Коледен пост 2012

  • 36 241
  • 517
# 90
Здравейте и от мен!
Ще се опитам и аз да постя,макар и само една седмица.
Намерих тази статия дано е полезна,само не разбрах нали поста започва от утре,а днес за последно се яде месо?! Thinking

Ако не се лъжа постите трябва да са 40 дни преди Коледа, като се изброят дните илиза, че се почва от утре.  Peace
Не мисля, че е един ден е супер фатален освен ако не държиш да се придържаш строго към църковния календар.
Виж целия пост
# 91
Steisi,благодаря за отговора!...Въобще,цялата информация в темата ми е много полезна...За меда и аз имах чуденка...
slan4ize_76,въпреки че по принцип Коледните пости започват от 15.ХІ.,на практика,тази година ,започват от днес,понеже е сряда...

По време на постите откривам,колко е вкусна постната и просто приготвена храна...Примерно,днес на обяд си направих сандвич от препечена филийка+препечени кръгчета лук+домат...Толкова вкусно ми се видя! ...Извън постите задължително щях да прибавя сирене или масло,но сега виждам,че става и без тях...И филийката с мед или сладко,пак е вкусна,макар и без масло  Grinning ...
Виж целия пост
# 92
Lora-Di, понеже много обичам лук  Simple Smile как ги приготвяш тези кръгчета? Запържваш ли ги? newsm78
Виж целия пост
# 93
На всеки пакет с паста пише дали е с яйца или без. Обикновенно тези с яйца имат и нарисувано яйчице на опаковката. Повечето марки имат със и без яйца.
Благодаря за тофуто!  Hug
Дайте идеи за приготвяне на червено цвекло, ако някой знае. Че аз освен на салата от варено цвекло с чесън не знам какво друго да го правя.  newsm78 Пробвах на пюре, но освен че беше странно розово и в къщи ме гледаха интересно (единият ми син отказа да го яде, щото това била момичешка манджа  ooooh!) не беше особено хубаво.  Sick
Отивам да готвя гъби с ориз за утре.   chef
Виж целия пост
# 94
Lora-Di, понеже много обичам лук  Simple Smile как ги приготвяш тези кръгчета? Запържваш ли ги? newsm78
Днес ги сложих върху филийки и после ги запекох малко в парти-грила.Но съм пекла лучени кръгчета и в нагорещен сух тиган.Още по-вкусни ще станат,ако в тигана се сложи малко олио ,или зехтин...но днес реших да спазя супер строг пост  Simple Smile ...Смятам да опитам и с праз ...
Виж целия пост
# 95
Дайте идеи за приготвяне на червено цвекло, ако някой знае.

Пробвай да направиш супа от него - става доста апетитна.  Peace
Виж целия пост
# 96
Savina_33, супата с червено цвекло е много вкусна - общо взето слагаш всякакви зеленчуци, може със и без фиде.

Аз цвеклото го ям най-вече на салата - класиката е цвекло, морков и стар лук - редиш лук, цвекло и морков едно върху друго и овкусяваш. Цвеклото омекотява лука и е много вкусно Simple Smile
Виж целия пост
# 97
На салата сурово ли?  newsm78
Виж целия пост
# 98
Днес съчетах началото на Коледните пости със фазата на луната, та от снощи съм само на вода и чайчета  Joy
ето и до края на годината фазите
Ноември 2012 г.
последна четвърт – 07.11.2012 , 00:36 часа
новолуние – 13.11.2012 , 22:08 часа
първа четвърт – 20.11.2012 , 14:31 часа
пълнолуние – 28.11.2012 , 14:46 часа

Декември 2012 г.
последна четвърт – 06.12.2012 , 15:31 часа
новолуние – 13.12.2012 , 08:42 часа
първа четвърт – 20.12.2012 , 05:19 часа
пълнолуние – 28.12.2012 , 10:21 часа
Виж целия пост
# 99
Здравейте момчета  bouquet!
Днес започнах поста с банан и киви за закуска, за обяд филийка с хумус с печени чушки и салатка от  авокадо, а за вечеря приготвям кафяв ориз с праз и маслини. Аз много го обичам и при сервирането си слагам допълнително риган и лимон. Много ми е любимо дано не се стори странно на някой Embarassed.
 Често си правя салатки с червено цвекло. Правя я по следния начин, настъргвам  в равни количества цвекло и морков или цвекло и ряпа, а по-някога заменям моркова и ряпата с алабаш. Можеш да прибавиш и настъргана глава от целина зависи какво ти харесва. Овкусявам със зехтин и лимон.
Бих се радвала, ако някой сподели подробно как прави супа от червено цвекло, бях чувала за т.нар. Ангелска супа, но не знам точната рецепта.
Виж целия пост
# 100
На салата сурово ли?  newsm78

Да, вкусно е  Peace и аз отначало се мръщих, но е ОК Simple Smile
Виж целия пост
# 101
Благодаря за идеите!  Hug
Виж целия пост
# 102
Снежинка, виж страницата на БГПатриаршия.
Генерално сряда и петък са дни за пост през цялата година (с малки изключения). Когато са в период, извън многодневен пост, какъвто е Коледния, през тях се разрешава риба, а се спират месото, млякото и яйцата. Разбира се, в такъв период можеш да ядеш риба и през всеки друг ден от седмицата. Затова ти се е сторило, че може риба през цялата седмица.
През дните на многодневните пости положението става по-строго. Всеки от 4-те годишни поста си има своя специфика. Да се спрем на Коледния, защото той ни вълнува сега. Бразилка добре го е обяснила на първа страница. Това е според Типика на БПЦ. Успех!
Виж целия пост
# 103
Тофуто , "чисто" е много безвкусно.
Аз го мариновам в лимонов сок, чесън , соев сос, зехтин....може и други подправки, каквито обичате.
После запечено на фурна, или в намазнен тиган.
Става също и като добавка към паста.

ето и малко рецепти
http://hihonas.blogspot.com/2012/08/blog-post_11.html

http://hihonas.blogspot.com/2012/04/blog-post_17.html

http://hihonas.blogspot.com/2012/04/blog-post_07.html

http://hihonas.blogspot.com/2012/04/blog-post_04.html

http://hihonas.blogspot.com/2012/03/blog-post_22.html

http://hihonas.blogspot.com/2011/07/blog-post_08.html

http://hihonas.blogspot.com/2010/06/blog-post_21.html

Краси, страхотни рецепти, благодаря! И аз му се мръщя на тофуто, но ще пробвам по този начин и току виж ми харесало  Hug

 Иначе, днес за обяд правих ориз със зеленчуци, сусам и джинджифил. Щеше да бъде с просо, вместо ориз, но ми се стори, че то нагарча и не посмях да го сложа, за да не си разваля манджата. За пръв път готвя с просо и подходих подозрително.
  За вечеря правих задушени картофи и салата от червено цвекло, моркови и много магданоз.
Виж целия пост
# 104
Здравейте.Много ще се радвам ,ако ме приемете в темата.Тази година ще постя за първи път.Четох много и накрая съвсем се обърках.Питах и една набожна комшийка,която  ми обясни ситуацията така:днес започва поста/мога да ям постно със олио/.От утре до другата сряда трябва да изкарам строг пост/тоест без олио/ ,за да се причестя.След това продължавам да готвя постно със олио с изключение на сряда и петък.Риба може само на Никулден и Деня на християнското семейство.Можело и да се изкара само тази седмица със строгият пост и ,ако искам повече да не постя.Тук в темата никъде не прочетох такова нещо.Моля споделете как е точно !
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия