Гръцка кухня

  • 210 052
  • 923
# 720
Да де, но на Аки бугатсата не е παραδοσιακή μπουγάτσα θεσσαλονικης.
Виж целия пост
# 721
H/I, думата παραδοσιακή означава традиционен, нали ? Е, в миналото древните елини дали са  познавали бутер тестото ?  Wink. Нямам никакво желание за спор, но традиционните баници-бугачи са правени от ръчно точени кори, в които има само брашно, вода, малко зехтин и сол. Пълнежите варират от кайма ( агнешка,телешка). В последните години правят със сладък пълнеж от крем, поръсено от горе с пудра захар. Да, и ползуват сфолята ( замразена, конфекция) за улеснение. А рецепта за направата на бутер тесто към твоето настояване за παραδοσιακή μπουγάτσα θεσσαλονικη би ли пуснала? Ето още един линк за традиционна гръцка баница: https://www.youtube.com/watch?v=hVe1NSqy43M , и още:   https://www.youtube.com/watch?v=AcHDu8fokGQ   
   Бъди здрава,  bouquet
Виж целия пост
# 722
За някои от тези клипчета имах в предвид, но тъй като пиша от телефон, нямам възможност да качвам. Хайде да го кажем маслено тесто. С какво мислиш мажат корите, за да станат хрупкави, на пластове и отделящи се - с разтопено масло. Маселеното тесто съществува от както свят светува.
Тази бугача с крем е традиционна за северна Гърция, както и тригоно панораматос, ако си опитвала. В района на Солун, КВ. Панорама има един куп ергостасия точно за тези бугачи, сладкиши и т.н.

В редакция да добавя, че никой сладкиш, сиропиасто, кейк и т.н. няма да видиш да се приготвя със зехтин. Винаги се използва масло или олио, защото зехтина е по-тежък на вкус.
В случая говорихме за сладки баници със захър, а не солени. За солените стават вкусни със зехтин, разбира се.
Както и да е, исках просто да кажа на потребителя, който беше пуснал линк, че има разлика между галактобуреко и бугача.
Виж целия пост
# 723
Багодаря, но не е това което сте пуснали.
Нещо от типа на домашен крем или крем за еклери, завито с точени кори е. Ще го направя както мисля, че е пък ако не стане здраве  да е...
Виж целия пост
# 724
Алиена, това което си яла в Густоза е точно богача с крем.Собственикът на ресторанта е от Солун и носи и десертите оттам.Тук само я затоплят богачата и я сервират.Аз не съм задълбавала да гледам от какви кори е правена, дали от стандартни или от бутер тесто, но съм яла десетки пъти.Кремът със сигурност е ванилия, наподобява крем за еклери, но е далеч по-гъст.
Виж целия пост
# 725
Да, крема е много гъст, с ръце го работят. До нас има бугадзидико тесалоникис, работилницата им е отворена и може да наблюдаваш процеса на направата. Та споделям, това което гледам ежедневно.
Виж целия пост
# 726
http://zanaeblogcook.blogspot.bg/2013/02/blog-post_18.html?m=1
Ето го, като богача/бугаца го намерих! Благодаря!  Grinning
Виж целия пост
# 727
Да, това е, успех в направата и пиши как стана  Wink

Замислям се и аз да забъркам една.

Виж целия пост
# 728
Аз съм я приготвяла няколко пъти по тази рецепта и много вкусна. Не знам колко е автентична, но благодаря на авторката.
Виж целия пост
# 729
ММ купува доста често хляб от Г-я.
 С дебела вкусна коричка,а отвътре шуплест и мек.Доста е издържлив,не мухлясва. С мая ли е или с квас? На мен ми прилича на квасен.
Прави ли се традиционно квасен хляб в Гърция? Как да попитам в хлебарницата за такъв хляб?
Виж целия пост
# 730
Щом не мухлясва и издържа дни, значи е с квас, а има и един по-специфичен вкус. Може да го изядеш целия на един път Simple Smile Προζύμι (прозими) се казва хляб с квас. То даже на едни големи табели пише, че е приготвен с прозими.
Има най-различни видове хляб -с мая, с квас, от царевично брашно(бобота се казва), олекис алесис и др.
Виж целия пост
# 731
мерси bouquet

мога да го изям целия,да Peace
Виж целия пост
# 732

Прави ли се традиционно квасен хляб в Гърция? Как да попитам в хлебарницата за такъв хляб?
 
   Не, не се прави традиционно, но в много от хлебарниците го има.
   Ще кажеш: Θέλω ψωμί με προζύμι ( тельо псоми ме прозими= искам хляб със закваска)
   Ето и рецепта за домашно приготвяне на закваска, ако те интересува:  http://www.mycookingbookblog.com/kak-se-pravi-naturalna-zakvaska-kvas-prozimi/   
    Успех,  Hug
Виж целия пост
# 733
 bouquet
Виж целия пост
# 734
Няма такова нещо като "бугача" или "богача". В гръцкия няма звук "ч".  newsm78
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия