КОЗУНАЦИ - сезон 2014 г. - тема 3

  • 39 296
  • 733
# 45
от обяд правя козунак по рецепта на Пина, сега го пека но ми е за първи път и малко ми стана лепкаво тестото освен това формата му е ужасна  Blush дано поне да е вкусен после ще се опитам да кача снимки  Hug

ииии забравих да питам.... значи меся в хлебопекарна после пускам още едно месене после втасва вътре изваждам го правя формичката слагам в тава отдолу с хартия мажа с яйце и захар и пека.... това ли е последователноста моля ако изпускам нещо да помогнете  Hug

не разбрах защо искаш формичката да я слагаш в тава? Направо върху решетката на фурната се слага.
Виж целия пост
# 46
от обяд правя козунак по рецепта на Пина, сега го пека но ми е за първи път и малко ми стана лепкаво тестото освен това формата му е ужасна  Blush дано поне да е вкусен после ще се опитам да кача снимки  Hug

ииии забравих да питам.... значи меся в хлебопекарна после пускам още едно месене после втасва вътре изваждам го правя формичката слагам в тава отдолу с хартия мажа с яйце и захар и пека.... това ли е последователноста моля ако изпускам нещо да помогнете  Hug

не разбрах защо искаш формичката да я слагаш в тава? Направо върху решетката на фурната се слага.

това не го знаех, преди малко ги извадих но бяха прегорели отдолу другия път ще ги пека без тава че да видим какво ще се получи   chef
Виж целия пост
# 47
......то ,толкова се изписа за печенето ,ама и аз да питам Embarassed
И моята фурна има опция долен реотан +турбо .Но при мен градусите са 150-175-200 и т.н.т...
Фурната има 5 нива .На кое ниво отдолу нагоре поставяте тавите и на колко градуса да пека . newsm78  Ох много съм задръстена .Признавам до сега турбо -печене не съм използвала .Скоро тествах печене на150 ,горен ,долен реотан ,при предварирелно загряване на 175и добре се получи ,но и аз искам да опитам на турбо .
Виж целия пост
# 48
Ами между 150 и 175 сложи, с врътка ли ти е копчето? ИЛи точни градуси можеш да избираш. Не си го представям. Ако се върти, между двете цифри е. Simple Smile Peace
Аз пека на първо ниво и на второ съм пекла, разлика не виждам.
Виж целия пост
# 49
Morena, при мен не се вижда клипчето-излеза следния надпис:
"Сървърът на slavina_s не може да бъде намерен,
Що на slavina_s?!  newsm78  Нямам представа от грешката.
Излязох от акаунта си и пак го виждам, нека някой друг потребител каже дали има проблем, макар до сега никой да не е споменал.  Пробвай пак и ти. Simple Smile

Джема, аз реших, че mariana900 има предвид, че оформя ( "изваждам го правя формичката"). Ама знам ли?  Rolling Eyes
Та ако правилно съм те разбрала, mariana900, след като извадиш втасалото тесто от машината, оформяш, поставяш в съда, в който ще печеш и покриваш, за да втаса отново. След това мажеш, поръсваш и печеш.

normas, аз на второ ниво пека, 1во е много близо до дъното.
Отнсно градусите, присъединявам се към недоумението на Джема.  Wink
Виж целия пост
# 50
Ами аз под формичка, разбирам метална форма за печене на козунак, а тя ако има пред вид, че оформя тестото и го слага в тавата- тогава не сме се разбрали нещо. newsm78
Виж целия пост
# 51
Aз да си прехвърля питането от предната тема :
нормално ли е в хлебопекрната козунка да е почти прегорял отстрани и почти бял отгоре.
Пекох го 50 мин
На по- светла или по- тъмна кора да я настроя или да не пипам ?
Виж целия пост
# 52
нормално ли е в хлебопекрната козунка да е почти прегорял отстрани и почти бял отгоре.
Нали реотана е долу, та нормално е отгоре да е по-светло печивото.
Аз съм пекла (колкото и малко да пекох  в нея)на средно ниво на запичане.
Виж целия пост
# 53
Джемма ,Моrena ,благодаря ви Hug   сега измерих първото ниво на моята фурна .На 4-5 см. е от дъното на фурната.
И още копчето се върти и спокойно може да се постави между 175-150 градуса.
Виж целия пост
# 54
Това ли е класическия козунак на Джема  - ШУМЕНСКИ КОЗУНАК?
Виж целия пост
# 55
Това ли е класическия козунак на Джема  - ШУМЕНСКИ КОЗУНАК?

Не, Традиционен козунак.

 мама_съни, аз слагам на светла коричка, за д а не се препича отстрани. А отгоре, ако се намаже с жълтък, ще стане нормално препечен.
Ето намазан с жълтък:


Ето и не намазан:
Виж целия пост
# 56
Здравейте,
имам един бърз въпрос относно поръсването на козунака със захар. По принцип след като стаса втория път аз мажа със жълтък и ръся със захар, но след 15мин. отгоре козунака е изпечен даже и препечен, а захарта е поизгоряла. Пека на 150-160 градуса. Вие след като са изпечени козунаците ли ги поръсвате със захар? Ако е така как я "залепвате" за тях? Дано ми разбрахте въпроса  Embarassed   bouquet
аз не мога да разбера - виждаш го че изгаря и не правиш опит да намалиш температурата на печене  newsm78  веднага намалявай с 10-15 градуса  #Cussing out
за себе си знам - до към 15-та мин трябва да ми е бяло отгоре. до към 20-та мин съвсем леко трябва да започне да покафенява. това означава ,че температурата ми е подходяща за печене и за 40-45 мин ще е изпечен козунака.  температурата не ме интересува.
втасването -  ако не е втасало за 30-40 мин  ми оставете тестото на спокойствие да си втаса . не ви интересува какво пише в рецептата. гледате си тестото и трябва да знаете какво да постигнете.
поръсването със захар - многократно е коментирано. в повечето случай се прави след последното втасване (преди печенето). някой по-сръчни го правят след първите 10-на мин от печенето (мисля че така го беше казал дядо Хаджия). вадиш и действаш бързо.  но да е по-сигурно мажеш преди печенето.
Виж целия пост
# 57
Тази добавка за козунак никога не съм я виждала или слагала. дали я има в Кауфланд или Лдл, че у наше село само такова голямо има Laughing
у наше село въобще няма такова голямо и е пълно с разни есенции.  hahaha
бързо бегай в супера и търси. има на доктора , има и български. днес видях ,че продават и ароматизирани лимонени и портокалови корички.  2 пакетчета за 1.20 лв - немски са.
Виж целия пост
# 58
Един страничен въпрос: захар, издухана от вентилатора и карамелизирана на дъното на фурната, как да я изчистя?
щом е карамелизирана значи е втвърдена. аз не бих търкал с парцал , а ще стържа със стъргалка.  от тези за керамичния плот. вече изтъргана останалата част може да я минеш с парцал , натопен в топла вода.   bouquet
Виж целия пост
# 59
1/2 доза традиционен вече втасва. Simple Smile По съвет на Морена, намалих леко брашното и го оставих хидратиран, да видим плетката дали няма да ми се размие.

Джемма, а какви количества продукти сложи за 1/2? И колко козунака ти излизат от дозата?
Тази вечер съм планирала да правя по твоята рецепта.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия