БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 34 827
  • 735
# 555
Мерси, колко малко олио да сложа още и има ли значение, че жълтъка беше от хладилника?  Много ме е яд!

Аз правя често домашна майонеза Провансал, там олиото на 1 яйце е доста повече, така че досипи, колкото ти се откъсне от сърцето. Преди време така поправи майонезата си съфорумка, за съжаление не помня коя беше. Embarassed Не го докарвай до 400 мл, и с по-малко става. Яйцата също вадя направо от хладилника, не мисля, че и това е пречка. Peace
За съжаление снимката е изчезнала от темата ми или аз не я виждам, доста гъста майонеза става.
Ето една малка:
Скрит текст:
Виж целия пост
# 556
Мерси, колко малко олио да сложа още и има ли значение, че жълтъка беше от хладилника?  Много ме е яд!

Аз правя често домашна майонеза Провансал, там олиото на 1 яйце е доста повече, така че досипи, колкото ти се откъсне от сърцето. Преди време така поправи майонезата си съфорумка, за съжаление не помня коя беше. Embarassed Не го докарвай до 400 мл, и с по-малко става. Яйцата също вадя направо от хладилника, не мисля, че и това е пречка. Peace
За съжаление снимката е изчезнала от темата ми или аз не я виждам, доста гъста майонеза става.
Ето една малка:
Скрит текст:

Ок, дега ще пробвам. Но в твоята рецепта пише ЦЯЛО яйце, а моето е само жълтък. Да добавя ли захар и студена вода както пише?  Проблем ли е, че вместо оцет сложих лимонов сок?
Виж целия пост
# 557

Ок, дега ще пробвам. Но в твоята рецепта пише ЦЯЛО яйце, а моето е само жълтък. Да добавя ли захар и студена вода както пише?  Проблем ли е, че вместо оцет сложих лимонов сок?

Ако си запазила белтъка и, ако не го слагаш по някакви причини, добави него, захарта и водата не играят голяма роля, по-скоро за вкус. Ако пък не се получи, можеш да я използваш да изпечеш месо, картофки, риба, все в нещо ще я използваш. Peace
Виж целия пост
# 558

Ок, дега ще пробвам. Но в твоята рецепта пише ЦЯЛО яйце, а моето е само жълтък. Да добавя ли захар и студена вода както пише?  Проблем ли е, че вместо оцет сложих лимонов сок?

Ако си запазила белтъка и, ако не го слагаш по някакви причини, добави него, захарта и водата не играят голяма роля, по-скоро за вкус. Ако пък не се получи, можеш да я използваш да изпечеш месо, картофки, риба, все в нещо ще я използваш. Peace

Мерси, отивам да пробвам, дано да стане.
Виж целия пост
# 559
Майонеза ли правите?? Ако е обикновена
Скрит текст:
едно яйце, 300 мл олио, малка щипчица лимонена киселина, сол на вкус. Потапяш пасатора до дъното. Ние разбиваме в големи чаши за чай и като сложим яйцето, допълваме олио до един пръст под ръба на чашата. Включваш на макс, бавно изтегляш нагоре и спираш пасатора, след това повтаряш. Майка ми вика не повече от 3 пъти да се прави това разбиване. След това с една лъжичка доразбъркваш и опитваш на сол как е. Може да сложиш пълна чаена лъжица горчица (или повече, но аз мразя горчица Simple Smile ), става добре.
Ако не е такава обикновена майонеза, извинявам се за спама. Някой за моето ръчно миксерче??
Виж целия пост
# 560
Не ми се отваря линка за рецептата на Крокодила.
Правили сме го преди години, но вече не помня, ако някой пази рецептата да пише 2 пъти ли втасва тестото и ако имате снимки на оформянето  Simple Smile
Виж целия пост
# 561
Еми да, майонеза правя. Добави  в сместа белтъка и добавих олио иииии нищо. После направих нова смес по рецептата на Лабрекс, ама ТОЧНО изпълнена и пак нищо.  Sad
Виж целия пост
# 562
Пробвай моята. Имаш ли големи чаши за чай? Там става най-добре, в купа нищо няма да се получи. И яйцето се слага първо, то идеята на пасатора е да разбие точно яйцето с малко олио, останалото олио уж може да се добави после, но аз не бих рискувала.
Майонезата става леко жълта, дори без горчица.
Виж целия пост
# 563
Пробвай моята. Имаш ли големи чаши за чай? Там става най-добре, в купа нищо няма да се получи. И яйцето се слага първо, то идеята на пасатора е да разбие точно яйцето с малко олио, останалото олио уж може да се добави после, но аз не бих рискувала.
Майонезата става леко жълта, дори без горчица.

Не е в купа. В съда, който е комплект с пасатора правя. Малко по -широк е от чаша за чай, но пак е тесен и висок.
Да не би да бъркам при работата с пасатора?  Колко време трябва да задържа на дъното? Аз задържам около 30— 40 секунди и вдигам леко нагоре. Но то като не се сгъстява без да спирам пасатора пак свалям надолу. Грешно ли е?
Виж целия пост
# 564
Еми да, майонеза правя. Добави  в сместа белтъка и добавих олио иииии нищо. После направих нова смес по рецептата на Лабрекс, ама ТОЧНО изпълнена и пак нищо.  Sad

Повече не прави, явно не ти е ден. Запази смесите за........вече писах, в баница става, изобщо използват се, надявам се няма да ги засилиш към кофата. Peace Аз преди правех млечната, от доста време правя провансалската и става, затова останах на нея. А само за жълтък се сетих, че майка даваше на един готвач да прави руска салата за празници, та от него съм запомнила на жълтък 80 мл олио и, ако се пресече, обливаме с жълтъците нова купа, прехвърляме пресечената смес и разбиваме, така оправяхме няколко пъти неполучила се домашна майонеза с жълтъци. Направо недоумявам защо не ти се получава? Значи пасатора го слагаш на дъното, включваш и леко изтегляш нагоре, оже да върнеш един-два пъти обратно, но това поне на мен ми е достатъчно.
Сега ходих да погледна моя Браун, той ми е старичък, 300 w е.
Виж целия пост
# 565
Еми да, майонеза правя. Добави  в сместа белтъка и добавих олио иииии нищо. После направих нова смес по рецептата на Лабрекс, ама ТОЧНО изпълнена и пак нищо.  Sad

Повече не прави, явно не ти е ден. Запази смесите за........вече писах, в баница става, изобщо използват се, надявам се няма да ги засилиш към кофата. Peace Аз преди правех млечната, от доста време правя провансалската и става, затова останах на нея. А само за жълтък се сетих, че майка даваше на един готвач да прави руска салата за празници, та от него съм запомнила на жълтък 80 мл олио и, ако се пресече, обливаме с жълтъците нова купа, прехвърляме пресечената смес и разбиваме, така оправяхме няколко пъти неполучила се домашна майонеза с жълтъци. Направо недоумявам защо не ти се получава? Значи пасатора го слагаш на дъното, включваш и леко изтегляш нагоре, оже да върнеш един-два пъти обратно, но това поне на мен ми е достатъчно.
Сега ходих да погледна моя Браун, той ми е старичък, 300 w е.

Ох, не знам ден ли ми е, не ми ли е, но много ме е яд. Специално купих пасатора заради тази майонеза. Толкова се надявах да се получи, с такова желание започнах. Ще те пръсна.
Виж целия пост
# 566

Ох, не знам ден ли ми е, не ми ли е, но много ме е яд. Специално купих пасатора заради тази майонеза. Толкова се надявах да се получи, с такова желание започнах. Ще те пръсна.

Не се ядосвай, или съвсееем мъничко.........на всички ни се случва нещо да не се получи. Пробвай пак по-нататък, ще стане, ще си опознаеш и пасаторчето. Peace 
Виж целия пост
# 567
Споко, явно наистина не ти е ден за майонеза Peace
Спирай пасатора, преди да го изкараш съвсем от сместа, и го потапяй пак спрял. Пускай го само като опира дъното.
Аз не разбрах, какво всъщност става? Рядка, пресечена ли нещо друго?
Виж целия пост
# 568
Споко, явно наистина не ти е ден за майонеза Peace
Спирай пасатора, преди да го изкараш съвсем от сместа, и го потапяй пак спрял. Пускай го само като опира дъното.
Аз не разбрах, какво всъщност става? Рядка, пресечена ли нещо друго?

Рядка става. Прави ми впечатление, че в началото като е на дъното пасатора  започва да се образува по -гъста емулсия, тогава вдигам пасатора и се осира работата.   newsm78
Виж целия пост
# 569
А като я разбъркаш с лъжичка, не се ли хомогенизира съвсем? Защото на мен често ми се случва да остане един пръст олио отгоре или нещо с цвят на майонеза, но гъстота на олио, но с малко объркване след разбиването се оправя и става супер.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия