КОЗУНАЦИ - сезон 2014 г. - тема 1

  • 59 794
  • 743
# 600
Показвам резултата. Като за първи опит съм много доволна. Морена, благодаря за споделената рецепта и напътствията. Благодаря и на всички останали, които споделяте своя опит.   bouquet
 Знам си грешките и следващия път ще се опитам да ги отстраня. Има и наченки на някакви конци. Каква е тайната за тях, явно все още не съм разбрала съвсем.  Simple Smile
...........
Чудесен козунак си спретнала, Didi smile    bouquet и ако това е за първи път ---браво!! Не си си обелила бадемите, за мен това е грешка. Ако си ги правила в машина, няма как да усетиш тестото, но ако си ги правила на ръка, при измесването се разтегля тестото за да има конци. С длан измесваш и малко го разтегляш, пак събираш  и отново и отново до изчерпване на мазнината, ноо това е само ако си го правила на ръка.
Виж целия пост
# 601
Хайде и аз тук  Grinning Миналата година за Великден правих козунаци, сега имам същото намерение, та за проба вече замесих и чакам да втасва. Меся на ръка и нямам много сили да меся продължително време, та затова и не очаквам кой знае какви конци, ама каквото - такова  Grinning Надявам се да стават за показване  Praynig
Виж целия пост
# 602
Ехеее, Диди, браво, чудна работа си свършила!  Hug
Я сподели какво брашно използва. Simple Smile
Виж целия пост
# 603
Марчева, благодаря!   Hug Да това ми е за първи път.
 Месих на ръка, не се доверих на машината. Относно месенето, не знаех как точно да го правя. Знам, че там е тайната, но нещо не мога да си го представя това разтегляне и събиране, но другия път ще опитам. Сега месих като питка и като се замисля, мазнината не се беше добре усвоила, но и не смеех да меся прекалено дълго. Чела съм, че около 10-15 минути е достатъчно за първо втасване, после почива 15-20 минути и почва месенето с останалата мазнина ( тук месих кратко и май в това ми е грешката).
Взимам си бележка за бадемите.
Виж целия пост
# 604
Didi smile, чуден козунак. Марче, извинявай мила, но не споделям мнението ти за бадемите. Аз не обичам обелени и също никога не ги беля. Визуално ми харесват необелените бадеми в козунака. На вкус и цвет... Simple Smile Hug
Виж целия пост
# 605
Използвах на София Мел - Класик.
Виж целия пост
# 606
Мами, да ви споделя моя НЕУСПЕШЕН опит с Чешкия козунак  Cry Направих всичко, както пишеше, но не знам Rolling Eyes малко време втасва ли,какво ли newsm78 Получи се сладка питка и никак не приличаше на козунак. Дано следващият опит е ИСТИНСКИ КОЗУНАК. 
Тестата не са ми силна страна явно...виж с манджичките нямам никакъв проблем   chef
Виж целия пост
# 607
Аз също не мисля, че е задължително да са обелени бадемите - въпрос на вкус.  Simple Smile

Благодаря, Диди! Simple Smile

maou, а ти по какви причини избра чешкия козунак?  Аз не съм го правила, странна ми е технологията, та затова.
Виж целия пост
# 608
Това са буФтичките по рецепта на Йоли.
Днес ги спретнах, лесни са само се изчаква да втасат. Но, не съм доволна от резултата , на момичетата тук са по-добри. Ще се явявам на поправителен, ама друг път.  Simple Smile
Със сладко от сини сливи, малко тъмни череши и орехи. Самопроизводство е.  Simple Smile







За бадемите.....ами въпрос на вкус, но аз ги беля задължително, защото тази люспа не ми харесва.
Чешки козунак никога не съм правила, а и не зная тази рецепта.
Виж целия пост
# 609
Аз също не мисля, че е задължително да са обелени бадемите - въпрос на вкус.  Simple Smile

Благодаря, Диди! Simple Smile

maou, а ти по какви причини избра чешкия козунак?  Аз не съм го правила, странна ми е технологията, та затова.

по никакви  Laughing просто на посоки, а и имах много желания за козунак, тъй като не бях правила изобщо. Аз си записах и твоята рецепта.Мисля следващият ми опит да е с нея  Grinning
Виж целия пост
# 610
О, благодаря ти за доверието и интереса!   Ще стане.  Grinning
Виж целия пост
# 611
Добро утро, майсторки  Hug
Да се отчета и аз след неуспешния ми опит предната седмица с рецептата за козунак със заквасена сметана на Еликсир. Нали тогава споделих, че след като ги извадих от фурната спаднаха, а се бяха надули вътре.... Сега промених количеството на маята, вместо 3/4 кубче сложих само 1/2,  сега предварително я активирах с топло прясно мляко (в рецептата не се активира, но там се ползва друга програма). И увеличих малко количеството на брашното (ползвах на София мел екстра). Всичко стана просто перфектно. Разделих на три части, двете сложих в правоъгълни формички, навити на руло със сладко от сини сливи, а третата част сплетох и я опекох в машината (ползвах само програма печене). Ееее, няма такива конци - дълги, ясно изразени ... супер. За вкуса няма да коментирам  Laughing
Аз по тази рецепта слагам една капсула ванилия, една капсула лимон и сок от портокал (нямах мандарина, но пак стана чудесно). Отделно имам сладко от портокалови корички, та и от него сложиш две чаени лъжички).
Зачетох се на опаковката на брашното на София мел екстра - там пише, че има вътре аскорбинова киселина (може би от тези допълнителни добавки идва и разновидността на брашната им за козунаци, кексове, баници и т.н  Peace). След малко отивам на Кауфланд да заредя брашно и есенции.
Благодаря ви момичета за споделения опит  Hug
Виж целия пост
# 612
Зачетох се на опаковката на брашното на София мел екстра - там пише, че има вътре аскорбинова киселина (може би от тези допълнителни добавки идва и разновидността на брашната им за козунаци, кексове, баници и т.н  Peace).
Точно от това си е, от добавки, като набухвател обаче.  София мел Екстра си е обикновенно брашно просто с витамин Ц, който помага на глутена.
Поздравления за успеха този път!  Simple Smile
Виж целия пост
# 613
Да рапортувам и аз за снощните ми козунаци....Всичко втаса както трябва, пекох на 180 градуса около 40 мин.  и като ги изкарах изглеждаха много добре. Изчаках да изстинат и ги пъхнах в кесии...тази сутрин отворих единия - ми стои твърд такъв един :-/ Къде може да е причината? Ползвах рецептата на Елексир за обикновен козунак този път
Виж целия пост
# 614
Единия го изядохме на момента, а останалите заминаха подаръци. Но ми провалиха кафето, замесих в 9,30 и оставих в хладилника. В 11 часа тъкмо да излизаме, поглеждам да видя как са, и те почти втасали. Та, не ми повтаряйте грешката.
Мюсли, много хубави козунаци ! Значи след замесване може тестото и в хладилника да се остави така ли ?
Би ли споделила рецептата и с какво брашно ?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия