КОЗУНАЦИ - сезон 2014 г. - тема 1

  • 59 722
  • 743
# 720
Аз имам фобия от захарта от миналата година. Обичам по-сладки козунаци, обаче пробвах да поръся допълнително захар при оформянето на фитилите при единия от опитите. Тези дрожди, изглежда, пощуряха. Еластичността на тестото пострада сериозно, защото то буквално се разкъса на места. Оттогава ме е страх да рискувам! Naughty
Виж целия пост
# 721
Не само конците, а ще си изпечете една сладка тухличка. Simple Smile
Подсладителят не само, че е сигурно, а изобщо няма да окаже влияние на активирането на маята. Simple Smile
точно заради това аз замествам част от захарта с подсладител. от една страна намалявам напрежението при дрождите от многото захар , а от друга си подслаждам на вкус .  Laughing
Виж целия пост
# 722
... пробвах да поръся допълнително захар при оформянето на фитилите ...
направи козунака , остави го да втаса и непосредствено преди печене го поръси обилно със захар.  тогава няма какво да пречи на дрождите. те вече са си свършили работата и като започне печенето ще загинат. по-опитните слагат да се пече и след няколко минути вадят козунака , мажат и поръсват със захар. но това трябва да стане доста бързо за да не "спадне" козунака
Виж целия пост
# 723
Тестото е във фурната да втасва, но се притеснявам, че отиде доста повече брашно докато престане да лепне. В началото с 1/2 от продуктите по рецептата за традиционен козунак беше с консистенция като за кекс, а дори не бях добавила маслото  ooooh! Знам, че е от водата, в която разтворих захарта. Сложих около 100 мл, другия път ще е по-малко. Джема, ти с колко вода разтваряш колко гр. захар?
Знам, че въпросите ми сигурно са дразнещи, но за първи път правя опит за козунак и ми е тъмна Индия. Поне маята добре се "активира". Simple Smile
Виж целия пост
# 724
Не само конците, а ще си изпечете една сладка тухличка. Simple Smile
Подсладителят не само, че е сигурно, а изобщо няма да окаже влияние на активирането на маята. Simple Smile
точно заради това аз замествам част от захарта с подсладител. от една страна намалявам напрежението при дрождите от многото захар , а от друга си подслаждам на вкус .  Laughing

Какъв подсладител ползваш, бате? Thinking
Виж целия пост
# 725
Рецептата с водата е на Мимето, аз никога не съм разтваряла във вода захарта. Или в млякото, или с яйцата разбивам.
Виж целия пост
# 726
Какъв подсладител ползваш, бате? Thinking
Суитли - ултра, 270 мл  с изтекъл срок на годност.  hahaha

пп.  добавяйте по 1 с.л.  сок от лимон. няма да навреди , а ще подпомогне за структурата на тестото.
Виж целия пост
# 727
пп.  добавяйте по 1 с.л.  сок от лимон. няма да навреди , а ще подпомогне за структурата на тестото.[/color]

Но внимавайте да не го излеете в млякото, че ще се пресече. Peace
Виж целия пост
# 728
Бат Бонго,а колко подсладител слагаш на една доза? Намаляваш ли количеството на захарта за сметка на подсладителя? Яде ми се много сладък козунак с конци  Crazy
А дали някой би могъл да сподели изчислена рецепта за някаква малка доза (като за 1 козунче),че не съм добра в математиката да не объркам нещо  Blush
Виж целия пост
# 729
Бат Бонго,а колко подсладител слагаш на една доза? Намаляваш ли количеството на захарта за сметка на подсладителя? Яде ми се много сладък козунак с конци  Crazy
А дали някой би могъл да сподели изчислена рецепта за някаква малка доза (като за 1 козунче),че не съм добра в математиката да не объркам нещо  Blush

В 1 пост има рецепта за  козунак с подсладител, не знам колко ще ви свърши работа.....
Виж целия пост
# 730
Мама Цоцоланка,благодаря,видях рецептата  Peace Може да се пробвам  Wink
Интерсуваше ме по-скоро някоя от рецептите(не с подсладител),която да е изчислена(продуктите) като за 1 малък козунак  Peace
Виж целия пост
# 731
в горната част на страницата съм казал точно това , че заменям част от захарта с подсладител. не е хубаво да се слага повече подсладител защото добива малко изкуствена сладост.
иначе опитвам на вкус как е тестото. все пак не разчитам то да ме заслади. разчитам на поръсването отгоре и на сладката плънка.
прави поне по 2 козунака.  #Cussing out  да има да подариш
Виж целия пост
# 732
която да е изчислена(продуктите) като за 1 малък козунак  Peace

Можеш сама да намалиш пропорционално продуктите....

В момента, по никое време - в 20ч. започнах - правя козунака на Морена....Та....сама си намалих продуктите, защото исках малко козуначе.....
Виж целия пост
# 733
Seengirl, ползвай калкулатор, ако трябва и дели дадена рецепта (всички продукти) на колкото малко козуначе искаш - на 2 (за половин доза), на 3 (пък ползвай ако искаш 1/3 или 2/3), на 4 (ползвай пак колкото искаш - 1/4, 3/4, пропускам 2/4, че си е половин доза).
Виж целия пост
# 734
Мама Цоцоланка,благодаря,видях рецептата  Peace Може да се пробвам  Wink
Интерсуваше ме по-скоро някоя от рецептите(не с подсладител),която да е изчислена(продуктите) като за 1 малък козунак  Peace
От рецепта на класически козунак от 1 кг брашно излизат две големи форми за кейк. От 1/2 кг ще излезе една форма. Това е.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия