Пости 2013/2014 - 3 тема

  • 53 603
  • 685
# 660
eat Това задължително ще се пробва, че от кога съм се наканила да правя зелник.
Благодаря за подробното описание - няма начин да не се получи вкусно.
Само си мисля, дядо хаджия, какво ще се получи, ако добявя към плънката на зелето и малко мръвчица Grinning?
Нали сме в извън постен период, така че може.

Ами извън поста е задължително да има накълцано (не смляно) месо.

Аз зелник правя между 2 дебели кори . Дядо хаджия много добре звучи рецептата ти , ще се пробва.   bouquet

Туй съм го ял в родопско и ... в Радомир при тъщата.
Виж целия пост
# 661
Зелник се прави по традиция за Бъдни вечер в нашата къща, още от времето, когато баба главно отговаряше за трапезата.
Точно много люто е характерно за него. От предложената рецепта само домати, захар и кимион не сме слагали.
Виж целия пост
# 662
Зелник се прави по традиция за Бъдни вечер в нашата къща, още от времето, когато баба главно отговаряше за трапезата.
Точно много люто е характерно за него. От предложената рецепта само домати, захар и кимион не сме слагали.

Няма написани канони какво да се тури в баницата със зелето - слагал съм и белена печена червена пиперка, а през лятото я правя с прясно зеле и подправката калоферче.
Виж целия пост
# 663
Естествено. Simple Smile
Само споделих как се е правило/прави в нашата къща.
Баба ми е родом от с.Комщица, Сръбската граница.
Виж целия пост
# 664
Ех, докато ви четях неусетно ме връхлетя носталгия по бабините манджички  Hug
Виж целия пост
# 665
А у нас любим ни е празарника. Като adelinda го приготвяме като поставяме плънка от задушен праз между две дебели кори. Специфична е подправката - дива мерудия. Но съм я виждала (вероятно защото само там я търся) само в родния ми край. Много ароматна и вкусна сладка пита.
Ех, че ако бръкнем по старите рецепти колко ли безценности ще изкараме ...
Виж целия пост
# 666
Ех, че ако бръкнем по старите рецепти колко ли безценности ще изкараме ...

Мисля, че имаше подобна тема във форума - за стари рецепти от бабините тефтери Grinning

Моята баба беше голяма готвачка на времето. Още си спомням нейните вкусни тиганички със сирене, бухтичките и други вкусотии, с които ни гощаваше. Братовчедките ми, които прекарваха цяло лято на село още говорят за вкусната трахана, която им е готвила.
Жалко, че рецептите й останаха незаписани.
Виж целия пост
# 667
Имайте предвид , че и бабите ни са готвили на дърва , вкуса винаги е по различен .
Виж целия пост
# 668
Моята от край време си готви на газов котлон, затова смея да твърдя, че не в това е тайната на добрия вкус на ястията Grinning. Винаги съм си задавала въпроса защо възрастните жени са винаги по-добри готвачки - дали е въпрос само на дългогодишен опит или има и още нещо newsm78.
Виж целия пост
# 669
Моята от край време си готви на газов котлон, затова смея да твърдя, че не в това е тайната на добрия вкус на ястията Grinning. Винаги съм си задавала въпроса защо възрастните жени са винаги по-добри готвачки - дали е въпрос само на дългогодишен опит или има и още нещо newsm78.

Готвят с благоволение и уважение към яденето, а не като сега нещо набързо и ако може само да се сготви.
Виж целия пост
# 670
Готвят с благоволение и уважение към яденето...

И с много любов Grinning, особено когато готвят за внуците.
Виж целия пост
# 671
Готвят с благоволение и уважение към яденето...

И с много любов Grinning, особено когато готвят за внуците.
Съгласна съм и с двама Ви. Simple Smile

Баба по някое време заживява в големия град (малка е била) и се готвеше на дърва на село лятото (това на дядо ми - с. Голяма Раковица, Елинпелинско).
Иначе и аз имам записани малко работи от нея; така се случи...
Ходила съм в нейното село един единствен път и ме гощаваха с разни характерни за района ястия, които ми бяха мнооого вкусни. А диалектът им трудно разбрах. Simple Smile
Виж целия пост
# 672
Привет и от мен Simple Smile

Да попитам дали има желаещ да похване новата тема като тази стане 50 страници? Напоследък ми е много трудно да я поддържам, а не ми се иска да се занемарява. Утре ще кача и календара за 2014 година на първа страница.
Виж целия пост
# 673
В неделя се насладих на пролетния ден посред зима в градината.Събрах разни зелении и част от тях са в тази салата.


Карпачо от зелена ябълка с рукола, глухарче, кълнове и теменужки салата

Виж целия пост
# 674
BiankaD, от твоята салатка лъха на истинска пролет! Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия