БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 37 953
  • 758
# 30
Станала ли е течна ,пробвай дали ще се активира . От опит знам ,че мая която се втечнява след размразяване не става за нищо.
 Хубавата мая при размразяване не трябва да се топи като сладолед -просто си връща нормалния вид.  Вече не замразявам мая / само на село го правя във фризера / . Държа кубчето в найлонова торбичка ,така не съхне.  Купувам макс 2 кубчета.
Виж целия пост
# 31
Здравейте, при приготвяне на лазаня-корите трябва ли да се варят предварително за няколко минути??
Виж целия пост
# 32
Здравейте, при приготвяне на лазаня-корите трябва ли да се варят предварително за няколко минути??

Не  Peace
Виж целия пост
# 33
Цитат
6tastliva:
Марко Поло, съмнявам се  
Според мен не изчакваш необходимото време за втасване, зимата се нуждае от повече време, нищо че все пак у вас е топло... предполагам  
Изчакай повече време, не спазвай времето в рецептата, ако има такова, винаги си гледам тестото и по него се водя и никога не пресявам брашно за погача, пита, хляб.  

Цитат
Onna-bugeisha:
Не мисля че пресяването е проблема. Аз, от чист мързел, пресявам изключително рядко, но питките и погачите ми се получават доста добре. По-скоро не си изчакал достатъчно за втасването или пък маята е била не много добра или недостатъчно за количеството брашно.

6tastliva, Onna-bugeisha, мерси за отговорите!
Времето, което давам на тестото да втаса обикновено е  1 час, като за по-сигурно го пъхам директно във фурната и я включвам на около 50-тина градуса. С маята, която използвам (суха, с една зеленикаво-жълтеникава опаковка на която пише Suvi kvas) също до сега не съм имал проблеми при замесване по тази рецепта (1 кг. брашно, 2 бр. суха мая по 7 гр., 2 с.л. захар, 2 с.л. сол, щипка сода за хляб, 60 мл. олио, 400 мл. хладка, към топла вода).
Ще пробвам да му дам на тестото повечко време за втасване - 90 мин. и ще взема да вдигна градусите на фурната на около 70-тина, пък да видим.  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 34
На 70 градуса ще прецакаш маята , 50 градуса е максималното затопляне което  може да понесе  Peace
Не засичай времето за втасване, то често зависи от топлината на помещението,от топлината на  продуктите които си вложил в тестото, от това колко мазнина , колко мая  има вътре.....Трябва като бутнеш леко тестото с пръст, да не става дупка, а да пружинира тестото....дано ме разбра.
За спадането на питката може да има доста причини: недопечена, не-довтасала, пре-втасала ...но тя тогава мирише на кисело а и тестото стои едно зърнесто на много  балончета, та лесно се разпознава, а може и брашното да не е добро. При следващия опит аз бих сменила брашното  Peace
Виж целия пост
# 35
Направо ще го запечеш това тесто ,ще получи кора отгоре.
 Меся с гореща вода и втасва в топла стая -или може с/у отворената врата на включена фурна. Не слагам да втасва във фурната.
 Моето тесто слагам във намазан съд с олио и самото тесто омазнявам да не хване кора. Покривам купата със свежо фолио и втасва бързо.
 Сухата мая нещо не е мой приятел и не я харесвам. Сода за хляб не слагам ,само в тесто с кисело мляко може ,има едно ,което може да стои седмица в хладилник. Та тази сода е излишна тук. Солта трябва да се внимава да няма пряк досег с маята да не я дезактивира.
 На 1кг брашно 1/3 кубче мая ,меся винаги с айрян / или 2-3суп.лъж кисело мляко  и вода.
Виж целия пост
# 36
Марко Поло, зарежи фурната. Два пъти съм опитвала така, но и двата не ми се надигна добре и започнах така зимата - завивам тавата с оформеното тесто с кърпа и слагам в близост до духалка - почти срещу тавата... идеално става.  Peace
Гледаш тестото да се удвои и печеш.  Peace
Виж целия пост
# 37
Аз премесвам още веднъж и то втасва бързо отново.
 Също има и един трик ,ако искаш да ти втаса по-бързо -слага се лъжица алкохол в тестото . Пробвала съм .
Виж целия пост
# 38
Здравейте, при приготвяне на лазаня-корите трябва ли да се варят предварително за няколко минути??

Не  Peace
на кутията би трябвало да пише,взимала съм и такива които се варят
Виж целия пост
# 39
Как се прави сирене по шопски?

Може ли кашкавал да се сложи?
С капак ли печете гювечетата, в смисъл нали в доматите има вода, не искам да остане воднисто  newsm78
Виж целия пост
# 40
Не вдигай градусите на фурната в никакъв случай. Ще умориш дрождите.
Виж целия пост
# 41
Как се прави сирене по шопски?

Може ли кашкавал да се сложи?
С капак ли печете гювечетата, в смисъл нали в доматите има вода, не искам да остане воднисто  newsm78
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%81%D0%BA%D0%B8  и тук  http://www.supichka.com/2012/06/blog-post.html  /
Виж целия пост
# 42
Как се прави сирене по шопски?

Може ли кашкавал да се сложи?
С капак ли печете гювечетата, в смисъл нали в доматите има вода, не искам да остане воднисто  newsm78
като сложиш кашкавал няма да ядеш сирене по шопски.  Laughing
доматите за сиренето трябва да са обелени и нарязани на тънки кръгчета. лютата чушка е задължителна за да се спази рецептата. но ако я пропуснеш никой няма да забележи  Joy
с капак ако печеш ще се задуши , ще си пусне соковете. затова печи без капак. и без това времето за печене е  доста кратко.
Виж целия пост
# 43
Пепчо, а как запечатваш бидона за киселото зеле?  Embarassed Hug
Виж целия пост
# 44
Записвам се плахичко в новата тема Blush Да ви благодаря за всичко споделено и да си запазя ред и място за нови въпроси Mr. Green
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия