БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 37 148
  • 729
# 210
Има ли някакъв трик за по-тънка и мека коричка на погачата?
Кога се поръсва погачата със сусамено или маково семе (от недостоверен източник съм чувал, че това става след като втаса и съответно преди да се сложи да се пече, но както казах нямам му много вяра на информатора ми, та да това да попитам) и с какво се маже за да полепне (в доста рецепти се споменава смес от яйце, мляко и олио, но при постните погачи с какво може да се намаже)?


При добре втасала питка и подходяща за нея температура на печене - коричката не би трябвало да е дебела. След като оформя питката я оставям да втаса, разбивам си яйце(може и жълтък) + малко олио(1 ч.л.) + малко прясно мляко(1ч.л.) - намазвам питката, слагам сусам или мак, или белен слънчоглед и пъхам в предварително загрятата фурната да се пече. Т.е. поръсването е непосредствено преди печенето. Мазала съм и само с белтък(чела съм, че на някои дори така им харесва повече). При постните погачи - със сладка вода - вода + захар, или вода + мед - семената полепват за питката, не е проблем.
Виж целия пост
# 211
За сравнение - първата е с белтък, втората с жълтък+олио+пр.мл.

Скрит текст:


Виж целия пост
# 212
Здравейте,
правих мин. година мармалад от шипки, но явно е по-рядък и ми се разтече от козуначеното руло. Как мога да го сгъстя, ако го досваря дали ще стане newsm78. И друго да питам - когато се прави руло всичкият мармалад се слага на едно място и се навива или се разтила по цялата повърхност и тогава се навива? Аз го сложих на едно място по дължината и докато чаках да втаса козунака част от мармалада беше изтекъл вече в тавата.
Виж целия пост
# 213
разбъркай го със смлени орехи или бисквити

рулото се маже навсякъде,не само в средата
Виж целия пост
# 214
Doli, благодаря! Всъщност с орехи ще стане и по-вкусно Simple Smile
Виж целия пост
# 215
или се разтила по цялата повърхност и тогава се навива?
Тъй. Simple Smile 
Разстилаш тестото на овал или правоъгълник, но не тесен и не слагаш плънката по краищата.
Виж целия пост
# 216
Doli, благодаря! Всъщност с орехи ще стане и по-вкусно Simple Smile

но няма да ти поеме влагата на мармалада, както смлени бисквити или галета  Peace
но ако искаш орехи, пак сложи
Виж целия пост
# 217
Благодаря ви Simple Smile  Има ли значение с какви бисквити е по-добре? О тези "закуска" ще стане ли?
И още един въпрос - рулото трябва ли да се замесва по по-различен начин от козунака (имам предвид съставки и втасване).
Виж целия пост
# 218
Благодаря ви Simple Smile  Има ли значение с какви бисквити е по-добре? О тези "закуска" ще стане ли?
И още един въпрос - рулото трябва ли да се замесва по по-различен начин от козунака (имам предвид съставки и втасване).
Не, еднакво е.
Виж целия пост
# 219
ще стане със Закуска,но аз ти предлагам италианските бисквитки Амарети,с вкус на бадеми са,доста  твърди,но лесно се стриват или смилат,и ще придадат невероятен вкус
Виж целия пост
# 220
Благодаря   bouquet
Виж целия пост
# 221
Ще правя баница с лимонада, нали няма никакви трикове? Просто съм купила кори, ще разбия яйца, сирене и масло и най накрая ще я залея с една чаша лимонада?  newsm78 Така ли се прави?
Виж целия пост
# 222
Ще правя баница с лимонада, нали няма никакви трикове? Просто съм купила кори, ще разбия яйца, сирене и масло и най накрая ще я залея с една чаша лимонада?  newsm78 Така ли се прави?
Аз нареждам корите със сиренето.Режа ги и заливам с топлата мазнина.След това разбивам яйцата и прибавям лимонадата.Заливам и пека
Виж целия пост
# 223
Ще правя баница с лимонада, нали няма никакви трикове? Просто съм купила кори, ще разбия яйца, сирене и масло и най накрая ще я залея с една чаша лимонада?  newsm78 Така ли се прави?
Да, но може и повечко лимонада да изсипеш, около 250 мл. Предпочитам с  гореща вода + яйцата разбити и заливам.
Виж целия пост
# 224
Аз не съм го правила това (след 1-2 опита за друга баница си останхме твърдо и категорично на моята си)... ама ми стана любопитно.  newsm78  Що с лимонада (която е сладка)?  А не примерно с газирана вода?  Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия