Гръцка кухня

  • 210 006
  • 923
# 405
Цитат на: Silva_andro
Само магданоза малко ме опули,но ще пробвам малко и с него
Не винаги има магданоз, но определено наличието му прави по добре ухаещо житото.

Всъщност ние българите имаме по различна представа за козунак.
Тук козуначени питки се раздават наред със житото за помен през цялата година.Обаче техният козунак няма нищо общо с нашия.
Предполагам традицията идва от Израел, които по празници правят нещо като козунаци, но солени, като спомен за манната.
"Това не е козунак, а хала'. ХалАта е солена, а двата броя на Шабат са спомен за двойната порция манна ("ангелски хляб" - Псалм 78:25), с която Бог снабдяваше еврейския народ в пустинята."(Източник:Благодат Попова)
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t31.0-8/p … 1_490311448_o.jpg  
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/t1.0-9/10 … 4_479411558_n.jpg
На гръцкия козунак пък слагат малко количество мляко. Миналата година пробвах  тази рецепта на един известен и уважаван сладкар Стелиос Парлиарос. Стана като техния, не заприлича по вкус на нашия козунак.  Тази година пак ще съм на българският вариант. Laughing
 http://www.lurpak.com/gr/recipes/ts/
Виж целия пост
# 406
Evana, благодаря за рецептата ти! При мен портокаловата кора от пада, не се харесва в къщи като аромат. Някой ден ще пробвам и твоята като заменя с лимонова кора или просто я пропусна.
Виж целия пост
# 407
Evana, благодаря за рецептата ти

Няма защо,рецептата не е моя,аз козунак не правя. Grinning
Преписах ти я,като пример за преобладаващите съставки в почти всички рецепти,които открих.
Иначе basis е права,че много от сладките питки са им с вкус като козуначния. Василопитата(новогодишната с късмет) е  същата.
Виж целия пост
# 408
До сега ползвах лимонова кора и бурбонска ванилия в традиционния си БГ козунак, но бих искала да променя ароматите. Определено ми допадат махлепа и мастихата, както вече писах портокаловата кора като аромат отпада в къщи. Живея в България (май само аз от целия ми род), но често ходя до Гърция. Кухня ми допада, често обменям с роднини рецепти от гръцката кухня.
Виж целия пост
# 409
Момичета, за Великден съм решила да направя Цуреки. Ето и рецептата:

Необходими продукти:

    4 яйца + 2 жълтъка
    2 пакетчета прясна мая (или 4 пакетчета суха мая)
    1 ч.ч. прясно мляко
    1 пакетче краве масло
    1 ч.ч. мед
    8-10 ч.ч. брашно
    4 ванилии
    кората от 1 лимон
    кората от 1 портокал
    1 1/2 ч.л. анасон
    1 1/2 ч.л. сол
    белтъкът на 2 яйца за намазване
    3 боядисани червени яйца за декорация
    филирани бадеми или сусам за поръсване (по желание)

Начин на приготвяне:

    Смесете сухите съставки (брашното, солта и ванилиите)
    Направете кладенче, в което ще изсипете разбитите яйца
    Смесете затопленото прясно мляко с кравето масло и меда
    След като изстине, добавете към кладенчето, като продължавате леко да разбърквате
    Прибавете кората от плодовете и анасона
    Разтворете маята в прясното мляко, докато кипне
    Прибавете към сместа
    Подобно на българския козунак, гръцкият също иска много месене. Колкото повече го местите, толкова по-вкусно ще стане тестото
    След като омесите тестото, поставете с съд, намазан с разтопено краве масло
    Оставете в топло помещение, докато тестото удвои обема си
    След това разделете тестото на 2 или на 3, в зависимост от това каква плитка искате да направите
    Разтеглете отделниче части и с тях направете плитка
    След като изплетете козунака и го сложите в тавата, поставете между плитките боядисаните червени яйца
    Намажете тестото с разбитите белтъци, към които сте добавили 1 ч.л. вода
    Цуреки се пече 25-30 мин. на предварително загрята фурна (200 градуса)

По желание можете да поръсите гръцкия козунак със сусам или филирани бадеми.



Виж целия пост
# 410
това кафе с кофеин ли е http://www.grekisklivs.se/shop/ws46/37646/art46/h6272/19346272-origpic-395125.png и само за джезве ли е,има в зелени и червени опаковки,по какво се различават?
Виж целия пост
# 411
 Doli - това е с по-богат аромат и вкус. Печено е повече, за джезве е. Зеленото е традиционно, червеното е без кофеин, синьото е идеално за двойно гръцко кафе, светло кафявото е подбрано/избрано. Тъмно кафявото е това за което питаш.
http://loumidis.gr/products.htm
Приятно кафенце
Виж целия пост
# 412
на мен ми донесоха от зеленото,става ли за еспресо
Виж целия пост
# 413
Не, не е за еспресо. Само за джезве. Аз трудно свикнах с вкуса, затова пък сега не мога да пия чернилките горчиви, които се продават за турско в Бг и винаги си носим с нас по 1 кило от зеленото, че и на щерка ми редовно изпращам стограмки, да не изветрява.

Когато започне да се надига кафето в джезвето не се рабърква и не се чака да се “обърне“ както българското турско кафе.

Да, всички цветове са за джезве.
Виж целия пост
# 414
значи всичките цветове са за джезве,нали?
Виж целия пост
# 415
 Grinning пак да се запиша . Гръцко кафе за машина не съм видяла.
Виж целия пост
# 416
 Моля ви дайте съвет как да панирам едни миниатюрни октоподчета. Трябва ли да ги бланширам или кисна в нещо? каква панировка да ползвам?
Виж целия пост
# 417
Нека и аз да се похваля с моите козунаци






Ето и рецепата:

Ароматен козунак на конци


ПРОДУКТИ:

    5 яйца
    300 гр. захар
    350 гр. прясно мляко
    180 гр. мазнина (80 гр. краве масло + 80 гр. свинска мас + 20 гр. слънчогледово олио)
    1 кг. брашно за козунаци
    40 гр. жива мая
    5 гр. махлеб млян
    2 гр. какуле (кардамон) млян
    2 гр. натурална мастика Хиос (или т.н. Сакъз)
    1/2 ч.л. сол
    филирани бадеми за наръсване на козунаците

ПРИГОТВЯНЕ:
Приготвяме закваска като натрошаваме маята, изсипваме 1 с. л захар, 2/3 ч.ч. брашно и заливаме с 200 гр. топло прясно мляко. Разбъркваме, покриваме и изчакваме докато шупне сместта и удвои обема си (~ около 20 мин).

Пресяваме брашното 2 пъти и добавяме 1/2 ч.л. сол.
С блендер ( или с хаванче) стриваме дъвката с 2 с.л. захар на прах.
В джазве разтопяваме внимателно кравето масло, свинската мас и олиото до еднородна смес.

В дълбок съд ( голяма дълбока тенджера 26 см.) разбиваме яйцата с 300 гр. захар, добавяме  шупналата мая, 150 гр. топло прясно мляко, ароматите (махлеп, кардамон и стритата дъвка) и 1/3 от мазнината. Разбъркваме и сипваме брашното на части като доливаме по малко от останалата мазнина. Получава се меко и еластично тесто. За замесването използвам миксер с бъркалки за тесто, меся тестото енергично в продължение на 5-10 минути докато се получи гладко и еластично тесто. Тестото не се отделя от стените на тенджерата.

Подробно описание на рецепата, заедно с видео за плетене на козунаци



Виж целия пост
# 418
Моля ви дайте съвет как да панирам едни миниатюрни октоподчета. Трябва ли да ги бланширам или кисна в нещо? каква панировка да ползвам?

Замразени ли са?
Аз бих ги сварила предварително във вода докато могат да се набождат с вилица и след това ако ще се пържат, бих ги оваляла само в брашно.
Виж целия пост
# 419
Много е слабо гръцкото кафе, в сравнение с нашето турско, което се предлага по българските магазини.
Готово в опаковка никога не купуваме, а само от специализирани магазини, в които го мелят на момента. У нас си го съхраняваме в хладилника в стъклен буркан, което запазва аромата и силата му.
На 1 каф. чашка(50мл) вода се слагат 2каф.лъж. с връх, за да стане така както го пият гърците.
Жани8, браво! Много добре изглеждат козунаците! Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия