НВ-ВМХ, част 71

  • 35 266
  • 726
# 105
raTedinka, дай си още малко време, в момента организмът ти преминава от горене на въглехидрати към горене на мазнини. Затова нямаш и сила, защото му липсват въглехидратите, а още не е съвсем "свикнал" да се обръща към мазнините за енергия.
Съвсем скоро, ако си стриктна, ще видиш количествена и качествена промяна в твоя спорт  Peace

Личен пример, но с обратен знак - сега по празниците имах залитания в шоколадовия диапазон и сега нямам сила да си направя тренировката, точно както бях като съвсем начинаеща ... Та моят организъм страда, като му давам въглехидрати (вече  Mr. Green)

Мамасита, и още нещо - при тях дори и малките усилия веднага се възнаграждават ...
Но масово мъжете са със "слаб ангел" ако нямат силна мотивация.

raTedinka За сладичко - даже 85 % шоколад бих казала  Peace
Може да си направиш и бонбони от орехи/бадеми/ лешници блендирани с 1-2 фурми.
Примерно 3 шепи ядки/2 фурми. Внимавай, че има фурми с глюкозо-фруктозен сироп, чети етикетите. И пак по малко, не всичките бонбони наведнъж  Heart Eyes

С Шоки сме писали заедно Simple Smile
Виж целия пост
# 106
"Мамасита, и още нещо - при тях дори и малките усилия веднага се възнаграждават ...
Но масово мъжете са със "слаб ангел" ако нямат силна мотивация."

Мда, направо ми се е искало да кажа на някои мъже- пич, ако си разменим телата
за 3 месеца, ще ти го върна с плочки...при мъжете усилията водят до събуждане на
невероятни механизми, от които се подобрява физиката. При жените е много трудно
хем да постигнеш атлетичност, хем да не си прецакаш женските системи, да си докараш
депресия или ако си атлетична по време на съзряването, да не се превърнеш в мъжкарана
с огромна долна челюст.

(друг е въпросът мъжът в какво състояние ще върне моето тяло:)
Виж целия пост
# 107
Благодаря за помощта и съветите, момичета ! радвам се ,че всичко е в границите на нормалното, продължавам си, чувстото на лекота е много приятно.
Някой използва ли суров тахан, за приготовление на ястия?  newsm78
Виж целия пост
# 108
Тахан съм ползвала за приготвяне на хляб и на коледни сладки Wink Рецептите са в другата тема (тази с НВ-ВМХ рецепти). А иначе сигурно може да се използва за сосове, но съм много боса в това отношение Embarassed Също с тахан си мажа кокосовите палачинки Wink Слагам го и на биволско кисело мляко или сметана.
Виж целия пост
# 109

(друг е въпросът мъжът в какво състояние ще върне моето тяло:)

О  smile3532 това е сигурно!
Виж целия пост
# 110
Вивиан между другото и в наща къща се получи същия запухкавяващ ефект с времето. Хранехме се по абсолютно същия описан от теб начин – готвехме си нашенски манджи от типа на супи, яхнии, плодове в изобилие (аз ги мразя, но се насилвах да ги ям щото полезни) месо един път в месеца (понеже аз пък по рождение не го обичам). Баници, мекици, питки всяка събота (но само уикенда). Също бяхме слаби и здрави (нямахме холестероли, диабет, ендокринни заболявания и т.н.). Между другото сега си сравнявам холестерола тогава и сега – ами всичко е било в граници, но ЛДЛ ми е бил висок, триглицериди също високи, ХДЛ нисък почти на долна граница. Такааааа обаче къде като минахме 30-те абе пак си бяхме слаби, но нещо като напомпани изглеждахме. Аз даже и на кг не мога да кажа че имах големи отклонения, мъжо и той, че и спортува и пак нещо започна да замазва мускулите. И по едно време имах чувството, че в някакъв капан попаднах аз специално. Имах жесток гастрит ( може и с годините и на язва да е обърнало за да се влоша толкова) и от там като се почна – ако не ям -лошо, почнах по-малко и често. Добре ама то се превърна в едно непрестанно ядене на бисквити, понеже докторката така ми каза. Почнах и аз някакви упръжненийца да правя уж да спортувам. Пробвах разделно хранене – обаче там пък това ядене на плодове на гладно и то чак на обяд направо ме довърши. Абе по-лошо станах, по-добре не. И това ме провокира да търся нещо разумно и логично и попаднах на нашия режим. Това съвпадна и с излекуването на гастрита, за който си давах ясна сметка че няма да стане да си остане излекуван с плодове и салати целодневно. Значи по него време не бях толкова информирана като сега, но ми беше ясно 100% че така не можеше да се продължава кой каквото да ми разправя. И до ден днешен се чудя как не съм го намерила по-рано нашия режим и ме е яд че съм си пропиляла младежките години в ядене на баници, курабии и питки (домашно правени). Ама то си е казано човек до половината на живота се чуди как да си съсипе здравето, после другата половина се чуди как да го поправя. Така че Вивиан това не се е случило само с вас има и още едни такива.

А иначе мъжо съм го обърнала и него на нашия режим, ама той не знае Embarassed Mr. Green. Понеже няма претенции какво ще яде. И лека по лека без да се усети е внедрен тук. Сложила съм му и Инес Субашка случайно Joy на фейса да хвърля по едно око. Онази година личната му казала че има завишен холестерол и да не яде сладко и тестено (как го е посъветвала това чак ѝ се чудя, нещо ново трябва да е чела). Но понеже не било нещо критично не са влизали в дълги обеснения. Цяла година му пробутвах мазни мръвки, сутрин му оставям половината от моето авокадо и му викам да го яде, че да не го хвърлим до довечера нали оксидира. И той слуша. Тази година отличник на холестерола. Не искам пак да се повторям, но се налага: кой каквото да ми разправя тука е истината още повече като виждам кое работи за мен.
Виж целия пост
# 111
Аз по принцип не закусвам. Пробвах се за известно време с тооолкова полезните овесени трици, фрешове, хранене по малко на 2-3ч, броене на калории и какво ли още не. Огладнявах много често, внезапно и силно. Резултата беше, че не можех да мисля за друго освен за храна. Качих килограми, изнервих се и тренировките ми пострадаха, защото нямах сила да тренирам.
Сега разликата е огромна. И аз мисля, че открих своя режим, благодарение на тази тема  Peace
Виж целия пост
# 112
За Красито специално да вмъкна към допълнение на горния ми пост за тогава в младежките години сокове и безалкохолни не сме пили (просто се случи за щастие че и двамата не сме им любители) и всякаквите там снаксове, крекери, кроасани купешки пак не сме яли. Единствено аз дето едни обикновени бисквити дънех с лечебна цел. Но правейки равносметка на миналото направо си бяхме тръгнали по надолнище за напълно здрави хора. Аз даже си мисля ако не бях променила начина на хранене, на какво ли щях да заприличам до сега. Да не говорим пък бременността какви поръжения нанася на повечето от нас. И нали казват че си променяме вкусовете по време на бременност, аз тъкмо тогава проядох яйца и си я изкарах само на варени яйца и зеленчуци  и качих 8-10кг. Обаче ако бях я карала по начина по който си ядяхме стандартно сигурно и гестационен диабет щях да лепна и да кача много повече кг и кръвно и всичко типично за повечето бременни.

 А само ако знаете колко жалко и тъпо разсъждавах – уж мазно не ям, уж все постно ям, уж месо не ям, уж само плодове и зеленчуци ям, уж джънк не ям а от къде почнах да пълнея? А то си е имало обеснение и организма ми съвсем логично е реагирал на това с което съм се хранила.
Виж целия пост
# 113
Яденето на месо ускорява растежа, затова на децата се препоръчва да консумират животински продукти.Но мускулите ни не растат със същите темпове, както през детството и юношеството.В даден момент те се нуждаят само от поддържаща "терапия".   Simple Smile  Немалко учени отдават бързото съзряване на децата през последните десетилетия именно на големите количества животински белтъчини.Ако тази високопротеинова стимулация продължи през целия живот, каква е гаранцията, че няма да доведе и до бързо състаряване на организма, защото той реално не може да пораства до безкрай, в един момент, някъде към 22-25 годишна възраст започва "обратното броене", т.е., стареенето?

Растежьт по начало е процес, който се контролира от редица хормони - инсулин( в ембрионалния период) , инсулиноподобни растежни фактори (ИРФ), растежен хормон и т.н.
Секрецията на всички тези хормони може да се влияе от доста фактори, включително и от определени аминокиселини. Тук подчертавам, че става вьпрос именно за протеини и аминокиселни, а не конкретно за месо! Все пак аминокиселини има дори в растителните храни, да не говорим, че вегетарианците се кьлнат, че в тях се сьдьржат абсолютно целия набор аминокиселини.
Сега поотделно - секрецията на инсулин се влияе изключително от вьглехидратна храна( всеизвестен факт). И пренатално, действително високият инсулин води до сврьхрастеж на бебето. Това е и причината диабетички и жени с метаболитен синдром да раждат бебета-гиганти.
Вече след раждането и в по-кьсна вьзраст по-голямо значение за растежа имат растежния хормон и ИРФ. И евентуално тук можем да намесим и ролята на някои аминокиселини като стимулатори на тяхната секреция. Поне аз не сьм попадала на информация, че тези аминокиселини е задьлжително да идват от месо. Но ако Краси разполага с подобна, ще се радвам на линк! В интерес на истината, гладьт е силен стимулатор за секрецията на растежния хормон  Wink,  сьщо и интензивните физически усилия, както и сьня.
По отношение бьрзото израстване и сьзряване на децата - други учени пьк го свьрзват предимно сьс сврьхконсумацията на рафинирани вьглехидрати и захар, чиято употреба драстично се е завишила през последните 20-30 години. По отношение на месото - статистиките, на които сьм попадала е, че по-скоро приемьт му е намалял. Ето например за Великобритания:
http://www.theguardian.com/news/datablog/2013/jun/05/meat-consum … -uk-global-trends

Цитат
Looking at the decade of most recent data, it appears that our consumption of meat has fallen by 13% since 2007.

С 13% е намаляла консумацията на месо от 2007 г. насам.
Сьщо така не ми е понятно, защо Краси винаги характеризира нашия режим като високопротеинова консумация, след като дори наименованието му е високомазнинен( това в случай, че човек го мьрзи да се поинтересува с подробности какво точно се яде в него и се ориентира по заглавието )? Не си спомням някьде някой да е препорьчал ( като Дюкан например) - яжте на корем чисти протеини, нито пьк изобщо се препорьчва преяждане с каквото и да било. Тук се яде нормално, колкото е нужно. Затова и термини като "високопротеинова стимулация" просто не са валидни за ВМ-НВХ.
И накрая - за стареенето на организма - главен фактор е гликирането на различни протеини, в резултат на високи крьвни захари, поддьржани дьлго време. Има теории, които свьрзват ИРФ-1 с този процес. Правени са опити за намаляването на неговите нива - при мишки строгата калорийна рестрикция била от полза, но не и при хора. При хората намаляването на приеманите протеини до 0,95 г/кг тегло допринасяло за снижаване нивата на този хормон. Пак да подчертая, че никьде не става вьпрос конкретно за месо, да не говорим, че и това количество протеини не е кой знае колко малко- 1 г/кг. И другия момент е, че вьпросните експерименти, на които поне аз сьм попадала, са провеждани за кратко време с десетина души, тьй че е трудно да се нарекат сигурни и показателни.  Peace
И последно - мускулите в тялото, а и изобщо всички тькани непрекьснато се обновяват , което изисква приток от градивни вещества. Това не може да се нарече "поддьржаща терапия" , а си е естествен процес на изграждане на нова тькан.
Айде, стига толкова. После ще пиша и за гниенето на месото.  Simple Smile
Виж целия пост
# 114
Леле Кам супер,чакам гниенето Simple Smile
Аз зачетох веге мита от книгите в драйв-а и много ми допада как е написана, лицемерието е жестоко просто....
Виж целия пост
# 115
Честита Нова година! Да е здрава и щастлива!  Hug
Виж целия пост
# 116
За много години, момичета!
Имам да наваксвам с четенето...
Виж целия пост
# 117

И отговор на твой въпрос от другата тема:кои са токсините, отделяни при консумацията на месо.
"Независимо от това, колко е добра една храна, ако се консумира в по-големи от необходимото количества, тя ще стане отровна за тялото.
........................Животинските бълтичини се разлагат в тънките черва, произвеждайки големи количества токсини, като сероводород, газ метан, амоняк, хистамин и нитрозамин.Освен това се образуват и свободни радикали.И за да се неутрализират, се изразходват огромни количества ензими от червата и черния дроб.
Необходимото количество белтъчини, от които се нуждае един човек, е приблизително 1грам на 1 кг телесно тегло.  ................................  Излишното количество консумирани белтъчини се отделя с урината, но междувременно нанася много вреди на тялото.Първо, излишните белтъчини се превръщат от смилателните ензими в аминокиселини, които по-нататък се разграждат в черния дроб, преди да нахлуят в кръвния поток.Тъй като впоследствие кръвта става по-кисела, от костите и зъбите биват отделяни големи количества калций с цел да се неутрализира тази киселинност.Калцият и окислената кръв след това се филтрират през бъбреците , като излишното количество протеини се изхвърля заедно с големи количества калций и вода."
"Ензимният фактор"
Дали е на 100 % така, от биологична и биохимична страна, не мога да твърдя, не съм лекар, все пак.Но има логика в написаното, съпоставяйки го с разни изследвания за ниво на калций в кръвта на хора, консумиращи доста белтъчини.


Така, сега малко коментар по тези твьрдения.  Simple Smile
- Ясно е, че всяко едно хранително вещество, прието в огромни количества, е вредно за тялото. Даже и прекомерните количества изпита вода могат да предизвикат водна интоксикация. Обаче това, което не спирам да се питам е - защо винаги се счита, че хората, които ядат месо, задьлжително прекаляват и го приемат в количества, които не са нужни? Понеже за себе си твьрдя, че приемам приблизително количеството, което ми е необходимо.
- По отношение на белтьчините и тяхното разграждане в тялото. Пьрво, то не започва в тьнките черва, както е описано по-горе. Пьрвичната обработка на белтьците започва в стомаха - под вьздействието на солна киселина и ензима пепсин, които се секретират от стомашната лигавица.Сьздава се силно кисела среда, в която белтьците се денатурират и пепсиньт ги разгражда до по-малки молекули - ди- три-и т.н. пептиди. За отбелязване е факта, че в стомаха ( ако става вьпрос за здрав човек) няма бактерии. От стомаха, така променените белтьчни молекули постьпват в дуоденума и тьнките черва, кьдето отново няма бактерии и се извьршва ензимно разграждане на протеиновите молекули под вьздействието на панкреатични ензими ( трипсин, химотрипсин) , които се изливат в дуоденума и се смесват с храната. Под тяхно вьздействие полипептидите се разграждат до аминокиселини, които пьк вече се всмукват от тьнкочревните власинки и постьпват в крьвта. Оттам преминават през черния дроб и се вливат в общото крьвообращение, което ги разнася до всички периферни тькани и органи, в които се извьршват процеси на регенерация и има нужда от градивен материал. Установено е, че тялото си поддьржа едно постоянно депо от аминокиселини в крьвта и ако с храната се приеме по-голямо от нужното количество, то черният дроб ги преврьща в глюкоза по пьтя на глюконеогенезата. Ако пьк се храним с недостатьчна откьм белтьци и респективно аминокиселини храна, то това депо пак се поддьржа, като аминокиселини се извличат от мускулите. Затова обичайно се казва, че яденето на достатьчно белтьци, пази мускулите. И отново припомням, че до момента изобщо не говорим за бактерии, гниене, разлагане и т.н., нито за образуване на токсини и токсични газове. 
Всьщност , това, което Краси е описала ( не самата тя, но все пак явно е сьгласна с цитата и го намира за логичен), се получава при процеса гниене на месото.
А какво е гниене? По определение, това е разграждане на органичната материя , в резултат от действието на бактерии, или гьбички. В тьнкото черво такива просто няма ( при здрави хора). И не се отделят описаните там газове, метан, сероводород и т.н.
След като аминокиселините бьдат усвоени в тьнките черва, което усвояване е доста пьлно при нормално функционираща храносмилателна система, отпадьчните вещества постьпват вече в дебелото черво, което е населено с милиони бактерии. Там вече наистина е вьзможно гниене, но на практика неусвоени белтьчни материи попадат там предимно при заболявания с т.нар. малабсорбция - в резултат на различни нарушения, които смущават нормалните храносмилателни процеси. Гниенето там е сьпроводено с отделяне на газове ( които едва ли биха останали незабелязани - особено като звук и мирис  Mr. Green), нерядко е налице и диария. Всьщност основната храна, която гние в дебелото черво е растителната , особено богата на целулоза, бобови и т.н.
И последно уточнение - белтьк не се изхвьрля през здрав бьбрек. Ако  белтьк от крьвта преминава в урината, това е болестно сьстояние.
Виж целия пост
# 118
Много съм щастлива, че в тази тема има такива капацитети, и че човек винаги има какво да научи, обосновано и обяснено. Кам    bouquet
Това за гниенето съм го чела толкова много, и вианги ми е било супер странно. Много се радвам че от време на време Краси вземе та зачете и цитира нещо си,  та предизвика такива хубави отговори и обяснения.

Аз чета цял следобед темата за ензимите и ЛДН, ензимите ще са ми 3 курс, ама ЛДН ми е много чудно от къде да намеря тук. НЯкой по чужбинско случайно да е правил курс с този препарат. Конкретно не знам дали ще ми помогне при Хашимотото но видях че в списъка с болести присъства розацеа, ако успея да заместя антибиотика с нещо по-малко вредно просто ще се родя. Обикновенно мис е налага да го пия на 2-3 години 6 месечен курс Sad
Виж целия пост
# 119
Добро утро! Научих много от последните страници-благодаря!
 И сега да споделя малко опит-аз този режим го открих за себе си след първата бременност-преди 17 години. Просто разбрах от тялото си, че не му понасят добре въглехидрати  и много препоръчвани неща -напр плодове. Хранителния режим си изготвих сама на тази база.по-късно открих и информация по въпроса. И не зная какво пише в дебелите книги, но когато се храня така, качеството ми на живот се подобрява-имам изключително много енергия, абе дори желанието ми за секс се увеличава....не зная, може и случайно да е. Изключвам първите една -две седмици, когато организмът наистина се опитва да се приспособи към промяната. Аз за това и не започвам изведнъж и едновременно със спорт и режим-първо оправям храната, а няколко седмици по-късно-спора. Мнението ми за месото е такова, каквото за всички останали храни-баланс и разумни количества. Сестра ми е вегетарианка-прави ми разни неща за хапване-да, вкусни са, но не са *моето* меню.
  Иначе моят режим си върви, по празниците се изкуших с парче домашна торта и баклава, но не е болка за умиране.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия