Гръцка кухня

  • 210 025
  • 923
# 75
Аз съм писала в по преден пост как се прави гъцка мусака : картофи и патладжани се режат по дължина и се запържват, една идея до готово се оставят . Редят се в тава , картофите; патладжаните , след което се слага кайма запържена с малко домати ,лук,  риган , черен пипер . Аз не ям месо и не бих сложила кайма, може със соева или да се пропусне . После се залива с обилно количество сос бешамел : 125 гр. масло се стапя на котлона , в него се запържва брашно да стане на топка , след което прясно мляко и яйце разбито. Пече се на умерена фурна да стегне. Мазничка е  и не е подходяща за хора на диета но е уникално вкусна.
Виж целия пост
# 76
Аз я правя най-често само с патладжани, като не ги пържа, а пека; и в Гърция вариантът с патладжани повече ми харесва от смесения, който обаче се предлага в по-голям брой кръчми (иначе в София съм правила дори и само с картофи, пак става). Без кайма със сигурност няма да е толкова вкусна Simple Smile важен детайл са канелата и карамфилът, които са сравнително необичайни подправки в солено ястие у нас; и изобщо плънката се готви доста дълго и връткаво - в това намирам разлика с българската мусака.

Много е важно да се сложи между етажите достатъчно сирене! (кефалотири, грюер, кефалогравиера, в краен случай става и с  кашкавал). За мен употребата на сирене и подправките правят най-вече разликата с обикновената мусака.
В бешамела не слагам яйце, а правя класическата рецепта с масло, брашно и прясно мляко, накрая малко черен пипер или индийско орехче. Отгоре пак поръсвам малко пармезан или кефалогравиера. Страхотия.

Пускахме ли меломакарона? Тези разкошни сладки ме мързи да ги правя, а и са толкова сладки, че чак накъртват в голямо количество - каквото неизбежно се изяжда, ако си ги направиш вкъщи! Обаче няма да забравя как търсих отворена захаропластия една Нова година в Ретимно (Крит), като ги намерих, все едно бях уцелила шестица  от тотото. После през цялото време в автобуса, а и на следващия ден плюсках меломакарони...
Виж целия пост
# 77
Аз това което съм виждала да се приготвя е без канела и индийско орехче и карамфил. Нито съм виждала сирене да слагат или да я правят без картофи, то каква мусака е тогава.  Живяла съм в Атина , може от там да идват разликите в приготвянето , ако другата рецепта е от друг район.  Другата основна разлика е , че тяхната кайма е наистина от месо , дори я мият от кръвта преди да я сготвят .Също рядко е от свинско , или поне не само свинско , там то не се консумира много. За мен каймата не би подобрила вкуса ,а обратното Sick.
Виж целия пост
# 78
  Аз в Гърция мусака без канела не си спомням да съм яла. С или без картофи може да е, но винаги с канела. В Пелопонес, Северна Гърция, Йонийските острови, Споради...навсякъде е така. Не си спомням на Цикладите мусака да съм поръчвала, Зорита да каже как се готви там. Като цяло гръцката мусака ми е кулинарен празник въпреки че ми е върло противопоказана  Simple Smile. А за сиренето - аз слагам колкото да има идея за него, но променя тотално концепцията.
Виж целия пост
# 79
Каймата е телешка. Запържена с лук, малко вино, подправки - канела, карамфил, бахар, чер пипер. После заливам с доматено пюре и вода, да поври, докато си поеме подправките и изври водата. Плюс малко захар, за да убие киселото.
От предната вечер съм изпържила патладжан на шайби и картофи на шайби. Патладжаните ги оставям малко във вода, за да се махне горчивото. Никога не си позволявам да пропускам този момент, най-гадното е да си някъде на таверна и да ти сервират мусака с горчив патладжан  Sick
Та, след като са ми готови и изпържени зеленчуците, само нареждам в тавата. Картофите се слагат първи не за друго, а за да оберат част от течността, която в последствие ще се отдели от каймата.
Подреждат се плътно, без да се застъпват. После се поръсва леко с кефалотири или гуда. Върху картофите се подреждат патладжаните, плътно и застъпени като керемиди. Това не позволява на каймата да се разпльоква надолу. Може да се притисне и с длан, за по-добро сцепление. Желателно е пак да се наръси кефалотири. Идва ред и на каймата, изцедена от соса. Има си специална цедка подобна на фуния, в нея се изсипва каймата, за да се отдели сосчето. Пак кефалотири и патладжани, но вече не застъпени и не толкова нагъсто.
Бешамел : на 1л. мляко слагам 3-4 с.л. брашно с набухвател, 200гр. чисто масло и 2 яйца.
Идеята е да не става брашнян селски сос, а по-пухкав. Олиото дава друг вкус, точно както лелките в стола правеха мусаката.........Затова се използва масло, а и цветът става златист, а не мръсно-жълт. Калорична бомба му казвам аз.
Ето снимки на част от процеса. Винаги правя успоредно мусака и пастицио, защото бъркам общо бешамел (около 6 литра прясно мляко), към точни количества не се придържам, защото често брашното е с различна влажност и поема различно количество мляко. Не успях да снимам до края, че ме нападнаха клиенти и правих 100 неща заедно.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=602438346453521&set= … ype=3&theater
Виж целия пост
# 80
Zorita, какви вкусотии само  Twisted Evil Видях скариди с онова нещо дето прилича на ориз, но всъщност е нещо като фиде - критараки ли се казваше? Би ли споделила рецептата, а и други варианти на рецепти с критараки?
Виж целия пост
# 81
Zorita, какви вкусотии само  Twisted Evil Видях скариди с онова нещо дето прилича на ориз, но всъщност е нещо като фиде - критараки ли се казваше? Би ли споделила рецептата, а и други варианти на рецепти с критараки?

Това критараки е производно на паста. Гърците много го обичат - майките им го готвят още от много малки и явно го свързват с детството си  Laughing . Аз лично не мога да го погледна! Но ако обичате кус-кус, това е вашата гарнитура!
Не знаех, че се казва така. Името идва от формата му, "критари" е "ечемик".
Виждала съм го и тук в супермаркети, даже съм купувала, но не си спомням да съм готвила  Sunglasses .
Виж целия пост
# 82
В Гърция много го обичам като гарнитура към месо с доматен сос, тук хич не бих се сетила да го купя Simple Smile Нарича се още и орзо (което пък е италианската дума за ечемик).
Виж целия пост
# 83
 Аз купувам и го готвя чат-пат. Най-често така както съм видяла в Гърция. Сварявам примерно телешко в тенджерата под налягане и в тава запичам месото с критаракито и бульона. Мазнина и подправки-по избор. В моя случай-зехтин и черен пипер.
Виж целия пост
# 84
Аз купувам и го готвя чат-пат. Най-често така както съм видяла в Гърция. Сварявам примерно телешко в тенджерата под налягане и в тава запичам месото с критаракито и бульона. Мазнина и подправки-по избор. В моя случай-зехтин и черен пипер.
Anna bel, критаракито сурово ли го слагаш в тавата?
Виж целия пост
# 85
Аз купувам и го готвя чат-пат. Най-често така както съм видяла в Гърция. Сварявам примерно телешко в тенджерата под налягане и в тава запичам месото с критаракито и бульона. Мазнина и подправки-по избор. В моя случай-зехтин и черен пипер.
Anna bel, критаракито сурово ли го слагаш в тавата?


Сурово, както се готви ориз.
Виж целия пост
# 86
Критаракито освен като традиционна гарнитура към телешко готвено, се яде за закуска само с риган и зехтин. Вкъщи заместваме с него ориза, за тези които не го обичат. Чудесно е със спанак на фурна и за пълнени чушки.

Мусаката в Северна Гърция е без канела и сирене, но с много пресен джоджен- бих казала, че направо редят един ред свежи листа върху патладжана и тогава заливат с бешамел. Иначе я правят както е описала zorita : ред картофи, изпържени на кръгчета, около 0.5 см дебели, следва патладжана, и той запържен, джоджена, каймата (която е само телешка), задушена с дом.пюре, чер пипер, лук, и най-отгоре заливат с дебел (поне 2 см) слой бешамел.
Виж целия пост
# 87
"Критаракито" или  "арпа фиде "   макар , че не го пише така на етикета . Има го и в арабската кухня , там така се казва, тук май с това име е популярно . 
Виж целия пост
# 88
Купувала съм го от Лидъл и Кауфланд, но го има и в Била, и в Метро, и в Карфур. На рафта с видовете паста. Взимала съм на тези две фирми:

 
Виж целия пост
# 89
"Критаракито" или  "арпа фиде "   макар , че не го пише така на етикета . Има го и в арабската кухня , там така се казва, тук май с това име е популярно . 
Peace Или "рапъ" фиде. Аз му викам изкуствен ориз.  Crazy
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия