  Simple Smile
Виж целия пост
# 119
Здравейте и Леки пости Peace.
Аз се включвам от днес Embarassed, недопрочела, недоразбрала....
Постила съм преди години безпроблемно, но напоследък се позанемарих.
Реших да се включа от Коледните, защото са най-леки. Надявам се да не прегреша неволно с парче сирене или пък любимото ми мляко с нес кафе. Месото изобщо не ми е проблем, но млечните много ще ми липсват. Не като хранителна стойност, наясно съм колко много заместители имат, а като вкус.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия