Гръцка кухня

  • 209 978
  • 923
# 255
Момичета, моля, дайте няколко постни гръцки рецепти.
Виж целия пост
# 256
Пастицио-то ако е направено от добра домакиня не е тежко и дори много вкусно, но онова на снимката е 100% тежко смилаемо, ако бях аз такава снимка никога не бий качила, за да илюстрирам статията си.

Я да чуем как го прави добрата домакиня и не става тежко.

Не съм опитна в правенето на пастицио и нямам някаква рецепта с която да се похваля, обаче съм яла като съм ходила на гости и съм си облизвала пръстите, много сочно беше направено.  Отдавна не съм правила в къщи такова, обаче ми е ставало все сухо, тоест макароните ми остават сухи, ама сега като се разрових къде правя грешка, четейки из интернет различни рецепти, стигнах до извода, че макароните трябва да се смесват с част от бешамела и малко от сиренето (регато, кефалотири или някакво подходящо за макаронада). Тавата да се посипва с галета и после да се нареждат 2/3 от макароните, салцата с кайма, върху нея 1/3 макарони, посипва се отново със сирене и се залива с бешамела, отгоре се поръсва с малко галета, ето тук има една рецепта, която според мен е сполоучлива.
Виж целия пост
# 257
Да, Зори, подправките...ама малко множко ми идват...канелата и индийското орехче. Не че е лошо, но прекалено ароматно за моя изтънчен вкус хаха. Ти какви подправки слагаш? А, и бахар, аз го пропуснах последния път, защото се загубих в превода на немски и съответно нищо не открих в супера, но и без него стана.

Когато приготвям каймата, увивам в марля черен  пипер, бахар, карамфил, и малко клечка канела, ама наистина малко и пускам да ври заедно с каймата. После го изхвърлям. Използвам макарони за пастицио номер 2 или 3, сварени малко, както казват ”да мърдат”  . Намаслявам тавата, един слой макарони, върху тях поръсвам малко сирене за макарони и сос от каймата. Това дава сочността на основата, макароните понеже са полусварени и ще попият още течност при печенето. След това е ред на каймата, която е хубаво да се оцеди от соса. Ако не, ще плува в сос пастициото после и ще излезе през бешамела отгоре. Тогава настъргвам малко инд. орехче, колкото за лек аромат.Още един рехав ред от макарони, но по-малко от основата. Това се прави, за да се закрепи пастициото и спои с последващия бешамел. Ако се прекали с макарони става точно тухла, чук, кюспе или както там го наречем. Пак се ръси малко сирене за макарони и се нанася бешамела. В него слагам само инд. орехче. Ако се прекали с подправките става неприятно за небцето. Още повече, че канела, карамфил и инд. орехче са силни аромати и трябва да си много ентусиаст, за да ръсиш здраво от всичко. Бешамелът трябва да получи златист цвят при печене, тогава си личи че е с масло. Дори на следващия ден запазва цвят. Ако е с олио или маргарин започва да сивее ( не точно, но моето око така го приема) и се спихва много. Истинска калорична бомба си е, но ако се яде един път в месеца, както и мусаката, няма да има неприятни последствия. Гръцката кухня е истинско предизвикателство за любителите на хубавата храна.

Същото важи и за мусаката, каймата се отцежда от излишната течност. Картофите и патладжаните, също ги оставям да се отцедят от мазнината. Така се получава много подредена мусака/пастицио и като се реже на порции, те си остават оформени и ”изправени” правоъгълници. Иначе се разпльокват в чинията и става срам за майстора. Laughing

Агинарес правя с грах, тиквички и моркови, много копър и лимон и става мммммммммммм!




По точно описание и по- сполучлива рецепта, няма да намерите, ...момичето ви е казало всичко...
с подправките трябва да се внимава, те са като парфюма за жените, ако са в повече смърди, ако са в правилното количество просто ухае!
Краве масло в бешамела, задължително, а не рекламирани маргарини и две яйца се слагат, както каза тя някъде по-горе...Рецепта за 6 вилички!
Виж целия пост
# 258
Цитат на: Atlanta
Момичета, моля, дайте няколко постни гръцки рецепти.
http://www.mycookingbookblog.com/category/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8/
Виж целия пост
# 259
Момичета, моля, дайте няколко постни гръцки рецепти.

Какви да бъдат? Избери си
Виж целия пост
# 260
Жани8, все пак ни е интересно да разберем как добрата домакиня прави пастицио и как то става леко, при положение, че една порция има 700 калории smile3532 А Зори как го прави, прочетохме от нейните постове, тя е винаги перфектна!
Да разбъркаш макароните с бешамел е една уверена крачка към правенето на чук. Макароните се разбъркват с яйце и наръсват с кефалотири, прегледай пак трите готварски книги, които имаш и ако обичаш, друг път не се изказвай за неща, за които очевидно нямаш опит. Опитът се добива с готвене, а не с ядене.
Виж целия пост
# 261
Да попитам някой правил ли е сполучлива лагана? Казват, че кипърският вариант бил много добър.
MaryJane, и аз съм забелязала, че Йоана има много добри попадения в рецептите на гръцката кухня.
Виж целия пост
# 262
basis, сега подготвям патладжаните. Мусаката й има страхотно отзиви, отсега точа лиги.
Ще пиша как се е получила при мен.
Виж целия пост
# 263
Записвам се да следя вкусотиите. Изкарах три години в Кипър.Тъкмо посвикнах с вкуса на канела и месо и се преместихме. Но ми липсват някои вкусотии, определено
Виж целия пост
# 264
Жани8, все пак ни е интересно да разберем как добрата домакиня прави пастицио и как то става леко, при положение, че една порция има 700 калории smile3532 А Зори как го прави, прочетохме от нейните постове, тя е винаги перфектна!
Да разбъркаш макароните с бешамел е една уверена крачка към правенето на чук. Макароните се разбъркват с яйце и наръсват с кефалотири, прегледай пак трите готварски книги, които имаш и ако обичаш, друг път не се изказвай за неща, за които очевидно нямаш опит. Опитът се добива с готвене, а не с ядене.

Да аз съм по яденето и ич не се пиша на супер готвачка,  Mr. Green Пастицио чук за мен означава, високо, с дебели слоеве макарони и сухо.
Хе-хе, нискокалорично пастицио няма! Ако искаш да си на диета и да ядеш пастицио няма как да стане. Като казах, че леко не означава че е и нискокалорично   newsm78
Когато го ядох и ми хареса не съм питала точно за рецептата, пък може и да ми се усладило в повече, знам, ли...обаче запомних, че не беше много високо и беше някак си кремообразно, а не воднисто.
в моите готварски книги не пише за бъркания на макароните с яйца, пише за размесването на макароните само с кефалотири. Правила съм го ама  пак не съм доволна от резултата, някак си сухи ми изглеждат, затова смятам следващия път като ги правя да ги правя по рецептата на Лукакос, където дадох линк към нея, звучи ми най-добра.
Виж целия пост
# 265
Аз за моето пастицио гарантирам!  Mr. Green
Първо не обичам бешамел, а моето пастицио даже ми е вкусно и второ - гърците ме похвалиха  Sunglasses

Правя сравнително малко количество бешамел, а не обилно. Правя го и по-рядък. Добър е съветът, който четох по-горе, сосът да не се приготвя предварително, а непосредствено преди заливането на макароните.

И още едно мнение относно "небесното" пастицио - сварявам добре макароните, а не ал денте.
Виж целия пост
# 266
Кормос (сладък салам)
2пак. бисквити (по хрупкави)
1 пак.  масло разтопено
70г. какао или течен шоколад
60г. пудра захар
250г. кондензирано мляко
50 г.ликьор
Начупват се бисквитите, прибавят се останалите продукти, разбъркват се. Сместа се увива във два листа алуминиево фолио и се оставя в хладилник за 4 часа или една вечер.
Рецептата е на известен гръцки сладкар, но за съжаление не съм му записала името.   Embarassed
Според познати тя доста се доближава до "Кормос", който се е приготвял преди години.
Виж целия пост
# 267
Мусаката стана много вкусна, лека Mr. Green (е, лека, лека, колко да е лека), патладжаните не се разпадат, предвид обработката, единствено малко повече сос има ястието, но съм сигурна, че е от пасираните домати, които ползвах, трябваше пак да сложа домати на кубчета, каквито ползвах за пастициото.
И аз гарантирам за пастициото на Мария, по принцип не пускам рецепти, които не съм опитвала. Мария пише в блога си, че бешамелът може и да има яйца вътре, явно това е гръцкият вариант. Лично на мен с яйца повече ми харесва и така си го приготвям.
Виж целия пост
# 268
Всичките пъти, в които съм яла пастицио в Гърция - било в заведения или у приятели  - е било високо и с обилно количество бешамел (  с мляко, това е оригиналната му рецепта) и си е бая тежичка храна. Доколкото ми е известно , обичайно го приготвят събото-неделно за по-големички семейни сбирки.
Аз го правя по рецепта на Йоана - мисля, че и в началото на темата имаше линк към нейната рецепта:
 http://www.kulinarno-joana.com/2008/05/pastitcio/
Каналата според мен е жизнено необходима на това ястие - изобщо не накъртва, а ако не знаеш какво е - няма и да познаеш:) придава чуден вкус!
Виж целия пост
# 269
Ладокулура(Курабийки със зехтин)
Правят се често по време на пости.
Продукти:
3чч зехтин
2чч. захар
2чч канелен сироп (поставяме 2 пръчки канела във 2чч вода да врат за 5 мин.)
1 пак. бейкин паудър
1/2  пак. амонячна сода
около 2 кг. брашно
сусам
В съд разбъркваме добре зехтина със захарта за 5 мин.Прибавяме останалите продукти и замесваме тесто, докато стане меко. Оформяме на малки гевречета, поръсваме ги със сусам и  ги поставяме в намазнената тава..Печем ги на предварително затоплена фурна за 20 мин. на 180 градуса.
Аз да си призная имах резерви какви са тези курабии със зехтин, но след като ги направих, повторих и потретих. Simple Smile
Източник:Cretan Cuisine(The Best Traditional Recipes for Health and Longevity)Sofia Katzanevaki
Великденски курабии(подобни са на нашите войнишки курабии)По особеното при тази рецепта е, че не съдържа амоняк и има портокалов сок)
2чч захар
4 яйца
250г. масло
1/2 чч пр.мляко
1/2 чч портокалов сок
насътъргана портокалова кора
1 кг брашно
4каф. л. бейкин паудър
2 ванилии
1/2каф. л сода
1/2 каф.л сол
Разбъркваме много добре маслото със захарта. Прибавяме яйцата едно по едно, след това пр. мляко, порт.сок и настърганата кора.
В друг съд разбъркваме сухите продукти със половината от брашното и започваме да прибавяме малко по малко от течната смес. Прибавяме толкова брашно, колкото тестото да не стане много твърдо, но да не лепне. Оставяме тестото за 15 мин., след това оформяме курабийките във желаната форма и печем на 180 градуса около 10-20 мин. в зависимост от големината.
Рецептата я имам от миналата година от една рекламна брошура на известна верига супермаркети , но чак сега намерих време да я пробвам, доволна съм от резултата, това ще са и курабийките ни за Великден.  
 MaryJane, важно е ястието да ти харесва на вкус.  Peace
Разгледах рецептите на по известните и признати гръцки готвачи, наистина повечето правят бешамела или с жълтъци или с яйца.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия