КОЗУНАЦИ - сезон 2015 г. - тема 1

  • 52 560
  • 734
# 30
Тъкмо реших да проверя дали сте започнали  Grinning
Маме, благодаря за темата, Марчева на теб за термометъра, не знам дали ще го ползвам, но със сигурност ще си купя  Laughing
Джемма, направо висш пилотаж ми се струва това със заквасата, чудесно изглежда!
Тинки, прекрасни кифлички  Grinning
Аз омесих днес една малка доза, колкото да се запиша Simple Smile ще тренирам по-редовно щом имам компания де  Hug
Виж целия пост
# 31
Мдааа, време е да започнем с козуначните опити. Джема, определено ме заинтригува с тая закваска  newsm78 Ще пробвам  Wink
Виж целия пост
# 32
Зверски ми се яде козунак, а и ми се прави - при първа възможност ще се пробвам.
Виж целия пост
# 33
Джемма, чудни са. Аз да си призная никога не съм правила закваска, та малко ме е страх. Иначе възможността за кзунак без мая ме блазни. Ще потърся информация Blush Heart Eyes
Виж целия пост
# 34
Джемма, както всичко, което правиш в кухнята , козунакът ти изгелжда страхотно. Имам 2 въпроса: 1. На колко градуса трябва да е фурната за да втаса тестото - 30 или 50. И 2: каква ти е футрната- Електролукс, АЕГ или Сименс?
Мерси предварително
Виж целия пост
# 35
mumbas, имам програма за размразяване на месо, тя е 30 градуса, там сложих тестото. Но както казах, въпреки покриването плътно с фолио за свежо съхранение, пак хвана кора за 3 часа. Затова самите козунаци втасвах на изключена фурна. Възможно е и да е заради вентилатора, който се включва на тази програма, следващият път ще пробвам просто на 30 градуса на друга програма без вентилатор.  Та трите фактора- сравнително малко количество закваска, не висока температура и наличие на захари и мазнини в тестото доведоха до 13 часовото втасване. Следващият път ще увелича количеството на закваската. Изначално знаех,ч е вероятно ще е малко, но нямах повече активна в момента, а не мис е чакаше до другия ден и реших да рискувам. Обикновено слагам към 200 грама в тестото.
Фурната ми е АЕГ.

tinki_15, играчка е, но все едно си отглеждаш някакво бебенце, грижиш се за него, а то после ти се отблагодарява. Simple Smile Вчера я описах в блога си, че във фейсбук имах много запитвания за нея:
http://djemmasvetlana.blogspot.com/2015/03/blog-post_16.html
Наистина козунакът има идеална структура след изпичане, точно какъвто трябва да бъде.
Виж целия пост
# 36
Това е много удобно описание какво да правим с кваса, ако го пол … а го съхраняваме.
Виж целия пост
# 37
Майсторици, дали имате в старите тефтери рецепта за козуначен кекс?
Ето една, а има и още толкова много из нета. Не съм я правила, не зная как е, но като гледам продуктите ще стане добре. Много е лесна и бърза.
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B5%D0%BA%D1%81
Реших да се пробвам с тази рецепта. Не се получи, вече е в кофата.
Виж целия пост
# 38
Майсторици, дали имате в старите тефтери рецепта за козуначен кекс?
Ето една, а има и още толкова много из нета. Не съм я правила, не зная как е, но като гледам продуктите ще стане добре. Много е лесна и бърза.
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B5%D0%BA%D1%81
Реших да се пробвам с тази рецепта. Не се получи, вече е в кофата.
Много мая  newsm78 и не всичко е вярно.
Виж целия пост
# 39
Майсторици, дали имате в старите тефтери рецепта за козуначен кекс?
Ето една, а има и още толкова много из нета. Не съм я правила, не зная как е, но като гледам продуктите ще стане добре. Много е лесна и бърза.
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%B5%D0%BA%D1%81[/ur
Виж целия пост
# 40
Маме, благодаря за темата  bouquet
Виж целия пост
# 41

Не говоря за приспиване, а за изсушаване, защото понякога поради различни причини квасът може да се изроди, например при подхранване с ново брашно, да се внесат тиоли, тогава квасът е безвъзвратно загубен. А приспиването е само до време. А изсушен може да се съхранява до 1 година.
Виж целия пост
# 42
Имаме си на първа страница козуначен кекс- т.е козунак за мързеливи булки:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=382668.msg10848860#msg10848860

Аз не съм го пробвала, защото съм традиционалист, но ми звучи като руския купич с по-течно тесто. Т.е ще стане по-въздушен и порест, като панетоне, вероятно без конци.
Виж целия пост
# 43
Здравей, душа!  Hug

Поздравления, Джема, за ентусиазма, за резултата не съм се съмнявала.   bouquet
За квас аз нямам муза в момента (продължава дълго...  Mr. Green), а съм имала мераци преди време, но не биде.  Wink
Ама за хляб де, за козунак не. Не ми мирше на мая козунакът ми, понеже не прекалявам с нея, а с ароматите (лимон/портокал).  Grinning
   Лично аз козуначчен кекс не бих правила... или ще е едното или другото - козунак или кекс.  Wink
Ако въпросният кекс има вкус на козунак, пък структура на шуплест хляб, бих се дразнила.  Crazy
Виж целия пост
# 44
Цоп и аз,   bouquet за темата! Дано да имам какво да покажа!  Praynig
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия