Машина за хляб - 48-ма тема

  • 49 042
  • 737
# 720
Ох,с тия дъна на електрически тенджери,направо ми решихте проблема с питите/че бях обиколила де,що има домашни потреби да търся хубава висока тава......а в стария апартамент,тамън три такива съм имала-с дружки,без дръжки.....и от по-дебелите,и от по-тънките...ма,кой да се сети/.Сега,вече не правя бордове от фолио и не треперя,че ще ми прелее тестото и ще ми се развали фасона на питката.
А,за количеството-до килограм тесто,някъде, слагам....и тамън ми се изпълва.

И,за да съм по темата за хлебопекарните-да си кажа,че напоследък предимно в печката пека,но твърдо меся и втасвам в хлебопекарната,че ръцете хич не ме слушат/а така и по-лесно...и най-вече,по-чисто/...Та,слагам максималното количество/1250гр/,продукти...и после деля тестото на две-половината в намазнен плик и в хладилника-за следващия ден,когато само оформям и като втаса в готов вид-пека/икономия един вид Mr. Green/.Но,да си кажа,че винаги второто печиво е по-хубаво/не,че първото не е и остава неизядено Naughty,но това дето е седяло повече става още по-добро/.
Виж целия пост
# 721
Моля, дайте ми рецепта за хляб  само от пълнозърнести брашна. Нямям много време да се ровя, а трябва да ям само такъв ,защото диабета тропа на вратата ми  Simple Smile. Имам хлебопекарна Мулинекс

Ако диабета тропа на вратата ти, изобщо не трябва да ядеш хляб. Дали е пълнозърнест или не, няма никакво значение.
Виж целия пост
# 722
Моля, дайте ми рецепта за хляб  само от пълнозърнести брашна. Нямям много време да се ровя, а трябва да ям само такъв ,защото диабета тропа на вратата ми  Simple Smile. Имам хлебопекарна Мулинекс

Ако диабета тропа на вратата ти, изобщо не трябва да ядеш хляб. Дали е пълнозърнест или не, няма никакво значение.
Ще яде, но черни и пълнозърнести.Никъде не е казано да не яде хляб.И по филийка само.
Виж целия пост
# 723
Понеже живея с диабета на дъщеря си вече 15 години и съм чела много литература, ще ми се тук в темата да разчупим някои табута.

Диабетикът може и трябва да яде хляб  Peace Черният е по-полезен, но не е фатално и бял да яде, въпрос на вкус. Има един термин "гликемичен индекс", който измерва колко бързо нахлува количеството въглехидрати от даден продукт в кръвта и там според таблиците, можете да видите, че не е толкова фатално какъв хляб ще яде. Количеството е важно, но пак никъде не е писано, че може само по филийка  Peace Пак е въпрос на потребности+съобразяване дозата на инсулина.


Виж целия пост
# 724
В книжката ми с рецепти няма разлика между тези с бяло и с пълнозърнесто брашно. Единствено се избира различна програма. Не съм купувала скоро пълнозърнесто брашно, а май няма и да купя, но едно момиче от друг форум имаше проблеми и сега проявявам интерес. Все пак може ли рецепта само с пълнозърнесто брашно. Има ли тънкоси?
Виж целия пост
# 725
Алис, има тънкости.

Винаги трябва по-малко брашно при черните, отколкото при белите хлябове на еднакво количество вода. Втасването е желателно да е по-дълго, тоест не се препоръчва да се прави на цялостна програма, а да се използват поотделно месене с втасване и печене. 100% ръж би било като тухла, хубаво е да се сложи малко типово или бяло, за да има за какво да се "захване" маята. Един от най-вкусните ми хлябове е типово, ръжено и грахам равни части  Simple Smile

Ръжта е много по-полезна от пшеницата, винаги е и пълнозърнеста. Аз лично пшенично пълнозърнесто толкова не уважавам, колкото ръженото  Peace
Виж целия пост
# 726
Тайна, аз пека козунак в такава електрическа тенджера  Grinning
Виж целия пост
# 727
Кливия, благодаря! За ръжените съм чела и заради тях отглеждам ръжен квас. Ръжено пшеничен 50/50 съм правила и се получава добре. Но пълнозърнесто пшенично брашно не съм ползвала скоро и не знам как би се държало, ако не се смесва с бяло.
Виж целия пост
# 728
Алис, познати правеха цяла година 100% пълнозърнест с квас, тухличка си беше. На ръка го правеха, но не пречи и в хлебопекарна  Simple Smile Значи е добре и там да посмесиш примерно с типово.

Оказа се, че има разлика между пълнозърнесто пшенично и грахам. Поне в мелницата "Братя Панайотови" до Асеновград твърдят, че по-полезно е грахам.

Пиши, моля те подробности за твоя квас и как точно го отглеждаш  Simple Smile

Апропо, днес ядох мой черен хляб правен преди 10 дни, чудесен е- издържал ми е на студено дори 3 седмици  Simple Smile
Виж целия пост
# 729
Хляб Капама на Ердинч от днес
Виж целия пост
# 730
Цитат
mama Tin
Хляб Капама на Ердинч от днес
Разкошен е.Този съд какъв е?
Виж целия пост
# 731
Керамичен Simple Smile Има си и капак, преди време ги имаше в Карфур - Бергхоф
Най накрая успях да докарам твоята коричка.И съм много щастлива, откога правя опити Peace
Виж целия пост
# 732
  Благодаря ти за отговора.Много скъп ли беше?Гледам из нета почти всичко е метално, един тажин керамичен само видях.
Виж целия пост
# 733
Ами не беше кой знае колко скъп- около 30 лв.
Виж целия пост
# 734
   Някой ще прави ли нова тема или да я правя аз?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия