Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 104 959
  • 752
# 15
дядо хаджия, в шунковата на Тескома може да се направи 500г или 1 кг  Peace Удвояват се пропорциите  Peace

Аз съм сложила и повече вода в първия опит - 100 мл са по рецепта за 1 килограм  Rolling Eyes

Ще я напиша пак  Peace  :

1 кг месо
18г сол
4г curing salt
100 мл вода
4г пудра захар

За месото пише - пилешки или пуешки гърди; или свински бут или плешка  Peace

На мен най-много ми харесва смесено - свинско и пилешко  Peace Пилешкото дава сочност, а свинското  плътност  Peace

Ето една снимка от такава със сушени гъби:



На мен ми харесва и с пресен кромид, както и с пресен чесън - като е с пиле - при бъркането то се раздробява и става, като мек колбас - Камчия. Чесъна и лука не са с вкус на варени Simple Smile

Ето тук съм коментирала - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=819037.msg30843457#msg30843457
Виж целия пост
# 16
аз пък си играх да направя ей това




и да ме пита човек защо не го направих в шунковара.
Като го направих, похапнахме и взех на другия ден да пиша в блога се сетих - ами то си е направо за шунковара.... И си го обясних за успокоение, че е по-различно сплеснато и че не прилича на онова руло дето един поляк го мъчеше ... Joy
Иначе стана страхотна дзверска вкуснотия - за два дни се омете без следа
Виж целия пост
# 17
Ех, че хубаво  Heart Eyes Ами аз за такова роле си мисля в шунковара Simple Smile  bowuu
Виж целия пост
# 18
Как точно ще го правите в шунковара. Вързано ли или просто го поставяте вътре?
Виж целия пост
# 19
Искам да питам някой пробвал ли е да овкусява с горчица? По едно време се коментираше, но съм изтървала какво стана.
Виж целия пост
# 20
Как точно ще го правите в шунковара. Вързано ли или просто го поставяте вътре?
ако не е вързано ще се получи това , което ще покажа след малко - невързано роле в шунковар  Laughing  аз не издържах. изчаках температурата на мезето да стане като човешката и го отпочнах. hahaha  вярно е , сега престоява в хладилника и може да се постегне малко , но аз го опитах сега.  Laughing
Виж целия пост
# 21
Как точно ще го правите в шунковара. Вързано ли или просто го поставяте вътре?

За мен оптималният вариант е да има нещо желиращо и месото изцяло да изпълва шунковара, обаче и така да е - аз пак бих го вързала Simple Smile
Виж целия пост
# 22
това е последното мезе. който иска да... го опитва  Laughing

Виж целия пост
# 23
Страхотно изглежда Simple Smile

Сухичко ли е?
Виж целия пост
# 24
не. напротив , сочно е.  притеснявах се да не стане сухо защото доста затегнах винта.
но и да беше сухо мисля ,че това ще е по-добре. все пак е някакво мезе.  Laughing
този път солта беше нормално. лиснах му и малко мастика. незнам дали е допринесла с нещо за вкуса , но това беше най-тежката процедура от направата.  Joy   да си изсипя мастичката ... #2gunfire
Виж целия пост
# 25
ама ти май не си разказал как е правено  Mr. Green  Crossing Arms Whistling
Виж целия пост
# 26
ами започнах да споменавам. но мастиката даде фира  Laughing сърцето ме боли.
Виж целия пост
# 27
ами започнах да споменавам. но мастиката даде фира  Laughing сърцето ме боли.


Бонгоооо - почвай подробно описание на технологията да не се засиля къде вас, ама ха.
Виж целия пост
# 28
Така де
 пиши,че ние чакаме
Виж целия пост
# 29
не ме плашиш  Laughing
нищо особено откъм технология. избрах подходяща (според моя критерии) плешка. после я разрязах за да я направя по-тънка. незнам как се казва тази технология. после поръсих със сол от двете страни според моя критерий за осоляване. следват посоляване със съвсем малко кимион , ч.пипер, инд.орехче , чубрица и риган. това от вътрешната страна.  от външната само със сол, чубрица и риган. в марината престоя около 36 ч.  следват - загряване на водата в уреда до 85-86 градуса. в нея поставих съда с месото. и така 2.30ч  охлаждане и веднага дегустация и снимки  Joy и апарата намаза от мезето.

пп. как се прежалих за мастичката и аз незнам.  Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия