НВ-ВМХ, част 75

  • 34 593
  • 731
# 180
Трудно е да се правят обобщения за храненето на цяла нация, ако човек познава няколко семейства отблизо. Все едно някой да сьди как се хранят бьлгарите, вьз основа на това, което вижда у нас.
Наистина, че си има традиционни ястия за даден народ, ама не всички се придьржат кьм тях.
Шоки, тук каноните са да се яде месо всеки ден и на всяко хранене ( познат ли ви е този израз  Twisted Evil ?).
Виж целия пост
# 181
Камелот, вашите хора съм ги признала с тяхното месо Sunglasses Но понеже се зачитам тук-там по други форуми кой какво сготвил, та виждам, че масово у нас не се готви и яде месо често. Наскоро дори една дама ме смая, като писа, че месо готви в неделя Shocked (Това ми напомни на шегите за по-северните страни: Тази година лятото беше в сряда. Laughing) Иначе боб, леща, картофени и оризови манджи, тестени неща (да правят баници, питки, кексове и т.н. непрекъснато не им се вижда странно, но да се яде месо по-често - това сигурно е много лошо Rolling Eyes). И не са постещи. Има и постещи, разбира се, но повечето, които споделят менюта в такива теми, не постят.

И също ми прави впечатление, че когато някоя домакиня (изключително жени са) поства снимка на сготвено ястие или казва какво ще готви или е сготвила, месото, ако се готви месо, върви почти само с картофи или ориз. Ако има някакъв зеленчук, има и картофи или ориз като гарнитура.
Виж целия пост
# 182
Да, май имаше такава тема някьде - кой какво е сготвил за деня, но не сьм се зачитала в нея.
А пьк и аз сьщо не мога сьс сигурност да твьрдя как се хранят всички хора в ЮАР. Но откакто сьм тук, сме живяли на 3-4 различни места, обикновено в квартали с африканери и наблюденията ми са, че почти всяка вечер напалват барбекюто, защото кьщите са с дворове и обикновено се вижда пушека ,а и ухае вкусно.  Simple Smile
Друг смешен епизод от одисеите на тези наши приятели из Европа е в Италия. В ресторанта на хотела , кьдето спали, си порьчали пиле с нещо си. Обаче казват, поднесли им някакво миниатюрно " baby chiken", та направо си останали гладни. На следващия ден били на посещение вьв Ватикана и решили поне по 1 сандвич да хапнат. Останали втрещени обаче, че сандвича там бил кьм 50 евро парчето.  Joy
Виж целия пост
# 183
Белгийците ядат като французите: основно месо, яйца, риби и сирена. Нямат пресни зеленчуци. От време на време хапват картофи под някаква форма, пържените картофи са белгийско изобретение. Иначе не ядата хялб НИКОГА освен едни бисквити вместо филии при нужда. тестени ядат под формата на сандвич или кроасан, никога към храната, за да си доядат. Като цяло там се яде по-малко оттук. Всичко се вари и пече. Знам го, защото имам приятели белгийци и са ме хранили с традиционна кухня.  Wink
Тук определено мога да поспоря. От почти 6години живея в Белгия. Сутрин закуската е хляб или сереалс (в неделя задължителни пресни хлябчета +кроасани и други захарни изделия с пудинг),обядът е сандвич (предимно много хляб с малко гарнитура, много често филизите са с конфитюр) и вечер е месо на тиган (с маргарин за по-здравословно Sick) с гарнитура от картофи или неовкусен ориз. За пресните зеленчуци си права, а пържените картофки са често съчетани с доста майонеза. Понякога по панаири ги ядат така, както ние ядем пуканките. Като гледам младите девойки са все възтежички.

Аз рядко се включвам в темата, но всекидневно воайорствам. Много ми харесва както режимът, така и тонът в темата. Храня се предимно нисковъглехидратно. От време на време си позволявам съвсем умишлено киноа и див ориз. Забелязах, че ако увелича повечко мазнините напълнявам и за това не взимам най-мазните меса. Наваксвам с авокадо, зехтин, а готвя само с масло. Проблемът ми е, че от време на време изпускам ламята със захарта. Има още над какво да работя.

Вярвам, че с това хранене и спорт успях да преборя сериозен здравословен проблем.

Вив, аз те изпуснах с Т25, но бях много заета на работата и се прибирах много уморена, нямах сили за нищо. Гледам ти свърши Алфа, поздравления. Hug
Виж целия пост
# 184
Nuclear, радвам се да те видя тук  Hug
Включвай се по-често!

Да, свърших я и за да отбележа случая защипах нещо на гърба и сега едвам дишам  hahaha
Нямам някакви кой знае какви резултати, но доста си хапвам, затова може би. Вечерното ядене ми е проблем на мен. Трудно издържам само с вечерята, колкото и да е обилна. След нея акъла ми е все какво да си хапна ... и това ми пречи много на целите. Визуално само имам оформяне на страничните части на корема и дупето се повдигна още, което много ме радва.
Виж целия пост
# 185
Да ви кажа, че напоследък открих едни малки авокада от Гърция. Продават ги на различни места. За пръв път ям нормално авокадо в България. Препоръчвам ви ги. Откакто съм на режима все от тях купувам.
Вече трета седмица не ям нищо въглехидратно освен някой плод или зеленчук. Плодове не ми се ядат вече. Вчера никакви не ядох (освен ако домат, краставица и авокадо не ги броим за плодове). Днес насила изядох едни 200 г. ягоди следобеда, за да не ги изхвърля, но добре че не бяха сладки. Май това ще ми е вечерята, че намам апетит.
Виж целия пост
# 186
Абе трудна работа да се каже кой къде какво яде. Както и аз като кажа, че тук се яде джънк и веднага някой скача да каже, че американците се хранели много здравословно така е и с другите държави. А ние на скоро ходихме на гости в едни съседи италианци около 70 годишни. И аз като разбрах, че ще ходим в тях и закърших пръсти какво да ѝ обеснявам на тая, че не искам пица и макарони. Като отидохме в тях имаше зелена салата ( и то буквално по 2 супени лъжици ни разсипа жената), телешки стек и зелен боб за гарнитура (но не такъв зелен боб дърт дето съм яла в БГ, ами някакъв, много крехък и без зърна вътре). За десерт ни предложи някакъв домашен ликьор. Толкова сладък беше, че ми изправи косата. Но наля по глъдка само. Та не се наложи да се обеснявам. Явно кой какво яде зависи от навиците на съответния човек. А иначе аз съм поглеждала в темата кой какво готвил днес – ами то освен питки, тутманици, оризени и картофени яхнии, разни брашняни кремове и кисели (тези пък от детската градина ги ненавиждам, в това число и мляко с ориз) няма май друг избор. На българина до голяма степен храненето му се определя от финансовата страна на въпроса. По общи наблюдения на по-голямата част от народа не му дреме с какво ще се наяде, важното е да се наяден с нещо. Друг е въпроса ако седнеш и удариш калема, как ще достигнеш до извода, че ВВ хранене е далеч по-скъпо (понеже включва всякакъв сорт привидно ефтини боклуци). Аз като си гледам хладилника ами чисто ми е празен – имам едни яйца вътре (36 бр), 2-3 буркана мас, 2-3 буркана кисело мляко и едни ягоди, авокадо, доматен сок в кенчета (че детето си взема на училище) и манджата ми за деня. Фризера ми е пълен с месо само. Като отидем на гости в други познати българи – като си отвори хладилника и всичко се изспива отгоре ти. Поне няколко вида дресинги, подсладени кисели млекца за децата, задължително торта всяка седмица купува, бисквити поне няколко вида, безалкохолни и сокове пак така, една камара кутии със замразена храна, някакви замразени теста отделно. Фризера им е пълен с поне 3-4 вида сладолед, замръзени еклери, някакви бъркочи плодови като замръзена вода. Ей го на и ние българи и те българи ама разлика голяма. И другата разлика е, че като седнем на масата с моя мъж ядем здравата, а те само ближат, ама виж безлакохолното ще речеш, че за норма го пият. И все викат „леле ние ако ядем като вас, още по-дебели ще станем“. Но понеже ние сме били с бърз метаболизъм та така сме били богопомазани. Абе не си мисля аз, че ако сложа 12 кена кола до мен метаболизма ми ще ми прости, ама какво да се разправяш.
Виж целия пост
# 187
Вики, това е салатеният зелен фасул, аз точно него предпочитам Wink Не само защото е по-малко въглехидратен (всъщност нишестето е в бобчетата, а този има повече фибри), а и защото просто ми харесва повече. Не ми пука, че трябва да го купувам все замразен или консервиран, защото пресен не съм виждала да го продават в България - ям си го въпреки това. И вчера на обяд си хапнах такъв фасул към свинския дроб Sunglasses

А иначе преди време някъде бях чела, че италианската кухня въобще не е само пица и спагети, както ние си мислим Wink И също пък съм чела (от един американец, женен за италианка), че в нейното семейство хапвали няколко лъжици паста за предястие, но после наблягали на месото и зеленчуците. И последно, да разкажа отново за моето първо посещение в италиански ресторант в Рим: бяхме 3 българки и веднага си поръчахме по една порция спагети. Ами, сервитьорката ни се засмя - добродушно, но ми стана ясно, че само чужденците поръчват така спагети Rolling Eyes Понеже ресторантът беше в центъра и наоколо имаше много офиси, на другите маси беше пълно с костюмирани италианци, които обаче не ядяха паста, а точно месо и салати Wink Като съм го разказвала, ми казват, че италианците не давали пари за паста в ресторант, защото си я приготвяли сами вкъщи Rolling Eyes Да, ама пък дали ядат толкова много паста, колкото ние си мислим?
Виж целия пост
# 188
Аз доколкото знам пастата за тях е предястие, а не основно. И пица не хапват често. Имам приятел италианец и сме говорили за това. Освен това аз като дете бях свикнала майка ми да вари пастата до меко, а италианците я хапват алденте. Вече и аз не мога да я хапвам разварена, наистина алденте е по-вкусна. Това ако въобще ям паста. Имам спирализатор и с него си нарязвам тиквички и ги поливам със соса. Вкусно ми е и никак не ми липсва тестото.

Тук също се яде само този зелен фасул. На мен също ми харесва повече и никак не ми липсват конците от другия. А в комбинация с бекон е срахотен.
Виж целия пост
# 189
Много интересна ми се видя тази история от сайта на Марк Сисьн:

http://www.marksdailyapple.com/no-longer-terminally-ill/#axzz2wfg4RlFb

Понеже много от хората, започвайки да се хранят ВМ-НВ, си задават вьпроса доколко това хранене е вредно за черния дроб и бьбреците.
Историята е за жена, с тежко бьбречно заболяване от детска вьзраст, впоследствие и отстранен единия бьбрек и кьм 46 годишна вьзраст вече с бьбречна недостатьчност, за която се считало, че навлиза в крайна фаза. Освен това тя била сьс затльстяване, диабет, хипертония, астма и всички екстри, сьпровождащи тези заболявания. За капак на всичко й открили и чернодробно увреждане и прогнозите за нея били крайно неблагоприятни.
В този период от живота си, попаднала на информация за храненето, препорьчвано от Сисьн и без да се колебае , започнала. Само за няколко месеца сьстоянието й значително се подобрило, бьбрекьт й започнал да функционира по-добре и й било казано, че засега хемодиализата се отлага, били й спряни лекарствата за високо крьвно и преценили, че вече няма диабет. Няколко семици по-кьсно установили , че и чернодробните й изследвания са напьлно в норма. Отслабнала с 35 кг и от терминално болна, се превьрнала в активна жена, гледаща с надежда в бьдещето.
Виж целия пост
# 190
Вчера ми попадна линк към тази история, но не се зачетох по-подробно Embarassed Наистина страхотно, че се случват такива неща! Simple Smile
Виж целия пост
# 191
И все викат „леле ние ако ядем като вас, още по-дебели ще станем“. Но понеже ние сме били с бърз метаболизъм та така сме били богопомазани. Абе не си мисля аз, че ако сложа 12 кена кола до мен метаболизма ми ще ми прости, ама какво да се разправяш.
Вероятно наистина сте с по-бърз метаболизъм, защото с това хранене не ви е затлъстял черния дроб, нямате мазнини, а мускули в тялото, нямате диабет и организмът ви не е шокиран от захарно-инсулинови удари.
Виж целия пост
# 192
Кам, много впечатляващо
Радвам се много на такива истории с хепи енд!

Вики, хехе, разбира се че вашият хладилник е грешно зареден
Я виж другите какво неща имали
Сраммммм ......


И само да довърша мисълта ми от онзи ден за задължителното самоинформиране на пациентите
Да, на нас ни излежда задължително да го правим
Ама как ли ше се самоинформира някоя проста селска женица примерно
Та за такива хора лекарят е като Бог

За термините
Сега ще пиша малко наизуст и по спомен от една книга за обучение по медицина на щатите
Та там имаха курс именно по общуване с пациентите и им беше обяснено, че трябва да слязат на нивото на пациента и ако се налага да използват простонародни и даже цинични думи, за да ги разберат, вместо да избълват един тон термини на един прост човечец

Виж целия пост
# 193
Оносно пастата, не само, че не се разварява, а и тестото се прави с яйца. Колкото повече яйца, толкова по-добре. В Унгария много обичат паста и юфка, но там по италиански модел я правят с яйца: от 2 до 8 бр. Даже пише на опаковките. Наистина има коренно различен вкус и е много по-засищаща от нашата. Но нали нашите производители пестят...

Нуклеар, какво е това нещо, с което си правиш тиквичките на спирали? Откъде го купи?
Виж целия пост
# 194
Аз съм правила паста
Наистина има невероятен вкус домашната
Но пък моите я искат разварена, алденте не и накрая става нещо разкашкано според мен
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия