Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други мезенца

  • 141 057
  • 757
# 105
а за дегустацията да се обръщат към мен  hahaha

а, не - без мене?  #2gunfire
там съм особено добър, особено и с питието ....
па и дай идея за някое ново мезенце, да затрътим Душите
Виж целия пост
# 106
Утре ще пробвам шунката от риба, но ще докладвам след отлежаването. т.е в понеделник.
Ще ползвам чернокоп и мисля да е на кайма.
Виж целия пост
# 107
па и дай идея за някое ново мезенце, да затрътим Душите[/color]
ами варени картофи с шунка (може и друг колбас), нарязани маслини и майонеза.
+ пържен червен Копривщенски картоф.
не е нещо особено , но носи на пиенье  hahaha   в момента това ми е мезето  Laughing

и нещо току що приготвено и увековечено специално за теб - джигер на фурна с малко лучец и биричка. сосчето е трепач.  Laughing

Виж целия пост
# 108
па и дай идея за някое ново мезенце, да затрътим Душите[/color]
ами варени картофи с шунка (може и друг колбас), нарязани маслини и майонеза.
+ пържен червен Копривщенски картоф.

и нещо току що приготвено и увековечено специално за теб - джигер

УтрепА
Ме

Мислех,че джигера е само в Одрин
Виж целия пост
# 109
не може ли да съм в Одрин ???  Laughing
Виж целия пост
# 110
Иииии, що ми беше да надниквам тук преди лягане, сега ще сънувам джигерче... и утре като лудите ще ходя из града да търся карантия, че си нямам във фризера.
Виж целия пост
# 111
Иииии, що ми беше да надниквам тук преди лягане, сега ще сънувам джигерче... и утре като лудите ще ходя из града да търся карантия, че си нямам във фризера.


покрай шунковара, докато се мъчих да правя нещо като русенско варено (което на вид ми се получи, но на вкус - не, заради подправките, които не уцелих), направих домашен пастет със свински дроб и свинско, та в момента не ми се гледа никакъв джигер ...
Виж целия пост
# 112
Дам, не съм само аз явно...  Laughing
Тъкмо съм изпаднала в размисъл около русенските варени и подобни вариции на домашни месни "консерви", канех се днес да си правя експеримент. Ще съм благодарна, ако делнеш рецепта, току-виж разшириш хоризонта ми?
Виж целия пост
# 113
точно тази няма да ти я "дялна", защото нещо се обърка.
Като се коригирам, тогава ...
Няма смисъл да се дават несполучливи опити
Виж целия пост
# 114
Ето каква я свърших с рибата до момента:

Взех едър чернокоп (12 броя), почти лефер (кандидат лефер, както казва моя мъж), отделих главите и опашките, махнах средната кост и по-едрите стърчащи кости и перки. Смлях филетата на средната решетка и добавих сол, черен пипер, малко сух девисил, къри, индийско орехче, 1 лъжичка желатин за всеки случай. На дъното на шунковара сложих едно зърно бахар и един дафинов лист, които после ще отделя лесно от готовия продукт. Сега отлежава за 2 часа в хладилника и ще варя.

Скрит текст:

Останалата риба стана обяд.

Скрит текст:
Виж целия пост
# 115
Джемма, сбра ми Очите  #Crazy
невероятно изделие си подхванала - чакамеееее .....
Виж целия пост
# 116
Само със смляно месо ли са рецептите?
Виж целия пост
# 117
Не, може и на големи парчета, може и цяло. Може и комбинация от смляно и парчета. Аз по-напред показах как става от едри парчета месо, прочети темата най-добре.
Виж целия пост
# 118
и аз харесвам - на парчета, и значително по-малко смляно и скълцано....
Джемма, по руските сайтове, където са изписали цистерни мастило, пишат, че слагат сухо мляко - имаш ли опит в това?
Пробвах да сложа царевично нишесте и нещо не ми допадна - аз ли си внуших, що ли - но една препълнена с.л., направо ....
Виж целия пост
# 119
Нямам, Бате. Това ми е втори опит с рибата. В книжката чак като затворих шунковара видях рецептата, че пише 1 жълтък и пр. мляко. Но не ми се отваряше вече да добавям. Ще видя как ще се получи сега, и следващият път ще пробвам и с яйце и мляко. А за месо не само сухо, и прясно слагат. не знам какво дава това, но ще пробвам и аз.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия