КОЗУНАЦИ - сезон 2014 г. - тема 1

  • 59 792
  • 743
# 645
Windy, аз го пекох без вентилатор, въпреки, че имам такава опция на фурната. Направи ми впечатление следния цитат: "И изобщо забравете тази идея да сложите козунака във фурната и да го оставите да се оправя. Козунака си иска внимание и наблюдение." от http://poptolev.blogspot.com/2010/04/blog-post.html. И аз през цялото време сновях напред-назад към фурната. Увеличавах и намалявах градуси, както и покрих с фолио по едно време, защото щеше да изгори от горе. Сложих и метална купичка с вода на дъното на фурната (точно преди да сложа тавата с козунаците), за да не изсъхне прекалено много козунака. Предполагам може да се приложи и за други тестени печива.

Sivi, благодаря ти за включването! Абсолютно съгласна съм с цитата - и аз обикалям непрекъснато и надниквам през стъклото. Неведнъж се е случвало да покривам с фолио - не само козунаци (все пак, правила съм само една година, не е като да съм изпекла безброй), а и питки, кексове, сладкиши и какво ли не. Всъщност, честичко ползвам този трик.
Моля те, сподели как бяха козунаците ти вътре! На снимките изглеждат прекрасно - форма, конци... Отвътре останаха ли по-влажнички? Thinking
Виж целия пост
# 646
Windy козунаците вътре станаха много меки, съвсем леко по-влажни, защото аз не обичам сухи козунаците и добре, че четох толкова много съвети, чак и клипчета гледах  Whistling , преди да се захвана да ги правя. Дори, не обичам от горе коричката да е хрупкава и намазах само с жълтък и малко прясно мляко и тя също стана мекичка, без да ги покривам с кърпа след като ги извадих от фурната.
Виж целия пост
# 647
Windy козунаците вътре станаха много меки, съвсем леко по-влажни, защото аз не обичам сухи козунаците и добре, че четох толкова много съвети, чак и клипчета гледах  Whistling , преди да се захвана да ги правя. Дори, не обичам от горе коричката да е хрупкава и намазах само с жълтък и малко прясно мляко и тя също стана мекичка, без да ги покривам с кърпа след като ги извадих от фурната.

То и аз не ги обичам сухи, затова питах. Обезателно ще сложа съдинка с вода на дъното тази година. Иначе, аз също мажа само с жълтък + прясно мляко. Peace
Това с намазването с масло след изваждането от фурната, което Диди беше дала като идея, ми се струва добро попадение и също ще го пробвам. Вероятно ще миришат още по вкусничко. Heart Eyes
Виж целия пост
# 648
Много благодаря за включването - разбърках ги с миксер, не чак до пяна.
Сега тестото втасва /нещо много бавно ми втасва  Rolling Eyes Thinking /, след малко ще го плета и довечера ще се отчета.
Стиснете едни палчета.  fingerscrossed
Само се чудя дали да сложа купичка с вода при печенето или не???!!!  Rolling Eyes видяла жабата, че подковават коня, та и аз така  Laughing
Виж целия пост
# 649
Само се чудя дали да сложа купичка с вода при печенето или не???!!!  Rolling Eyes видяла жабата, че подковават коня, та и аз така  Laughing
Зависи какъв козунак ще правиш. Кажи ми аз имам опит. Simple Smile
Виж целия пост
# 650
Момичета, има все още време за козунаците....До тогава може да пробвате с една малка, единична доза различните видове печене - на по-ниска Т, на по-висока Т, с или без вентилатор. Защото в крайна сметка всичко опира до вкус и предпочитания.....Признавам си, че на мен нещата С вентилатор не ми харесват, така и не успях да се спогодя с вентилатора, та си карам без вентилатор. Не страдам от този факт, нещата ми се получават и така......
Виж целия пост
# 651
Маме,аз искам да направя един козунак със бадеми и съвсем малко стафидки. Simple Smile
Виж целия пост
# 652
Щастлива, ще го решиш, докато стане време да печеш... не е толкоз съществено, та не го мисли много. Simple Smile

Правилно, ЦоцHug
И аз така правя, както ме знаете тук... с 500г брашно и честичко, даже мисля да намаля и на 350г примерно, та да да свършава по-бързо, че ме сърбят ръцете за ново месене. Луда работа, щом се изпече настоящият и вече ме е минал интереса за него и искам пак отначало...  Crazy
Виж целия пост
# 653
Sivi,чудесни козунаци си спретнала!!!!
Виж целия пост
# 654
Sivi,чудесни козунаци си спретнала!!!!

А такааа! С еднакво аватарче. Grinning
Виж целия пост
# 655
Та това ги питам, при тях не стана ли така да потича сладкото, или нещо не съм свила както трябва??
Благодаря!
...........
Аз ги правих със сладко от череши. Отцедих сосчето и сложих само плодчетата...Е, имаше мъъъъъничко сосче, но без това не може....Слагах по 5-6 черешки в бохча, не ми излезе нищо.....
Благодаря за отговора. Ясно!!  Да, моите сладка които правя не са конфитюри, а точно сладка и са по течни. Понеже прочетох в рецептата 1с.л. сладко и аз точно така  ѝ  я добавих, но то се разтече. За следващ път ще направя само с плодчетата. Сиропа.... домашните ми хора да си го пият на лимонада.  Simple Smile
Виж целия пост
# 656
От две седмици се каня да правя козунак, гледам вие сте ме изпреварили  Grinning Мисля да си заложа на сигурното и да правя по рецептите на Венета и Елексир. Евентуално може да пробвам някоя нова, но сега ми се хапва и ще меся на сигурно  Wink Утре снимки и от мен.
Чудесно е всичко показано!

За печенето- аз пека почти всичко на 180 на средна скара горен и долен реотан. Никога не се препича и е точно както го искам. Наистина си зависи от фурната де. Аз мисля, че печене с вентилатор суши и рядко го ползвам. То зависи и от вентилатора някой нямат реотан зад вентилатора и сигурно също дава разлика.
Виж целия пост
# 657
Днес отново правих Традиционният козунак на Джемма, но този път вкарвах маслото точно както е описано с премесване. Стана душичка!! мек и на конци Simple Smile

Благодаря за  рецептата!
Виж целия пост
# 658
Да, всеки си знае своята си фурна. Винаги козунаците ги изпичам на 160 -170 градуса , горе и долу плюс вентилатор, а и всичко така изпичам.  Тази снимка която е пуснах на козуначените бухти е точно така изпечено и не е прегорял, а в приятен загар.  Simple Smile Това, че формата им е по друга си е вече мой гаф, но Мама Цоцоланка ми отговори много добре.  При мен зад вентилатора има и още един реотан, скоро го видях. 
Виж целия пост
# 659
И аз да се отчета - стана превъзходен с изключение на формата, и моята се разля.  newsm78
Правих на Морена козунака. Много вкусен стана, нито прекалено сладък, нито сух, мекичък, на конци, изложих се само с плетката.
Правих го на 6 фитила, обаче при втасването се разля.
Съмнява ме, че след като беше втасало тестото, не посмях пак да си го "помеся", както си правя с питките и понеже пишеше "пипайте нежно", аз явно прекалих с нежността  Crazy Mr. Green и само пооформих фитилите. Дали е възможно това да е причината?

Друг път чакам да втаса тестото. но не напълно, пак си го размесвам хубаво, плета, пак втасва и става много добре.  Peace Дали така да не си ги правя, след като резултатите по този начин са добри?

Сега се връщам да прочета какво е казала Мама Цоцоланка за формата на Марчева /помня, че и на теб нещо не ти беше станала плетката/.  Rolling Eyes Така и не намерих причината, търсих, рових по мненията, не открих.  Blush
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия