Гръцка кухня

  • 209 978
  • 923
# 420
Октоподчетата ще станат супер, ако се изпържат само в сгорещена мазнина, оваляни в по-едричко брашно. Ако ще се варят, то тогава стават за мезе със зехтин и риган (ладоригани).

Виж целия пост
# 421
Ето моята гръцка рецепта за козунак. Снимката е авторска, от първия път Embarassed. Меси го машината за хляб.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=541721.msg25091863#msg25091863



Не виждам в рецептата за цуреки захар, няма ли или е пропусната по грешка?

Triabva da ima, ne si spomniam, no  niama logika da niama. Shte tarsia originalnata recepta i shte pisha.

До момента не съм намерила оригиналната рецепта. Тъй като няма логика да няма захар и смятам, че рецептата се нуждае от нея, допълвам 150 г захар.  Sunglasses
Да, ще го правя със захар.

Гледам рецептата на  Atlanta_85 и там не виждам захар  newsm78
Виж целия пост
# 422
Doli - това е с по-богат аромат и вкус. Печено е повече, за джезве е. Зеленото е традиционно, червеното е без кофеин, синьото е идеално за двойно гръцко кафе, светло кафявото е подбрано/избрано. Тъмно кафявото е това за което питаш.
http://loumidis.gr/products.htm
Приятно кафенце

Любимото ми беше това с мастиха- в светло кафяв пакет беше и то, но ми казаха, че вече не го произвеждат  Cry
Виж целия пост
# 423
не съм го срещала досега..и на мен ми е любим аромат

да попитам дали мога да прибавя мастикс в козунак,как и колко да сложа
Виж целия пост
# 424
Doli аз слагам стрити на прах 5-6 зърна мастикс в доза от 600-700 гр брашно + 5 гр махлеб. А ето и днешните му козунаци

Виж целия пост
# 425
Doli аз слагам стрити на прах 5-6 зърна мастикс в доза от 600-700 гр брашно + 5 гр махлеб. А ето и днешните му козунаци



Чудесни са! И аз слагам от същите аромати, + кардамон
Виж целия пост
# 426
Нека и аз да се похваля с моите козунаци






Ето и рецепата:

Ароматен козунак на конци


Подробно описание на рецепата, заедно с видео за плетене на козунаци[/url]

Поздравления за превъзходните козунаци! Имате ли опит с изпозлването на суха мая в тази рецепта, тъй като тък няма наблизо свежа мая. Също така, смятате ли че след месенето в машина е необходимо тестото пак да не се отделя от стените на съда и да се издължава и събира около десетина пъти преди да се остави да втасва. Последно бихте ли ми дали приблизителен грамаж на яйцата, тъи като теглото им доста варира доста според големината им.

Виж целия пост
# 427
Нека и аз да се похваля с моите козунаци






Ето и рецепата:

Ароматен козунак на конци


Подробно описание на рецепата, заедно с видео за плетене на козунаци[/url]

Поздравления за превъзходните козунаци! Имате ли опит с изпозлването на суха мая в тази рецепта, тъй като тък няма наблизо свежа мая. Също така, смятате ли че след месенето в машина е необходимо тестото пак да не се отделя от стените на съда и да се издължава и събира около десетина пъти преди да се остави да втасва. Последно бихте ли ми дали приблизителен грамаж на яйцата, тъи като теглото им доста варира доста според големината им.



Здравейте, тъкмо ви отговорих в блога, няма значение ще копирам отговора ми и тук...

благодаря за коментара. Последният път, когато месих, бях забравила да купя прясна мая. Имах в хладилника само половината от нужното количество. Поради тази причина смесих двете маи, суха и прясна, добавих захар, мляко, брашно, за да направя закваска. Закваската набухна за около 20 мин. Не съм месила козунак само със суха мая. Бих ви съветвала да задействате сухата мая предварително, като направите закваска. Така ще видите дали маята реагира и едновременно ще се задейства, за да втасат по-бързо козунаците. Ако закваската която ще направите със суха мая не се надуе изобщо и остане рядка и само на балончета, тогава според мен ще имате проблем и с втасването на тестото, т.е. ще забави много. По мое наблюдение тесто което съм замесвала със суха мая започва да втасва по-бавно в сравнение с живата мая.
Ако все пак замесите тесто със суха мая и тестото се бави да втаса, не се отчайвайте, а го оставете колкото време му е нужно за да се надигне, т.е може да отнеме дори няколко часа в повече от обикновено.

Относно месенето в машина за хляб: Оставете машината да хляб да измеси тестото, след като спре, извадете тестото и го измесете върху намазнена повърхност, като го издължавате на франзела и го нагъвате на 3 и повтаряте това 10 пъти (става много бързо, отнема около 5 мин). След това го поставете отново в контейнера и включете програма за втасване или сложете контейнера в топла фурна, покрийте с прозрачно фолио или найлонова торбичка и изчакайте да втаса като изпълни с връх контейнера. След това изсипете тестото върху намазнена повърхност и само разделете на толкова части, колкото козунака ще направите, всяко парче разтеглете и разделете на толкова части, колкото фитила желаете.

Понеже не съм месила козунаци в машина за хляб, не мога да ви отговоря дали след измесването тестото се отделя от стените на контейнера. Аз не бих се притеснила обаче. Бих отделила тестото от стените с шпатула и бих го измесила върху плот както вече писах по-горе.

Относно яйцата: Става въпрос за средно големи яйца, (едно яйце заедно с черупката 60-63 гр). Измерих ги общо в момента за да ви отговоря, с черупките 305 гр., иначе не съм ги мерила чисто. Следващият път като меся ще ги измеря нето и ще ви отговоря.

Ако имате някакви трудности пишете ми отново. Успех!
Виж целия пост
# 428
здр. Жани8, чудесни козунаци, поздравления. Мисля и аз да се пробвам и да ги направя, но никъде не прочетох начина на печене - нито в блога, нито тук. На колко градуса и за какво горе-долу време.
Виж целия пост
# 429
Набързо се включвам, отивам да меся кулуракя по тази рецепта:
http://www.mycookingbookblog.com/velikdensi-kulurakia-s-maslo/
  chef
Виж целия пост
# 430
здр. Жани8, чудесни козунаци, поздравления. Мисля и аз да се пробвам и да ги направя, но никъде не прочетох начина на печене - нито в блога, нито тук. На колко градуса и за какво горе-долу време.

Здравей Хавайче, дано не съм закъсняла с отговора. Писала съм в блога как се пекат, но явно не се вижда от многото снимки

"Печем в загряна фурна на 160-170 С с вентилатор за около 20-25 мин на средната позиция на скарата.

(Козунаците се изпичат много добре на температура малко по-ниска от тази на която печем кекс (180С). Не се налага да се покриват с фолио и се изпичат равномерно."

Днес направих последната порция, направих и видео, но ще закъснея да го кача. Пак станаха страхотни и на вид и на вкус. Много съм доволна изобщо.
Този път ги правих с 100 гр. кр масло-80 гр. олио, тестото пак стана супер.
Освен това сложих 5 гр. натурална дъвка вместо 2 гр. защото ММ му харесва повече да му мирише повече на мастиха.
Успех!
Виж целия пост
# 431
MaryJane, как са на вкус курабийките, доволна ли си?  Wink
Виж целия пост
# 432
Мерси Жани8 ....аз за първи път в живота си меся козунаци, и току що приключих. Цял ден ми отне, но станаха чудесни. На конци, точно каквито си ги представях.  Снимх ги, но не знам как да си кача снимката, не ми се получава нещо.

а моите кулуракя ги направих по тази рецепта и станаха много вкусни

https://www.sintagespareas.gr/sintages/pasxalina-koulourakia.html
Виж целия пост
# 433
 Hawaiian Islands,
на колко градуса опече козунаците и колко минути?
Успях ли да ти отговоря преди да си приключила?

Рецептата за кулураките е хубава, точно по тази рецепта кръсницата на малката прави нейните кулуракита. Стават наистина вкусни.

Кулуракя за Великден не съм месила никога. Да ти кажа честно моят мъж меси една година великденски кулуракита и станаха страхотни, даже майка му след като яде от неговите му поръча да й направи, хах! После затрихме някъде рецептата.....Нямам моя изпитана рецепта за кулуракита.

Наистина правенето на козунаци отнема време, защото се чака много за да втаса, а пък после да втасат самите козунаци, но си заслужава врътнята.

Kачвам снимки чрез http://radikal.ru/ , станали са много досадни с разни изскачащи реклами, но съм свикнала с тях и не ми се търси друг сайт. Иначе се качват лесно и с https://imageshack.com/.
Виж целия пост
# 434
MaryJane, как са на вкус курабийките, доволна ли си?  Wink

Станаха Grinning
Не помня дали писах (май не), но правих скоро и по твоята рецепта, много се харесаха, въпреки че там малко пообърках нещата (не ми стигна брашното с едни 200 грама, намалих от всички продукти без маслото и тестото аха да полети в коша, но реших да пробвам да го опека и взе, че стана  Mr. Green)
  bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия