Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ЙОГА за бременни!

  • 15 149
  • 37
Поради големия интерес на бременните жени от йога, отварям тази тема:

Йога практиките подпомагат оптимално здравето на ума и тялото, обединявайки физическия, емоционалния и духовен разтеж на майката с този на нейното дете. Бъдещата майка ще придобие гъвкавост и еластичност от практикуването на асани, едновременно с добра координация. Пранаяма или дихателните техники осигуряват зареждането с виталност за двама, а медитацията подпомага спокойствието, което традиционно е свързано с наближаването на майчинството.

Йога може да бъде много ценна дори за начинаещите, които ще намерят повече от практиките достъпни за техните способности. Упражненията ще ви помогнат да заздравите стомашните мускули, което ще осигури доброто износване на бебето, а и тези мускули са много важни за изтласкване на детето от утробата, мускулите на гърба, които също трябва да са силни заради голямото напрежение от допълнителната тежест на детето. Асаните ще направят и гръбнака силен и здрав, което е необходимост за правилното функциониране на нервната система и общата гъвкавост, а гъвкавата тазова област прави раждането по-лесно. С помощта на асаните тялото Ви става силно, гъвкаво и здраво и по-лесно понасяте промените, настъпващи по време на бременността.

Дихателните техники са много важни по време на бременността, осигурявайки ефикасно изхвърляне на отпадните продукти и пълноценно снабдаване с кислород на майката и детето. Пранаяма изчиства и успокоява нервната система и подбужда чувството но благоразположение.Дихателните техники осигуряват през бременността по- голямо количество кислород и същевременно имат релаксиращо и хармонизиращо въздействие.
Има и много йогийски релаксионни техники, които могат да бъдат използвани за намаляване на емоционалния стрес и създаване на хармонично обкръжение за идващото бебе. С помощта на релаксацията Вие ще се научите нан да се отпускате, нан да си почивате, да съхранявате енергията си да се справяте със стреса и страха, да туширате болката, да бъдете спокойна и уверена.

С помощта на йога можем да:
*възстановим хормоналният баланс
*подобрим работата на отделителната система
*избегнем бързото увеличение на теглото
*предотвратим появата на отоци и разширени вени
*премахнем болките в кръста
*регулираме дишането си
*върнем бебчето в правилното положение, ако се е обърнало
*увеличим еластичността на мускулите и да осигурим леко раждане
*се чувстваме щастливи и да няма нервност и депресия
взето от http://www.viarayoga.com/#

Къде да практикуваме йога за бременни:

СОФИЯ

Гаятри

http://gayatriyogastudio.net/
Гео Милев, ул. “Николай Коперник” №21, вх.Б, ет.1 | мобилен 0885 219 325

Йога Видя
http://www.yogavidya.bg/bg/home
ул. "Д. Хаджикоцев" №91 | мобилен 0876 223 533

Йога Дивали

http://www.yogadiwali.com/
ул. "Цар Симеон" №72
ул. “Княз Борис I” №71, ет.2

Kико Йога
http://www.kiko-yoga.eu/?p=23
мобилен 0887 405 514

Нед Спорт
http://www.nedsport.com/index.php
ул. “Университетска” №4, ап.2 | мобилен 0884 456 648

Юнити
http://www.detetovmen.net/
Гео Милев, ул. “Елисавета Багряна” №14, oфис 2 | мобилен 0899 499 162

Янтра

yantra.natalyoga.net
Изгрев, ул. “Незабравка” №33 | мобилен 0878 115 851

Център съвременни родители

http://www.roditeli.info/parents/yoga/
София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41; мобилен 0894-399-942, 0888-95-28-97

Метасенс
http://www.mettasense.com
Манастирски ливади, бул. "България" 98, мобилен 0893 880 088


ВАРНА

клуб Енерджи,  ул Котел 10 (под Операта)
Всеки вторник и четвъртък от 11ч. за бременни ; мобилен 0876 584 127
ФБ адрес: http://www.facebook.com/yogazabremenni

йога студио във Варна
http://yogastudiovarna.blog.bg/drugi/2009/09/10/ioga-za-bremenni.394615
ул. "Йоан Екзарх" 12, мобилен Тел: 0899 818 779

Ом Шанти

http://www.omshantibg.com/
ул. "Петко Каравелов" №26 | мобилен 0888 915 447БУРГАС

Хридая

http://yoga-hridaya.com/index.php?str=statii&statiq=8
ул. “Стефан Стамболов” №120 | мобилен 0887 689 903


ГАБРОВО

Свами Шивананда Сарасвати

https://sites.google.com/site/yogaclubsvamishivananda/Home
мобилен 0878 391 731


ПЛОВДИВ

Ом
http://om-plovdiv.com/?page_id=1840
ул.“Райко Даскалов“ №39, ет. 3 | телефон 032 578 537


ЯМБОЛ

Аяли
http://yoga-yambol.hit.bg/
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" №13 | мобилен 0888 560 299

ще се допълва!
Виж целия пост
# 1
Няма да е лошо да има инфо и за другите градове.

Pepsilight от мартенската тема спомена, че има в Grand Mall във Варна, но не съм проверявала. Ще потърся линка и на едно друго студио в града, но там беше супер неудобно времето в 9-10ч в делничен ден. Като сме бременни не значи, че не ходим на работа.

Аз в момента всяка сутрин си правя загряващите упражнения от стандартната йога, на която преди ходех, плюс малко пози котка, куче и гълъб (ако не бъркам позата) да се разтегна и да огъвкавя кръста. Само не знам дали може да се прави слънчевия комплекс с този корем?
Виж целия пост
# 2
В слънчевия комплекс има едно приплъзване напред и там мисля, че ще усещаш дискомфорт. Лично аз се отказах от кобрата и шушанк-бхуджангасана още преди две седмици. Минах на един комплекс на Светла Иванова на диск от книжарницата. Там пък има упражнения за корема, които предизвикват странни свивания на матката, та не знам дали и от тях да не се откажа. Иначе можеш да си клякаш на воля - краката и гърба могат да се упражняват до края. Можеш да правиш странични извивки, да упражняваш по малко шията и ръцете. Котка, главоколянна, риба също са част от комплекса. Мисля да карам с него докато мога.
Виж целия пост
# 3
Слънчевия комплекс при бременни се прави по много щадящ начин!

Ако искаш ми пиши на Л.С. ще ти кажа точно как се прави, ако имаш вече представа от асаните в хатха йога. Иначе е добре този комплекс, адаптиран за бременни да се види поне веднъж от инструктор!

Дискът на Св.Иванова е за въстановяване след раждане, не точно за бременни!
Виж целия пост
# 4
Здравейте
До сега не съм се занимавала с Йога. В страницата на студиото, което мисля да започна да посещавам, пише, че не е задължително да е била практикувана преди това. Вярно ли е? От кога е подходящо за такива нетренирани, като мен, да започнат тренировки?
Виж целия пост
# 5
Да, не е задължително да е посещаван курс по йога преди това.

За бременни е задължително да са в 14 г.с. не по-рано!


  bouquet
Виж целия пост
# 6
Присъединявам се и ще се радвам на инфо за Варна Simple Smile
Виж целия пост
# 7
За Варна да споделя мнение, че съм ходила няколко пъти в "Ом Шанти" и съм доволна, дори в момента продължавам да посещавам там.
В Енерджи /мисля че така се казваше/, на ул.Котел - само веднъж отидох да огледам залата, но не ми харесаха условията. Залата е на подземен етаж , без светлина и свеж въздух и миришеше на влага и мухъл. Инструктурката може и да е добра, така и не посетих предвид горните фактори.
Това третото студио не съм го посещавала и нямам преки впечатления.
Виж целия пост
# 8
Каква е целта на темата?
Слънчевият комплекс се видоизменя,а пози по корем не се правят след третия месец.
Виж целия пост
# 9
Здравейте момичета! Темата е чудесна и бих искала да споделя и моя опит. Аз ходих на йога за бременни в Гранд Мол, в клуб Огледала, всяка събота и неделя от 10 до 11 часа при инструкторката Жана. Много е добра и обяснява всичко както за асаните така и техники за дишане. Мисля че вече се измести в център Mams and me или нещо такова в кв.Чайка. Но за съжаление не знам точно кога има часове. Аз започнах да ходя на йога от началото на 4-ти месец и ходих цели 6 месеца по 2 пъти седмично. Преди това не бях се занимавала с йога. Слънчевият комплекс е видоизменен и пози по корем не сме правили както е написала ОМ.
И последно бих искала да кажа, че благодарение на йогата и здр.ми хран.режим имах една прекрасна и лека бременност, родих по естествен начин точно на термин. Раждането беше доста леко /с изключение на малко шевове/ и се възстанових скорострелно. Кирограмите смъкнах веднага след раждането /общо 5/, а корема ми се прибра още а първата седмица след раждането. Пожелавам ви успех бъдещи мами! Hug
Виж целия пост
# 10
Аз днес пробвах слънчевия комплекс, без да се подпирам на корем при кобрата, а се придържах леко над земята. Добре беше, но ще ми е интересно да видя точно как е модифициран за бременни.

Точно "Ом Шанти" имах предвид - всичките им часове са сутрин в работно време. Не е опция за мен.

Аз съм много гузна пред себе си, защото 2 години ходих на йога и от миналата зима се изоставих, уж щях да почвам пролетта след сватбата, после плажове разни (защото мога да ходя само събота и неделя на йога) и то отиде. От две седмици почнах да се пораздвижвам и разтягам. Краката за още две седмици ще се доразтегнат както бях преди, но кръста и гърба са ми много зле. Затова искам възможно най-бързо да почна да ходя на курсове- друго си е когато не го правиш вкъщи.
Тази събота ще ходя до Гранд Мол-а да пазарувам и ще питам за йогата, за там бях чувала, че е в събота от 10.00ч, което би било супер.

П.С Писали сме едновременно... Еее как може да са се изместили... това е чак на другия край на града, а аз от месец нямам кола и така ще е до март  #2gunfire #2gunfire #2gunfire
Отиде ми и тази опция
Виж целия пост
# 11
Аз днес пробвах слънчевия комплекс, без да се подпирам на корем при кобрата, а се придържах леко над земята. Добре беше, но ще ми е интересно да видя точно как е модифициран за бременни.

Тежестта в такъв случай трябва да пада върху ръцете.
Видоизменения к-с го има в "Йога-пълно ръководство".
Виж целия пост
# 12
Aз да кажа за диска на Светла Иванова.
Тя има 2 диска.
Единия е комплекс за бременни.Той излезе преди лятото.
Втория е за възстановяване след раждането.Той излезе сега -есента.
Виж целия пост
# 13
Момичета, някоя от вас ходи ли или има ли намерение да ходи в Метасенс, търся си компания?  Simple Smile  Simple Smile  Hug
Виж целия пост
# 14
Момичета, някоя от вас ходи ли или има ли намерение да ходи в Метасенс, търся си компания?  Simple Smile  Simple Smile  Hug
Аз мисля да започна там през януари  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия