Гръцка кухня

  • 209 874
  • 923
# 615
Роксакя:)
Правила съм ги оттук https://www.sintagespareas.gr/sintages/roksakia.html като си помагах с едно клипче от нета и Гугъл преводача
Виж целия пост
# 616
ММ днес донесе такъв сладкиш ,не знаех че така се нарича,направо ги обожавам и отдавна искам да ги направя...винаги си ги купувам като съм в Гърция,но не навсякъде ги намирам...ако някой преведе рецептата ще съм му много благодарна Hug
Виж целия пост
# 617
ММ днес донесе такъв сладкиш ,не знаех че така се нарича,направо ги обожавам и отдавна искам да ги направя...винаги си ги купувам като съм в Гърция,но не навсякъде ги намирам...ако някой преведе рецептата ще съм му много благодарна Hug
Случайно разглеждах темата и видях въпроса ти .
На страница 14  Доника5 я е дала рецептата .
Виж целия пост
# 618
Ето и рецептата на Доника5 за роксакя : 50 гр мая, 3 яйца, 1 1/2 ч.ч. олио, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 бакпулвер, почти 1 кг брашно се меси тесто. В 1/3 от тестото се добавят 2 с.л. какао, 1-2 с.л. канела и 2 с.л. кристална захар. Бялото тесто се дели на 3 части, кафявото тесто също се дели на 3 части. Всяка една бяла топка се точи на правоъгълна кора. Всяко кафяво топче се оформя на пръчка. Във всяка бяла кора се слага по една кафява пръчица и се завива на руло. Реже се на парчета по 1-2 см дебели и се оставят да втасат 20-30 мин. Пекат се и студени се сиропират със топъл сироп приготвен от 1 кг захар и 5-6 ч.ч. вода. По желание може да ароматизираме сиропа с лимонова или портокалова кора.
От тази доза излизат около 40 броя с диаметър 8-10 см

Много благодаря,veni-vidi   bouquet  изглежда ми лесна за приготвяне
Виж целия пост
# 619
Много благодаря момичета  Hug
Виж целия пост
# 620

Този сладкиш не наподобява ли нашите сиропирани охлювчета т.нар. мелчета? Никога не съм опитвала роксакя, но българският вариант ми изглежда по-лесен Mr. Green
Виж целия пост
# 621
Doli може да каже щом го е опитвала .Аз някъде четох че вътре има парченца шоколад
Виж целия пост
# 622
не е като нашите охлювчета и няма шоколад...много по-вкусен и ароматен е,но аз съм яла само купен,не знам дали по тази рецепта ще се получи същия
Виж целия пост
# 623
Щом е по-различен тези дни ще се поогледам по сладкарниците Flutter
Виж целия пост
# 624
аз си го купувам от малки смесени магазинчета,пакетирано е в прозрачна опаковка и струва около 0,70-0,80Е
Виж целия пост
# 625
Здравейте, някой да предложи интересна рецепта за фава,че онзи ден си купих два пакета от едно магазинче, а ми се иска нещо вкусничко да направя. Аааа, и за бобче "черно око", че и от него отмъкнах два пакета. Благодаря и Весела Коледа
Виж целия пост
# 626
Аз само да кажа набързо, че лятото пробвахме за първи път скордаля и много ни хареса
Но беше с хлебни трохи
Та ... разтърсих се за рецепти и сега я правя по мой начин:
Счуквам чесъна със сол, добавям зехтин да стане на майонеза, смесвам с още зехтин, вода и смлени бадеми или лешници

Обикновено на Коледа правя орехова майонеза, там съставките са същите, само ядките са орехи и смесвам всичко с пасатора
Но като счукам чесъна и вкусът се оказа друг, по-мек сякаш и повече ми харесва така
Затова на тази Коледа вместо орехова, правих лешникова майонеза т.е скордаля по моя вариант
Виж целия пост
# 627
bobotnik - със сигурност има по-опитни от мен, но защото никой не е отговорил още ще кажа, че фава се вари с лук нарязан на едро или на 4. Слага се примерно 500гр. фава и три чаши големи вода. Лукът се стопява. В началото има доста пяна която трябва да се маха. Да се вари на слаб огън. Вари се докато стане като каша. Някои казват че трябва да се пресова, но на мен не ми се е налагало. Като се сервира се слага зехтин, лук, може каперси, маринована рибка.
Виж целия пост
# 628
victorias secret
Благодаря за отговора, ще пробвам.
  bouquet
Виж целия пост
# 629
да, фавата така се прави както е описала victorias secret.
Като се свари аз винаги е пасирам, добавям зехтин, малко сол, ако има нужда, и една - две лъжички оцет.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия