Гръцка кухня

  • 209 987
  • 923
# 690
Здравейте! Simple Smile
Чудя се дали някой може да ми помогне. Simple Smile скоро бяхме на почивка в Гърция и опитах калмари приготвени на скара. За съжаление не успях да разгадая  рецептата. Предполагам не е нещо сложно, но все пак ми се иска да докарам същите и вкъщи  Laughing
Сервираха ги цели, с леки разрези по широката част. (не знам дали го обясних като хората)
Молбата ми е, ако някой ги е опитвал приготвени така, или по някаква причина знае рецептата, да я сподели Simple Smile
Благодаря! Simple Smile)))
Виж целия пост
# 691
Калмарите се приготвят по най-обиковен начин на скара. Най-вероятно са били приготвени "ладолемоно", т.е. със зехтин и лимон. Използват се или по-големи калмари или сепии. За 4-5 броя, ще Ви трябват следния сос:
- чаена чаша зехтин;
- 5 зърна каперси;
- няколко стръка магданоз;
- сока на 1 лимон;
- сока на 1/2 портокал;
- соли и черен пипер.
Всичко се смила в блендер.

Използвайте пресни калмари или сепия, не замразени. Почистването е специфично, като разрежете калмара по дължина и извадите хрущяла който се намира вътре. Има и една ципа, леко тъмна на цвят която трябва да се одере от тялото. Трябва да се премахне и частта с очите, която е точно между пипалата и тялото.

Пекат се на скара около 4-5 мин от всяка страна, като предварително са намазни с малко масло. След като са готови се заливат с горе посочения сос. Аз лично не слагам каперси и портокалов сок, но това е класическата рецепта.

Да Ви е сладко!
Виж целия пост
# 692
Облизах се.  Heart Eyes
Нарязват ли се някак, преди да се залеят със соса?
Виж целия пост
# 693
Облизах се.  Heart Eyes
Нарязват ли се някак, преди да се залеят със соса?

Нарязват се според големината на....... вилицата......
Виж целия пост
# 694
Облизах се.  Heart Eyes
Нарязват ли се някак, преди да се залеят със соса?

Нарязват се според големината на....... вилицата......
Мерси. Ще го направя скоро.
Виж целия пост
# 695
Калмарите се приготвят по най-обиковен начин на скара. Най-вероятно са били приготвени "ладолемоно", т.е. със зехтин и лимон. Използват се или по-големи калмари или сепии. За 4-5 броя, ще Ви трябват следния сос:
- чаена чаша зехтин;
- 5 зърна каперси;
- няколко стръка магданоз;
- сока на 1 лимон;
- сока на 1/2 портокал;
- соли и черен пипер.
Всичко се смила в блендер.

Използвайте пресни калмари или сепия, не замразени. Почистването е специфично, като разрежете калмара по дължина и извадите хрущяла който се намира вътре. Има и една ципа, леко тъмна на цвят която трябва да се одере от тялото. Трябва да се премахне и частта с очите, която е точно между пипалата и тялото.

Пекат се на скара около 4-5 мин от всяка страна, като предварително са намазни с малко масло. След като са готови се заливат с горе посочения сос. Аз лично не слагам каперси и портокалов сок, но това е класическата рецепта.

Да Ви е сладко!


Сърдечно благодаря! Simple Smile
Виж целия пост
# 696
Някой дали може да даде рецепта за кефалонийски пай?
Благодаря предварително.
Виж целия пост
# 697
Здравейте! Интересува ме дали някой знае в София супермаркет или място, от където може да си купя от тяхните люти чушки "Пипераки". В нито един хипермаркет не можах да намеря, а в Гърция много ни харесаха това лято. На буркана пише PIPERAKI. Купували сме си в Гърция такива пипераки на различни марки производители и са били много хубави. Хрупкави, кисели и не много люти. За съжаление тук не мога да намеря. Някакви идеи или рецепта?
Виж целия пост
# 698
Проверявала ли си в Лидл,когато е била гръцка седмица?
Виж целия пост
# 699
Барабенка,
не бих ги търсила в супермаркети. Има вече доста специализирани магазинчета за гръцки стоки - основно зехтин, маслини и фета, но не само. До нас е "Бакалия" на "Княз Борис I", има и доста други (на "Прага" и "Васил Левски" се сещам в центъра, имена не зная, но тези далеч не са единствените). В тях питай.

Змия,
изпробвана ли търсиш?
Докато търсиш, ти пускам една, която на око ми звучи добре.
Виж целия пост
# 700

Змия,
изпробвана ли търсиш?
Докато търсиш, ти пускам една, която на око ми звучи добре.

Благодаря ти, бях забравила вече за този пай. Ще се прави.
Виж целия пост
# 701
Здравейте,Пиша с молба до момичетата които оформят темата - дали е възможно  с пускането на новата тема в началото й да се систематизират Гръцките рецепти с заглавие и линк към рецептата и евентуално от кого е публикувана?!
Мисля,че така ще е по лесно и удобно за търсене на определена рецепта,а предполагам и на повечето четящи и пишещи тук.Понякога се връщам да търся определена рецепта и трябва да превъртя цялата тема ,което не е много ОК,може би и на други им се е налагало.Това е една от любимите ми теми и кухня,ако мога аз да съм полезна с нещо няма да откажа да помогна.
БЛАГОДАРЯ на всички за споделените рецепти,черпим от извора както се казва.
Дано да е възможно.
Благодаря!
Виж целия пост
# 702
Здравейте,Пиша с молба до момичетата които оформят темата - дали е възможно  с пускането на новата тема в началото й да се систематизират Гръцките рецепти с заглавие и линк към рецептата и евентуално от кого е публикувана?!
Мисля,че така ще е по лесно и удобно за търсене на определена рецепта,а предполагам и на повечето четящи и пишещи тук.Понякога се връщам да търся определена рецепта и трябва да превъртя цялата тема ,което не е много ОК,може би и на други им се е налагало.Това е една от любимите ми теми и кухня,ако мога аз да съм полезна с нещо няма да откажа да помогна.
БЛАГОДАРЯ на всички за споделените рецепти,черпим от извора както се казва.
Дано да е възможно.
Благодаря!
Нова тема се пуска след 50 стр., когато е отчетна. Не смятам, че тази е такава и ще се налага да се пуска нова.
Виж целия пост
# 703
Нова тема се пуска след 50 стр., когато е отчетна. Не смятам, че тази е такава и ще се налага да се пуска нова.


Наясно съм че нова тема се пуска след  50 страница.Просто отправих предложение ,когато му дойде реда  и времето за новата тема.Ако съм се изразила неправилно се извинявам.Далече съм от мисълта за пускане на нова тема извън правилата.
Виж целия пост
# 704
Kristalin, хайде и аз след звънче още веднъж да го кажа по друг начин.
Тази тема НЕ Е отчетна. Следователно и според правилата няма да има затваряне след 50-та страница и няма да има нова тема. В тази ще продължаваме да пишем и след 50-та страница.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия