ДОМАШНИТЕ МЕЗЕТА

  • 173 521
  • 740
# 360
Четох в темата за уреди за сушене на зелечуци и плодове /дехидратори / ,че сушат и филе и суджуци .
Виж целия пост
# 361
Прочетох някъде ,че надупчвате месото,но не ми стана  ясно ,защо го правите? newsm78
Виж целия пост
# 362
ето уреда месото става по крехко с него, окрехкотител за месо, защото се накъсват влакната му и поема по-бързо от подправките
Виж целия пост
# 363
Четох в темата за уреди за сушене на зелечуци и плодове /дехидратори / ,че сушат и филе и суджуци .

може да се сушат, на най-ниската степен или само на вентилатор. Леко се променя вкуса, но не е фатално - подходящо е за мокро и влажно време и като бързаш ...
а не въпроса на Skela Пепи е отговорила дори и нагледно   bouquet
Виж целия пост
# 364
Пепи ,ти кой точно окрехкотител ползваш ,че този дето видях ,сто на сто е хубав ,ама цената му е соленичка. / Ние вече рядко правим домашни неща -само наденица -суджук /.
Виж целия пост
# 365
като този имам http://www.pazaruvai-lesno.bg/view_product.php?pid=77072 от Метро и беше на 10-на лева. Но да съм ползвала 1-2 пъти. Вярвам в дългото и бавно готвене на месото, както и в дългото и бавно сушене  Peace
Виж целия пост
# 366
Готови ми са мезетата,но са солени Sad
Държах 48часа в сол и 24часа във вода ,като на 20тия час смених водата с нова.Естественно преди да го изсуша пробвах и беше дори безсолно.А като изсъхна отрова от сол.
Другият път ще сменям повече пъти водата,и може би повече часове във вода.
Четох на Пепчо начина в солена саламура,но нещо се притеснявам за детето да не би да не се консервира достатъчно добре  newsm78

Оплаках се Mr. Green
Виж целия пост
# 367
Странно! За толкова време изкисване дори трябва да са станали леко безсолни...
Може би на теб ти се виждаш адски солени...?
Нормално е да соленки, защото все пак солта им е консерванта ...
Пък и съм сигурен, че бързо ще се изядат, а при следващия опит ще ги докараш по свой вкус ...
Виж целия пост
# 368
Пробвали сме сухо осоляване и във солен разтвор . По -ни харесват със втория начин.
  При него няма изкисване. /Саламура със яйце правехме./ . Със сухото осоляване ни бяха солени.
Но това си зависи и от типа месо -дали е прошарено или е чисто месо. При първото се осолява по -равномерно .
  
Виж целия пост
# 369
и колко е голямо/дебело  парчето месо.   За мен в саламурата се осолява по-добре  Peace Онова със солта пропива по-бавно навътре в месото и вътре остава по-безсолно, навън- солено.
Независимо дали в сол, или в саламурата, месото се "консервира" по един и същ начин - чрез осоляване. Солта трепи разните микро... из месото, затова дори се препоръчва осоляване до 72ч. в много солен разтвор, да се "сготви", а после да се обезсоли, в чиста вода за 24-48 часа, да става за ядене.
Виж целия пост
# 370
 Peace Съгласна съм на 100% с Пеп-чо .
 Веднъж бяхме яли у приятели правена по метода сухо солене и филето беше страхотно , но после нашето не се получи така добре и си останахме на изпитаната със саламурата . Колкото е по -тънко месото толкова по -малко се кисне и обратно.  24 часа го държим.
Виж целия пост
# 371
Наистина и аз очаквах да са добре на сол  след това киснене,но уви.Парчетата бяха 6 бр. , три рибици стандартни,а аз ги направих на 6 бр. като ги разрязах на две.И понеже бяха достатъчно бройки, та вече два пъти като ходим на гости носим по едно филенце и на всички до сега са им соленички.А аз ям малко по безсолно и за мен са въз соленички.
Ще се пробва това със саламурата.А тези останалите ги замразих във фризера за спешни случаи да има мезе.
Виж целия пост
# 372
Привет!
Ние хубаво метнахме филето на вън,ама...в тия температури-то направо си е жега  newsm78 Дали ще изсъхне...съмнява ме.
Дайте съвет какво да го правя...Да го прибирам във фризер и после като стане студ да го вадя...?
Виж целия пост
# 373
Нищо му няма. Ще си изсъхне.
Ние окачихме нашето снощи. Температурата е около +10 градуса през деня. А миналата година направихме първите филета за Димитровден. Беше доста по-топло, но станаха супер.
Виж целия пост
# 374
Привет, много обичам създарма....но при нас няма. Рецептата е много лесна и се справих успешно - до момента на пълненето в подходящ съд. Реших да използвам пластмасова бутилка от безалкохолно питие. След 48 часа в хладилник създърмата според мен не се е стегнала достатъчно. На пипане бутилката е мека. В рецептата пишеше че при слагането на месото в съда, може да се добави бульон за да не е много суха. Явно аз прекалих с бульона??
Въпроса ми е : ако направя на няколко места дупчици върху бутилката - така както е в хладилника създармата дали ще изсъхне !! ( не ми е възможно да я изнеса отвън на балкона да съхне).
Ако някой се се сблъсквал с подобен проблем или може да даде съвет - моля да каже.
Благодаря
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия