Гръцка кухня

  • 209 691
  • 923
# 465
Чисти се като калмар, реже се на правоъгълници ( едрите) или директно на две (дребните).
Меланито е в пъти повече от това на калмара, плюс една кафява пихтиеста гадост....... купи си замразени и почистени. Не си струва хамалогията. Моят мъж ги лови, преди се пънех да ги чистя, но вече не си го причинявам това. Стифадо не знам как се приготвя със супиес. Ние ги пържим.

Забравих, трябва и да се ”одерат”, маха се цялата покривна ципа. Трябва да останат бели.
Виж целия пост
# 466
Зори, точно от теб очаквах рецептичка!  bouquet

А някоя рецепта с телешко? Сори, ако ставам досадна но утре мисля да готвя телешко, та ми се иска нещо като яхния, да не е на фурна
newsm78
Виж целия пост
# 467
Нимфеа, ти да не питаш за супия спанаки? Защото за супия стифадо не съм чувала тук по наше село. Инак, стифадо става  с телешко, заешко......

Като очистя супията и ги нарежа, сварявам ги във вода, сетне в един дълбок тиган задушавам лук, чесън, малко узо да се фламбира , добавям доматена салца, изчистен спанак, както са цели листата и прибавям супията. За около 20 мин. е готово, че и по-малко. Може да ги изпържиш вместо да ги вариш.  Никога не съм яла обаче, не знам как е на вкус с тоя спанак.
Виж целия пост
# 468
Зори, преди няколко дни бяхме в едно ресторантче с домашно приготвени ястия, нещо като механа, имаха 3-4 различни ястия и аз избрах, както ми каза готвачката супиес стифадо. Беше с доматена салца и солидно количество лук, нямаше други зелении вътре. Но определно ще пробвам и твоята рецепта! Peace
Виж целия пост
# 469
Миналата събота гледах по някой от каналите  "Обирджийте".

Това е Филмът, в който не кой да е, а Омар Шариф обяснява на не кой да е, а на Жан Пол Белмондо, как се прави мусакас!
Виж целия пост
# 470
А посещавали ли сте добър гръцки ресторант в София?
Виж целия пост
# 471
вчера бяхме в Ямас на ул.Дойран,доста е скъпо...няма голяма навалица от клиенти,морската храна им е прясна и хубаво я приготвят,но водата,хляба и десертите си ги включват в цената,не са даром
Виж целия пост
# 472
Ами склонни сме да се разделим с 50-60лв за вечеря, защото ще сме само двамата с мъжа ми и имаме повод, за по салата и калмари/риба се надявам да се вместим в бюджета. Само че, точно за калмарите в Yamas не прочетох кой знае колко добри отзиви. Да сте чували за Маслината или Maxi Greek Restaurant?
Виж целия пост
# 473
искам да вмъкна нещо, което може би малко клиенти на гръцки ресторанти знаят.  Като живееща в Гърция и имаща познати с гръцки ресторанти в БГ, морската храна, която се предлага е замразена, а не прясно уловена. Прясна храна може да се яде тук на място, и цената е много приемлива. Порция пържени калмари, които ви ги продават в ресторанта не са калмари, а е трапсала, по-евтиния и по-не вкусния вариант на калмара. Но в пържен вид никой не може да установи разликата!
И аз, преди да се преместя да живея тук, ходих по гръцки ресторанти и давах луди пари за една мизерничка порциика трапсала или пипала на октоподи и си мислех, че ям прясна морска храна, уловена от гръцкото море...., но уви. Дойдох тук и разбрах за какво иде реч..... 
Колограм току що уловен октопод на лайки пазара се продава за 7 евро, калмарите са 10 евро, а трапсала е 5 евро. Същото се отнася и за салата рока(рукола). Килограма е 0,50 цента.
Рибата - гаврос, сардела, ципура, сафрид и др. са също на много премливи цени - между 3-6 евро. Ципурата е винаги от развъдници. Уловената ципура от морето е по-дребна, не е толкова едра, колкото тази от развъдника.
Но все пак, който харесва гръцката кухня, тъй като е една магия, където и да се намира по света, харчи огромни суми за едно гастрономическо преживяване.

Виж целия пост
# 474
В "Маслината" съм била 2 пъти. Обстановката не е никак гръцка, а местоположението му е просто отчайващо. Първият път храната много ми хареса, а вторият (съвсем скоро) не бях впечатлена особено. Бяхме сами в ресторанта втория път, първият май имаше още 1 заета маса.
Има още един непретенциозен гръцки ресторант в Слатина - "Густозо". Там обстановката е по-гръцка, ресторантът е пълен. Обаче не става за по-особени поводи, то си е квартален ресторант, а околността е направо антиромантична.
Виж целия пост
# 475
Благодаря ви много за мненията, момичета! Hawaiian Islands напълно ми е ясно, че всичко е замразено, то в Бг... (в Несебър в доста скъп ресторант на брега, сервитьорката си призна, че всичката им риба е замразена така че, какво да говорим повече.) Иска ми се много, но в момента няма как дойдем в Гърция, а ни се щеше да опитаме нещо ново, като гледам снимки от Гърция и още при вида на разядките ми потичат лигите, но май накрая ще се върнем към първоначалния план на мъжа ми за "Таван", там поне уж гледката си я бивала...
Виж целия пост
# 476
Има още един гръцки ресторант в София - "Зорбас" https://www.facebook.com/pages/Zorbas-Fish-restaurant-%CE%A8%CE% … 083884851?fref=ts
Мисля, че оригиналният "Зорбас" е в Уранополи. Доста лъскав изглежда. Намира се на мястото на бившия ресторант "Пъзел", но не съм го посещавала.
Виж целия пост
# 477
Наскоро видях, че ресторанта срещу хотел Хемус е гръцки, но не съм ходила тами нямам никакви впечатления. Иначе в МОЛ Парадайз на последния етаж има хубав гръцки ресторант, вкусно е, но е скъпичко. Пред ресторанта има сложено меню-може да се разгледа.
Виж целия пост
# 478
Ако някой се интересува за Пловдив-миналата седмица посетихме ресторант Ипомони и не останахме доволни, няма гръцки дух , храната не беше вкусна.  Каним се да пробваме Миконос и Дуняс-те са на един и същ собственик, но в Миконоса е по-скъпо и обстановката е по-хубава. Но се говори , че скоро Дуняс щели да го затварят понеже нямал клиенти, помещава се в един блок и няма градина , може би за това.
Виж целия пост
# 479
Пробвали сме ресторанта в Парадайз. За приготвена храна в БГ не е лошо, но за мен е много далеч от истината. Но повече ми хареса от Маслината.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия