Гръцка кухня

  • 210 026
  • 923
# 705
Kristalin, хайде и аз след звънче още веднъж да го кажа по друг начин.
Тази тема НЕ Е отчетна. Следователно и според правилата няма да има затваряне след 50-та страница и няма да има нова тема. В тази ще продължаваме да пишем и след 50-та страница.

 Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Благодаря за уточнението,моя грешка даже и не се замислих за отчетноста на темата РАЗБРАХ,извинявам се  bouquet
Виж целия пост
# 706
Чудесна тема, ще я следя с интерес Heart Eyes Много харесвам гръцката кухня  bouquet
Виж целия пост
# 707
Този месец е подготовка на Великденските празници в Гърция.Затова искам и да ви споделя няколко разнообразни рецепти с които да разнообразите празничната си трапеза.

Християните в Гърция спазват строго своите празници освен козунаците на този ден се замесва обреден хляб със свещена вода наречен Ламбропита и се раздава на семейството и на съседите за здраве и успехи .
Ламбропита
1кг брашно
50 гр мая
300 гр вода
1ч.ч.олио
Маята се размива с малко вода и захар и се оставя да втаса.
В съд изсипете брашното и направете кладенче изсипете водата,олиото и маята и омесете тесто,
ако е необходимо се добавя още малко брашно за да не залепва по ръцете.
Оформете на питка и оставете така 1-2 часа на топло.Премесете тестото отново отделете малко тесто.
Оформете питка,от тестото оформете кръст и го поставете в средата на питката,намажете с масло и оставете така 1/2 час да престои.Поставете по средата по едно червено яйце.Поръсете със сусам
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност на хляба
.Може и да разделите самото тесто на две и да осучете тестото към двата края за да получете охлювче .Прехвърлете по средата на кръст и сложете по едно яйце.Поръсете със сусам.
Може също да се оформи питка да се поставят 4 яйца за кръст,поръсете със сусам.В различните краища на Гърция всеки оформя ламбпопитата различно.

Гръцки великденски курабийки(πασχαλινα)
2 ч.чаши масло
1 1/2 ч.чаша захар
4 белтъка
1/2 ч.чаша мляко или портокалов сок
8 ч.чаши пресято брашно
2 ч.л.бакпулвер
1 с.л.настъргана лимонена кора
1 яйце
Пресейте заедно бакпулвера и брашното и оставете настрани.
В голяма купа смесете маслото и захарта.
Добавете белтъците един по един.
Омесете тестото с ръце.
Добавете настърганата лимонова кора.
Тестото трябва да е твърдо, ако е необходимо добавете още брашно.
Накъсайте тестото на малки топки, от които оформете лентички, 2 пръста широки и дълги колкото химикалка.Сгънете всяка лентичка на 3 и притиснете отгоре с пръсти.
Подредете бисквитките върху хартия за печене, без да я намазнявате. Отгоре ги намажете с разбито леко яйце.
Печете на 175 градуса за около 20 мин.


Традиционни великденски гръцки сладки със сусам
Необходими продукти: 1 ч.ч. разтопено масло, 1 ½ ч.ч. захар, 3 яйца, ½ ч.ч. портокалов сок, 6 ч.ч. брашно, ½ ч.л. сода, 2 ч.л. бакпулвер, 7 с.л. мляко. За намазването на сладките са нужни 1 яйце, разбито с малко мляко и сусам за поръсване.
Начин на приготвяне: Смесете разтопеното масло и захарта. Добавете яйцата едно по едно и последователно прибавете портокаловият сок. Пресейте брашното със содата и бакпулвера и ги прибавете към останалите продукти. Замесете меко тесто.
Направете сладките във форма, която желаете като разточете и изрежете по ваш избор. Традиционните гръцки сладки обаче се правят като се преплитат две части и краищата се прилепват. Отгоре ги намажете със сместа от яйце и прясно мляко и най-накрая поръсете със сусам. Печете на умерена фурна.


Великденски постни бисквитки(μπισκοτακια πασχαλινα)

110 мл царевично олио
110 мл сок от портокал
150 г захар.
250 г бадеми обелени и смлени
2 бр. ванилия
1/2 ч.л. амонячна сода
кора от портокал - настъргана
щипка сол за вкус
брашно, колкото за тесто, което не лепне по ръцете

Олиото, сокът и захарта се разбиват с миксер, прибавяме бадемите, амонячната сода, изгасена с малко лимонов сок, ванилията и солта. Разбъркваме добре, прибавяме и брашното, толкова колкото да не лепне по ръцете. Разточваме на лист и с формичка изрязваме бисквитки. Нареждаме в тава, която е намазана с олио, или върху кухненска хартия. Печем в предварително загрята фурна на180С до готовност.

Обреден хляб с маслини(ελιοψωμο)

Необходими продукти за 1 хляб от 500 гр (долу-горе)

300 гр. бяло брашно
180 мл. хладка вода
9 гр. суха мая (или според препоръките на опаковката за същото количество брашно)
2 с.л. зехтин екстра
1/3 ч.л. сол
1 ч. л. захар
20 бр. пикантни маслини без костилка
2-3 стръка мащерка


Начин на приготвяне

Заделете стотина грама от пресятото брашно за доумесване.
В останалото прибавете сухата мая, солта и захарта ( внимавайте със солта, предвидете че и маслините са солени)
Налейте леко затоплената водичка и зехтина и разбъркайте с лъжица.
Полученото лепкаво тесто сложете върху плота върху заделеното брашно и доумесете хлебно тесто.
Разстелете тестото и подредете половината маслинки, които предварително сте подсушили. Поръсете с листенца мащерка.
Загърнете тестото, притиснете леко с длани и сложете и останалите маслини и листенца мащерка.
Завийте тестото в желаната от вас форма, кръгла, елипсовидна или правоъгълна и поставете в тавичка върху намокрена и изцедена хартия за печене, като гледате по неравната страна да остане отгоре. Така се получава красива и неравна коричка на хляба. Нека има и брашно по него. Ефекта е поразителен.
Покрийте с чиста кърпа и оставете на топло за половин час.
Печете в загрята фурна на 180 градуса до приятен златист цвят.
Извадете върху решетка и отново покрийте с кърпа докато се охлади и омекне.


Великденски пълнен спаначен хляб(πασχαλινο ψωμι με σπανακι)
150 г замразен спанак
500 г брашно
14 г суха мая
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. сол
75 г маргарин
1 яйце
400 г сирене Фета

Спанакът се размразява.
В голяма купа се пресява брашното заедно с маята, захарта и солта.
Маргаринът се разтопява.
Размразеният спанак се поставя в мерителна чаша и се долива вода до 350 мл.
Заедно с маргарина се излива в брашното и се прибавя яйцето.
Тестото се меси около 10 минути.
Оставя се на топло място да втаса, докато не увеличи обема си два пъти.
Тестото се разточва във форма на квадрат или в кръгла не голяма.
Отгоре се поръсва с нарязана на кубчета Фета (краве сирене).
Свиват се ъглите към средата и се обръща в намазана тава
Фурната се загрява на 200 С.
Великденският пълнен спаначен хляб се пече за около 50-60 минути.
Охлажда се напълно, преди да бъде нарязан.

Великденски бюреци(Πασχαλινά μπουρέκια)

1 пакет кори за баница
за плънката:
агнешките дреболийки от 1 агне
1 връзка пресен лук
1к.ч.зехтин
1ч.ч.бяло вино
300 гр сирене тип гравиера
3 сварени яйца
чер.пипер,сол,риган на вкус

олио за намазване на корите
Нарежете на ситно дреболийките и запържете ,добавете лука и задушете 2-3 минути. Овкусете и добавете виното.Оставете на слаб огън докато изпие виното.Оставете да изстине и добавете гравиерата и нарязаните яйца.
Нарежете на 2 корите по дължина намажете леко с олио и от единият край поставете от плънката.Завийте към средата двата края за да не ви се разтича и навийте на руло.Намажете края с водичка за да се залепи.Нареждайте в тавичка с кухненска хартия,може и в подмаслена тава.Намажете леко и отгоре с олио и печете в предварително затоплена фурна на 180 градуса до 40 минути зависимост от вашата фурна да се зачервят добре.

Агнешко бутче с бяло вино и зеленчуци(αρνι με λαχανικα)

2 кг.-агнешки бут
2 гл.-кромид лук
3 бр.-моркови
5,6 скилидки-чесън
1 стрък-праз
2 вр.пресен лук
1 с.л.-брашно
1 с.л.-червен пипер
1 ч.ч.-бяло вино
50 гр.-масло
3 с.л.-олио
черен пипер
джоджен
1/2 ч.ч.-доматен сок
1 с.л.-дижонска горчица
1 с.л.-мед
сол на вкус

Месото се обезкостява и нарязва на големи късове ,поръсва се със сол и черен пипер.
Залива се с бяло вино и се оставя да престои няколко часа.
В дълбок съд се слагат малко олио и масло.
Мръвките се запържват от двете страни и се изваждат.
В същия съд се задушават нарязани кромид ,морковите и чесън.Посоляват се.
Поръсват се с малко брашно.Добавя се и червения пипер.
Всичко се разбърква и се изсипва чаша бяло вино.
Сместа се прехвърля в керамичен съд(γαστρα).
/Който има Крок-пот -на II степен-4часа и половина/
После се добавя нарязан на едро праз и зелен лук.
В тиган се загрява доматения сос да се извари.
Към него се прибавят горчицата и меда.
Мръвките се подреждат върху зеленчуците и се заливат с доматения сос.
Ястието се поръсват със джоджен и парченца масло.
Съда се затваря с капака и се поставя в студена фурна . Пече в началото на 220гр./половин час /,а
после на 180гр. за около 2часа
Виж целия пост
# 708
Как празнуват гърците Великден?

По време на Страстната седмица в църквите има продължителни литургии, а в полунощ в събота свещеникът оповестява: "Христос воскресе!". Запалва се и голям огън, а в неделя е време за празненства. Тогава гърците пекат агне и пият червено вино, като към агнешкото месо се сервират и така наречените "кокореци" (дреболиите).
Ако сте решили да посрещнете този светъл празник в Гърция, имате безброй възможности! Можете да се насочите към някой от красивите гръцки острови - Керкира (Корфу) или пък Патмос, а защо не Хиос или Карпатос. Някои от островите са обичайни великденски дестинации за туристите, а други са по-спокойни и встрани от шумотевицата. Ако искате да празнувате един по-спокоен Великден и да бъдете близо до природата, насочете се към Цикладските острови, Йонийските острови, Додеканезите и Евия.
Празнуването на Великден на Цикладските острови е предпочитано от повече туристи, тъй като там има доста популярни дестинации - Миконос, Сифнос, Фолегандрос, Сандорини, Сирос и други. Административна столица на Цикладските острови е Сирос. Градът може да ви предложи един наистина уникален Великден с двете си църкви (православна и католическа), централния площад Мяули, театъра „Аполон” и като цяло с културата си.
В Миконос пък, жените варосват къщите и месят „лазарчета” – хлебчета, които са във формата на човешки фигури.
На остров Сифнос се приготвят традиционните „великденски птички”. Това са великденски гевречета във формата на различни животни и птици, които са украсени с червени яйца. Великденското агне пък е цял деликатес! То се пече в „мастело” (вид глинен съд), подправено с копър и червено вино.
На остров Санторини на Лазаровден жителите правят „Лазар”. Това представлява голям дървен кръст, който бива покрит с цветя, а на Велика събота всички се прибират вкъщи, носейки червено яйце и хапват традиционна супа с агнешки дреболийки (магеритца). В неделя в много от селата на острова се извършва „народният съд на евреина”. Този обичай представлява чучело, направено от плат, което бива осъдено на смърт, обесва се и се изгаря.
От Йонийските острови, най-популярната дестинация е Керкира (Корфу). Той ще ви посрещне с природни красоти, прекрасни пролетни пейзажи и интересни традиции, които няма да видите никъде другаде. Такъв е например обичаят с чупенето на глинени стомни. На Корфу Великден е голям празник, по време на който съжителстват хармонично православната християнска вяра и покровителят на острова Свети Спиридон, венецианското влияние и местната култура.
Великденските празници на остров Закинтос са известни с особените си обичаи. На Разпети петък по обед вярващите се включват в шествие, което обикаля целия град. В храма на Свети Николай с първия удар на камбаните, които оповестяват Възкресението, свещеникът пуска бели гълъби.
На остров Крит обичаите, които са свързани с Великден са многобройни. Освен общите за цялата страна си имат и местни традиции. От сутринта на Велики четвъртък жените месят великденски гевреци, а мъжете правят дървено чучело – „Юда”. „Юда“ бива разнасян из всички къщи на острова за назидание, а жените дават стари дрехи, за да бъде облечен „мръсния Юда”. На Велика събота, когато се оповести възкресението на Христос, местните жители подпалват чучелото, което изгаря под звуците на залпове.
 
Великден на островите Додеканези е едно изключително изживяване. Патмос („островът на Откровението“) е едно от идеалните места, на които да отпразнувате Великден. От Цветница украсата на църквите и традициите потапят всички в празнична атмосфера. Страстната седмица пък е уникална за хората на острова и особено за онези, които присъстват на литургиите в манастира, който е бил мястото на заточение на Свети Йоан. Манастирът се помещава в пещера и сам по себе си е доста интересно място. На остров Калимнос (островът на ловците на сюнгери), на Разпети петък шествията на десетте енории се събират на централния площад, където се провеждат състезания за най-хубава украса. На Великден около двата хълма, които се издигат над пристанището започва „война“ с фойерверки и динамит.
Внушително и достолепно се празнува Великден и на останалите гръцки острови ( например островите на северно Егейско море, Аргосароническия залив, Евия и Спорадите). В Мироволо на остров Хиос можете да видите обичая „война с ракети”. Тогава стотици самоделни ракети се изстрелват от две противоположни страни, а гледката е просто изключителна. Не пропускайте да посетите манастирите и църквите на острова, които отбелязват с впечатляващи обичаи светлия християнски празник.

Традиционна гръцка великденска супа -Магеритца

По традиция супата се сервира след нощната служба в 12 часа с нея преходно се навлиза след постите и се подготвя организма за предстоящето агне на шиш на другият ден.

1 кг нетлъсто агнешко месо
70 г масло
1 връзка зелен лук
4-5 с.л. ориз
по 1 връзка киселец, или лапад или маруля и магданоз
1 с.л. брашно
1 бр. яйце
1 ч.ч. кисело мляко
сол, черен пипер

Месото се нарязва на хапки. Нарязаният на ситно лук се задушава в маслото. Прибавя се месото и то също се задушава. Посолява се и се посипва с черен пипер. Залива се с 8 ч.ч. гореща вода. Когато супата заври, се добавя оризът. Силата на огъня се намалява и се оставя да къкри още 30 минути. Тогава се добавят лападът, киселецът и магданоза, нарязани на ситно. Супата се оставя да ври още 10 минути, след което се застройва с кисело мляко, 1 с.л. брашно и 1 бр. яйце.


Агнешко шишче(сувлаки)

2 кг. агнешко
1 с.л. сушен риган
1 голям лимон + лимонови резенчета за поднасяне
150 мл. зехтин
червен пипер за поръсване
Премахнете излишната мазнина от агнешкото и нарежете на хапки. Сложете в купа с ригана, изстискания от лимона сок, зехтина, 2 с.л. сол и малко черен пипер и оставете да се маринова на стайна температура за около 1 час. Загрейте барбекюто. Нанижете агнешките хапки върху метални шишчета и изпечете на сгорещеното барбекю, докато месото покафенее отвън, но остане сочно в центъра. Поръсете с щипка червен пипер и изстискайте лимонов сок при поднасянето.


Κοκορετσι
Кукуреци са традиционно ястие на Балканите и Анадола. Приготвят се от агнешки или ярешки дреболии и черва, мариновани с лимон, зехтин и риган, сол и пипер.
В Гърция традиционно се приготвят за Великден, но ги има и по всяко време на годината.
агнешки комплект
агнешки тънки черва
риган
пресен лимонов сок
сол, пипер
зехтин
Агнешките дреболии се измиват и се нарязват на парчета с размер като за шишове.
Слагат се подходящ съд и се мариноват с лимоновия сок, зехтин, риган, сол и пипер.
Червата се измиват, като се обръщат - най-лесно става с бамбуково шишче.
Парчетата дреболии се нанизват на метален шиш.
След като са нанизани, от единия край на шиша започват да се навиват чревцата, така че да завият дреболиите. И те се овкусяват с риган, сол и пипер.
Пекат се като чеверме над жар.
Махат се от жарта и се режат на цилиндри около 5 см., които се поставят в съд за сервиране и се до овкусяват с риган, зехтин сол и пипер.
При липса на жар може да ползва скара или фурна. Могат да се направят и по-малки по размер.


Виж целия пост
# 709

ПАСХАЛИНИ ПАТАТОСАЛАТА(ВЕЛИКДЕНСКА КАРТОФЕНА САЛАТА)

1 КГ КАРТОФИ
1/2 Ч.Ч.ЗЕХТИН
СОК ОТ ЕДИН ЛИМОН
2С.Л.КАПАРИ(КАПЕРСИ)
2С.Л.СИТНО НАРЯЗАН ПРЕСЕН КОПЪР
3 СВАРЕНИ ЯЙЦА НАРЯЗАНИ НА 4
2 СРЕДНО ГОЛЕМИ ДОМАТА
5 ЛИСТА ОТ МАРУЛЯ
ПРИГОТВЯНЕ:
СВАРЯВАМЕ КАРТОФИТЕ В ПОДСОЛЕНА ВОДА,
ОБЕЛВАМЕ ГИ И ВЕДНАГА ГОРЕЩИ ГИ СМИЛАМЕ В БЛЕНДЕРА СЪС ЗЕХТИНА И ЛИМ.СОК НА ПЮРЕ.
ДОБАВЯМЕ КАПЕРСИ, КОПЪРА РАЗБЪРКВАМЕ И ЛЕКО ОСОЛЯВАМЕ ПОНЕЖЕ КАПЕРСИТО Е СОЛЕНО ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ ПРЕСОЛИТЕ.
ОСТАВЯМЕ ГО ДО 30 МИН В ХЛАДИЛНИК.
В СЕРВИЗНА ЧИНИЯ ПОСТАВЯМЕ ЛИСТАТА ОТ МАРУЛЯТА ВЪВ ВИД НА ВЕТРИЛО СЪС ЛЪЖИЦА ЗА СЛАДОЛЕД ОФОРМЯМЕ ТОПЧИЦИ
И НАРЕЖДАМЕ ВЪРХУ ЛИСТАТА УКРАСЯВАМЕ С НАРЯЗАНИ ДОМАТИ И ЯЙЦА ПО ЖЕЛАНИЕ,МОЖЕ И ДРУГИ ДЕКОРИ ДА ДОБАВИТЕ.

Мариновани агнешки пържолки във фурна(арни сто фурно)

1 агнешки бут и малко от ребрата ,нарязани на пържолки и начукани се мариноват със зехтин лимонов сок,сол,че.пипер,Нарязва се пресен джоджен и босилек,розмарин чесън 4-5 скилидки.Обърква се месото с подправките оставя се в хладилник 30 минути пече се върху хартия в затоплена фурна на 200 градуса до готовност да се зачерви добре месото.Сервира се с гарнитура по избор.



Един страхотен и лесен сладкиш за всички които обичат много шоколад.

Шоколадов десерт

20 шоколадово вафли

Шоколадов сос - по рецепта на Стельо Парляро(сос шоколата)

250 г шок кувертюра
200 мл пр мляко
50 г сметана
60 г масло
Затопляме млякото със сметаната .Добавяме го към шоколада с маслото.Бъркаме непрекъснато да се получи еднородна маса.Работи се веднага със соса.Ако изстине се затопля на водна баня.
В тавичка наредете 10 вафли,залейте с горещият крем наредете другите отгоре и оставете така няколко часа.Може да сервирате с разбита сметана.
Виж целия пост
# 710
Една много бърза рецепта за баклавички за онези които обичат сладкото...

Γλυκεσ μουκεσ-κουρκουμπινια-сладки хапки-куркубиня

Рецептата остава в гръцката кухня пренесена през вековете на турското робство.

2 п.кори за баклава
вода за поръсването
малко олио за намазване

олио за пържене

за сиропа:
500 гр вода
500 гр захар
2 пръчки канела
кората от 1 лимон
1 ванилия

Отворете корите и намажете с малко олио,сложете още една отгоре.Намажете от едната страна с малко вода и сгънете корите на половина към края намазан с водата.Прегънете още веднъж и навийте на руло.Намажете отгоре за да не се развива при пърженето.Наредете готовите пури и нарежете на равни парчета.Стоплете мазнината и пържете да порозовеят.Отцедете на кухненска хартия.Оставете да изстинат.Сварете водата със захарта добавете канелата кората и ванилията за вкус.С помощта на голяма решетъчна лъжица пускайте в горещият сироп от хапките и отцеждайте.Наредете в подложна чиния оставете да изстинат и поднесете.Ако обичате още по сладко може да стопите шоколад или сироп и да поръсете преди сервиране.

За онези които не обичат пърженото,може да ги наредите във фурната върху хартия за печене и да намажете отгоре с олио.Печете на 180 градуса да порозовеят.
Една много бърза рецепта за баклавички за онези които обичат сладкото.
Виж целия пост
# 711
       Albena Ivancheva 
   Последната  рецепта за куркубините правили ли сте я ? Или само пействате различни гръцки рецепти? 
Виж целия пост
# 712

Не съм Albena Ivancheva, но правя куркубиня по рецептата на Зиче, харесваме я вкъщи, а и бързо се приготвя. Приятно десертче! Peace
Виж целия пост
# 713

Не съм Albena Ivancheva, но правя куркубиня по рецептата на Зиче, харесваме я вкъщи, а и бързо се приготвя. Приятно десертче! Peace
   
          Благодаря, скъпа,    bouquet
Виж целия пост
# 714
       Albena Ivancheva 
   Последната  рецепта за куркубините правили ли сте я ? Или само пействате различни гръцки рецепти? 

Всички рецепти са изпробвани.Живея от 20 години в Гърция,по професия съм готвач.Пиша историята на гръцката кухня и всичко научено през годините ми в Гърция,в един бг вестник който се издава в Атина-"България днес".Подготвям и книга на тема -Тайните на гръцката кухня.Всичко споделено го написах за да може който желае да си направи нещо различно.Не виждам проблем в това.
Виж целия пост
# 715
       Albena Ivancheva 
   Последната  рецепта за куркубините правили ли сте я ? Или само пействате различни гръцки рецепти? 

Всички рецепти са изпробвани.Живея от 20 години в Гърция,по професия съм готвач.Пиша историята на гръцката кухня и всичко научено през годините ми в Гърция,в един бг вестник който се издава в Атина-"България днес".Подготвям и книга на тема -Тайните на гръцката кухня.Всичко споделено го написах за да може който желае да си направи нещо различно.Не виждам проблем в това.
Албена може само да се учиме от Вас. Нали няма да се сърдите ако Ви задаваме въпроси за различни рецепти от гръцката кухня?
Виж целия пост
# 716
Книгата на какъв език ще бъде издадена? И кога?
Виж целия пост
# 717
Здравейте,
в Густоза в Слатина ядохме Солунска пита, много ни хареса и искам за направя и вкъщи. Точени кори с крем и поръсени с пудра захар и съвсем малко канела усетих.
Прилича ми на това  http://www.aristeabg.com/%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F/%D … %D1%86%D0%B0%29/4 , но не ми се стори да е сиропирана. Някой може ли да помогне  Hug
Виж целия пост
# 718
Галактобурекото е едно, а бугача с крем е съвсем друго.

Първото - галактобуреко се приготвя от фини кори и крем от мляко, яйца и грис. След изпичането се залива със захарен сироп.

Второто - бугача с крем - се приготвя от бутер тесто и млечен крем с ванилия. Без сиропиране. При консумация се поръсва, по желание, с пудра захар и канела.

https://www.sintagespareas.gr/sintages/mpougatsa-me-krema-theiki.html
Виж целия пост
# 719


Второто - бугача с крем - се приготвя от бутер тесто...


   
    Не е задължително да е бутер тестото, може и с обикновени фини кори за баница да се прави μπουγατσα θεσσαλονικης . http://akispetretzikis.com/el/categories/glyka/mpoygatsa-glykia ,   Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия