Интересното е ,че при брашното екстра пепелното съдържание е 0,055 ,а при другото - класик / което е малко по -евтино е 0,050 /
Според мен брашното на Софиямел не е лошо ,но цената му е прекалено завишена -1,35 лв/ кг например за екстра . /40ст по -скъпо от Млина и не толкова хубаво - явно аскорбиновата киселина го оскъпява /
В състава на Млин няма подобрители или аскорбинова киселина.
Типовото брашно е с по -висок процент пепелно съдържание ,от което логично следва ,че печивата няма да са толкова пухкави и финни и чак толкова спокойно не си заменяйте бялото с типовото . Зависи си и от брашното .
Брашно от тип 650 -универсално е по -близък аналог на бялото . Но да напишеш ,че брашно от тип 1050 е близко до това от тип 500 е несериозно /освен типовото ви брашно да не е чисто типово/.
Колко е по -високо пепелното съдържание толкова са по -тежки брашната и не са подходящи за финни печива - затова при тях се използва и по -висок процент мая .