КОЗУНАЦИ - сезон 2014 г. - тема 1

  • 59 759
  • 743
# 705
Джемма, аз точно заради представения от теб традиционен козунак се впуснах да търся мас. Там, по спомен, бяха смесени няколко вида мазнини.

Момичета, като казахте, че стават по-мекички и влажни козунаците, просто нямаше нужда да ме навивате повече. Точно това искам да се получи. Peace
Бих ползвала олио + мас, но ги работя с масло + олио. Пак съм доволна.
Виж целия пост
# 706
Аз искам да опитам и по двата начина и да сравня. После ще пиша какви са ми впечатленията.
Така и така, издирването на свинска мас даде резултат, ще тествам! Пък и след толкова хвалби, не мога да се сдържа!  Laughing
Виж целия пост
# 707
Най-накрая и аз се наканих на козунак.
Намислила съм 1/2 доза традиционен козунак на Джема по Мими Simple Smile

Нямам жива мая и ще го правя със суха. Пак ли я разтварям? Купих есенция лимон в ампулки имам и пресен лимон, кое е по-добре да сложа и колко?
Биенето на тестото в плота задължителна част ли е? Нямам подходяща повърхност и това ме притеснява.

Благодаря!
Виж целия пост
# 708
Аз ползвам предимно суха мая, ако пише в рецептата да се активира я активирам, знам, че по-бързо втасва така.
Виж целия пост
# 709
Аз ползвам предимно суха мая, ако пише в рецептата да се активира я активирам, знам, че по-бързо втасва така.
Сухата мая когато ще правя козунаци винаги я активирам и винаги и правя двойно втасване,  а когато правя хляб направо я изсипвам в брашното.
Виж целия пост
# 710
Биенето на тестото в плота задължителна част ли е?
Не. Това идва остаряло схващане.  По-добре да се ратяга и сгъва, та да влезе въздух.
Все се каня да снимам, ама кога ли... като все гледам да не ми се мотае никой в краката.  Wink
Виж целия пост
# 711
Биенето на тестото в плота задължителна част ли е?
Не. Това идва остаряло схващане.    По-добре да се ратяга и сгъва, та да влезе въздух.

Не , не е съвсем така. Вероятно си усетила когато го удряш, как става още по меко и пухкаво тестото. За разтягането при измесване е така.
Виж целия пост
# 712
Чудесно, че не е задължително да го бия.
А суха мая как се активира?
Виж целия пост
# 713
Както и прясна- с мляко, захар и брашно.
Виж целия пост
# 714
Не споря, душа, според мен е, както го писах.  Grinning  
Иначе да го кажа - задължително не е.

Лаленце, както и живата... разтваряш в течността, с щипка захар и брашно до кашичка.
Виж целия пост
# 715
Чудесно, че не е задължително да го бия.
А суха мая как се активира?
а защо ти е да я активираш  newsm78  тя действа почти мигновено в допир с течност
Виж целия пост
# 716
Ааа, бонго, не дезориентирай момичето, де. А в компанията на мазнина и захари знаеш ли точно кога ще ѝ втаса. Naughty Има после да припява- "Аз чакам, чакам вече час" ... hahaha Защото то и температурата в стаята ѝ едва ли е 29 градуса.
Виж целия пост
# 717
Хммм, а сигурно ли е, че подсладителят ще помогне за активирането на маята и втасването така, както го прави захарта? На мен по-скоро в тази посока са ми съмненията... Не знам дали не е добре все пак да има малко захар. Thinking
Но нека по-запознатите с технологията да кажат. Peace
сигурно е ,че маята се активира от течността.  Laughing
в някой тестени изделия слагат по 1 лъжичка захар за да се подсили втасването, да им е по-добре на дрождите.  докато при козунака се слага повечко захар преди всичко за сладост. да си угодим на езика. не трябва да се забравя , че многото захар може да има обратния ефект при дрождите. тогава на тестото се губят конците.  за това не прекалявайте със захарта. слагайте по-малко в тестото , а след втасването може да поръсите отгоре обилно. също така може да се използва по-сладка плънка - стафиди, локум, сладко.
Виж целия пост
# 718
Не само конците, а ще си изпечете една сладка тухличка. Simple Smile
Подсладителят не само, че е сигурно, а изобщо няма да окаже влияние на активирането на маята. Simple Smile
Виж целия пост
# 719
Ааа, бонго, не дезориентирай момичето, де. А в компанията на мазнина и захари знаеш ли точно кога ще ѝ втаса. Naughty Има после да припява- "Аз чакам, чакам вече час" ... hahaha Защото то и температурата в стаята ѝ едва ли е 29 градуса.
Бонго до сега НИКОГА не е активирал суха мая. за всякакви изделия.
козунак се прави с мерак , настроение и търпение.  #Cussing out  в моята кухня е сравнително хладно , но втасването става във фурната.  следя самото втасване , а не какво ми показва часовника - сиреч времето. все пак не съм на състезание.  hahaha
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия