Кога се поръсва погачата със сусамено или маково семе (от недостоверен източник съм чувал, че това става след като втаса и съответно преди да се сложи да се пече, но както казах нямам му много вяра на информатора ми, та да това да попитам) и с какво се маже за да полепне (в доста рецепти се споменава смес от яйце, мляко и олио, но при постните погачи с какво може да се намаже)?
При добре втасала питка и подходяща за нея температура на печене - коричката не би трябвало да е дебела. След като оформя питката я оставям да втаса, разбивам си яйце(може и жълтък) + малко олио(1 ч.л.) + малко прясно мляко(1ч.л.) - намазвам питката, слагам сусам или мак, или белен слънчоглед и пъхам в предварително загрятата фурната да се пече. Т.е. поръсването е непосредствено преди печенето. Мазала съм и само с белтък(чела съм, че на някои дори така им харесва повече). При постните погачи - със сладка вода - вода + захар, или вода + мед - семената полепват за питката, не е проблем.