Гръцка кухня

  • 209 955
  • 923
# 645
Здравейте Мами от Гърция!По великден ще бъдем на остров Лефкада и много искам да си купя вода от портокалов цвят.Имам питане дали ще мога да си намеря там и ако да може ли да ми напишете как е на гръцки,аз ще си го принтна и така ще се опитам да го открия.Имате ли идея дали по великден работят магазините както при нас? и ако да ,какво според вас да си донеса от там - става дума само за кулинарни покупки Simple Smile /другото каквото ми хване окото/.
Виж целия пост
# 646
danielasz  -  вода от портокалов цвят=ανθόνερο από άνθη πορτοκαλιάς.
Виж целия пост
# 647
victrias secret много благодаря за превода
Виж целия пост
# 648
 newsm17  Ще бъда много благодарна ако някой ми преведе това страхотно нещо. Аз разбирам само малка част от съставките, а това трябва да се опита Shocked http://nostimessyntagesthsgwgws.blogspot.gr/2014/07/blog-post_27.html
Виж целия пост
# 649
ОСНОВА
250 gr.фъстъци нарязани и малко за украса
200 gr.бисквити настъргани с масло и малко за декорация
Карамел
1/2 чаша  захар (125 гр.)
1/2 чаша  прясна сметана (100 мл)
1 1/2 с.л масло краве
Крем
1 литър прясно мляко
220 gr.захар
160 gr.царевино нишесте
1 с.л царевично брашно
1 с.л краве масло
1 яйце
бонбони

дано да не съм объркал нещо  Grinning
Виж целия пост
# 650
Благодаря, много  Grinning
Виж целия пост
# 651
Какви типични  великденски сладкиши можем да си купим в Гърция преди Великден?
Виж целия пост
# 652
При великденските слaдки в бългaрия и гърция нямa рaзликa. В гърция т.нaр. курaбии се кaзвaт кулурaкя. Всякa фурнa използвa своя рецептa зa нaпрaвaтa им, но кaто цяло нямa рaзликa във вкусовете. Въпросa е дa попaднеш нa добрa фурнa, която пече и приготвя вкусно. Минaлaтa годинa бях взимaлa от Мaкс пери кулурaкя с много нaситен портокaлов вкус. Стрaхотни бяхa. Но тези слaдкaрници ги имa сaмо в Aтинa (доколкото знaм де).
Виж целия пост
# 653
Не мога да забравя вкуса на един козунак,който ни бяха донесли от Солун.Отвътре беше с някакъв пълнеж,много вкусен и ароматен,нещо като бадемово-кестенова плънка...Жената,която ни го донесе каза,че само там го правили.
Виж целия пост
# 654
Козунакът най -вероятно е на Теркенлис. Има го и в Атина на летището и др. места. http://www.terkenlis.gr/eng/

Виж целия пост
# 655
Козунакът най -вероятно е на Теркенлис. Има го и в Атина на летището и др. места. http://www.terkenlis.gr/eng/


Уникален е.Струва 16 евро ,ако е Теркенлис.Божествен вкус е с шоколад отвътре и отвън
Виж целия пост
# 656
Моята постна мусака

Колкото готвачи - толкова рецепти за мусака!

Продукти:

1 малка глава лук;
4-5 скилидки чесът;
2 моркова;
3 големи картофа;
1 малка тиквичка;
1 малък патладжан;
200 гр гъби;
2 домата;
магданоз и копър;
3-4 зърна бахар, 3-4 розички карамфил, черен пипер и сол на вкус;
зехтин.

За заливката:

40 гр масло;
1 с.л. бяло брашно;
400 мл мляко;
1 яйце;
индийско орехче, черен пипер и сол на вкус.

Настъргано твърдо жълто пикантно сирене за поръсване - гравиера, кефалотири, овчи кашкавал.

Приготовление:

Всички зеленчуци се нарязват на дребно. Лукът, морковите и чесънът се запържват в зехтин. Всичко се слага в дълбока керамична тава. Добавят се подправките и продуктите се разбърква добре.
Добавя се зехтин и вода в съотношение 1:2, така че сместа да е 2/3 от нивото на продуктите.
Пече се на 240˚С за 40 мин в загрята фурна

За соса се разтопява масло в тиган. Прибавя се брашното, като се разбърква непрекъснато, за да не стане на бучки. Бавно се долива малко прясно мляко като се бърка, постепенно се добавя и още, докато се получи смес с консистенция на гъста боза. Добавя се индийско орехче и черен пипер на вкус, както и съвсем малко сол.
Разбива се отделно яйцето и след 2-3 мин. се добавя в сместа /не на котлона/ като се разбърква. Целта е сместа да се охлади леко и яйцето да не се пресече.
С тази заливка се покрива мусаката.

Най-отгоре се добавя настъргано на едро жълто сирене.
Пече се още 15 мин.

Виж целия пост
# 657
Здравейте момичета!
Разглеждам темата от 2-3 месеца и съм пробвала няколко от рецептите ви които са супер и много се харесаха вкъщи за което огромно благодаря.
Имам един въпрос макар че не е по темата но незная къде да питам.Сестра ми  работи в Гърция и за Велик ден ще и ходя на гости  работодателите и са 2 сестри и  си мисля да им занеса някакви подаръци но незнам какво да е ,според вас какво си подаряват там по такива празници ?Харесала съм едни декоративни подноси за яйца декорирани за велик ден ,но се чудя дали е удачно.Сестра ми ми казва че там основно като си ходели на гости носят сладки.В голяма чуденка съм ,надявам се някой да даде мнение все пак повечето имате наблюдения.
Благодаря!
Виж целия пост
# 658
да, по принцип сладки си подаряват. Може и подноса и някакви сладки да им подариш.
Виж целия пост
# 659
да, по принцип сладки си подаряват. Може и подноса и някакви сладки да им подариш.
Благодаря!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия