Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Идейки за сосове/дресинг за свежи зеленчуци, салати и зеленчуци на пара?

  • 14 268
  • 50
Здравейте момичета и честит празник!  newsm76

Не успях да намеря друга тема по върпоса - затова започвам нова

Споделете идейки за сосове/дресинг за свежи зеленчуци, салати и зеленчуци на пара? С какво си ги подрправяте вкъщи?

Аз ги овкусявам само със зехтин, сол, оцет и лимон, но ми става малко еднообразно.  newsm78

Също така има един много вкусен сос в Хепи (към калмарите съм го опитвала) - изглежда бледо жълт, сравнително гъст и с копър - сервитьорката каза че е от зехтин, лимон и копър, но като че ли има и още нещо. Случайно някой да знае рецептата?

Благодаря ви!
Виж целия пост
# 1
Супер тема , аз лично правя същия дресинг от зехтин/олио , сол и ломонов сок. Правя и прословутия млечен дресинг от майонеза , кисело мляко , копър , чесън. Ще ми е интересно да прочета и за други сосове. Предполагам , че в този сос за който питаш има горчица.
Виж целия пост
# 2
Ето ти за соса от калмарите
Ладолемоно (Λαδολέμονο) е може би най-популярният сос в Средиземноморската кухня. Името му е съставено от от думте „λάδι“ (олио) и „λεμόνι“ (лимон), което подсказва, че се приготвя с маслиново олио и лимонов сок. Срещат се и вариации, при които в състава му има горчица и подправки, лично аз най-често го приготвям с 3 съставки: маслиново олио (зехтин), прясно изцеден лимонов сок и малко сол. Семпъл и лесен за приготвяне, Ладолемоно (Λαδολέμονο) изключително подходящ за овкусяване на салати, авокадо, риба и морски продукти (варени, печени на скара или във фурната).

Ладолемоно (Λαδολέμονο) или сос от лимонов сок и маслиново олио

Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
От по-долу посочените продукти се получава 1 чаена чаша (250 мл.) готова заливка.
Съотношението на лимона и зехтина е 1:1. Предвид това, лесно ще се ориентирате как да приготвите повече или по-малко сос.
Ако искате да добавите горчица към соса смятам, че ½ чаена лъжица ще е достатъчна. Дали ще е Дижонска или по-лека е въпрос на предпочитание.
Може също да добавите риган или друга подправка в зависимост от това за какво точно ще бъде употребен соса.
В Кипър най-често с Ладолемоно (Λαδολέμονο) се заливат печени или варени риби и морски продукти, след което се наръсват обилно с магданоз.
Необходими продукти:

½ чаена чаша (125 мл.) маслиново олио (зехтин)
½ чаена чаша (125 мл.) прясно изцеден лимонов сок
½ чаена лъжица сол или количество на вкус
Начин на приготвяне:

Най-лесно и бързо (за няколко секундни) Ладолемоно (Λαδολέμονο) се приготвя с помощта на блендер. Всички продукти се смесват в блендера и се разбиват за кратко на висока скорост или докато се получи хомогенна смес с приятен златист цвят. След това соса може да се ползва и към него да се добавят копър и други подправки
Виж целия пост
# 3
На мен любимият ми салатен дресинг е намачкано авокадо с малко горчица, сол и лимонов сок. Страхотно е  Heart Eyes
Виж целия пост
# 4
Аз салатите си ги подправям с ленено-сусамов тахан и ябълков оцет.
Виж целия пост
# 5
Чудесна тема! Ето няколко предложения:

Китайски дресинг - подхожда на всякакви комбинации от зелени салати
олио / зехтин
оцет
сол
захар или мед
горчица
Количества на око, според количеството салата. Всичко се загрява, без да завира и се залива салатата. Оставя се да изстине преди да се сервира.

Млечно-чеснов дресинг
леко изцедено кисело мляко
заквасена сметана или млечна майонеза
чесън
сол
горчица по желание (най-много 1 ч.л.)
Млякото и майонезата са 1:1. Подхожда на краставици с копър, тиквички, всякакви зеленчуци на скара, зелени салати, макаронени салати.

Майонезено-горчичен дресинг
1 майонеза
1-2 с.л. кисело мляко
2-3 с.л. горчица
сол
черен пипер
Подхожда идеално на яйчена салата и на всякакви по-тежки салати - макаронени, кашкавалени.
Виж целия пост
# 6
 smile3529
Виж целия пост
# 7
Любов и мир, страхотна тема  bouquet Благодаря, ще се намърдам тук да следя за идеи  Hug Heart Eyes Peace
Виж целия пост
# 8
Супер тема! В къщи много се тачат салатите лятно време и си имаме няколко любими сосове. Тях вече ги е изброила Савина  Mr. Green Но понякога правя един основен сос, който седи в хладилника за бързо овкусяване - зехтин+копър+чесън, които пасирам и става хомогенна смес.
Виж целия пост
# 9
Здравейте!
 В хладилника винаги имам сос ит зехтин,ябълков оцет,горчица,копър,сол и захар. Също имам и сок от нар:)Пасва със всички зеленчуци.Иначе обичам и чеснов сос,както и песто от различни зеленийки:)
Виж целия пост
# 10
Пасирам сирене, кисело мляко, чесън и копър. Вкусно е със зелена салата, варени яйца, пилешки дреболии, пица, дюнер.
Виж целия пост
# 11
А, Елеа ме подсети, че имам едно песто (готово, в буркан) в хладилника и не знам за какво да го ползвам. Дайте идеи, без капрезе, че доматите са много гадни вече, а и моцарела не обичам.  newsm78
Виж целия пост
# 12
А, Елеа ме подсети, че имам едно песто (готово, в буркан) в хладилника и не знам за какво да го ползвам. Дайте идеи, без капрезе, че доматите са много гадни вече, а и моцарела не обичам.  newsm78
Спагети  Heart Eyes Щерката много обича филия, намазана с песто и отгоре - лютеница и сирене  Joy Българска ни работа  Mr. Green
Виж целия пост
# 13

Необходими продукти:

½ чаена чаша (125 мл.) маслиново олио (зехтин)
½ чаена чаша (125 мл.) прясно изцеден лимонов сок
½ чаена лъжица сол или количество на вкус
Начин на приготвяне:

Най-лесно и бързо (за няколко секундни) Ладолемоно (Λαδολέμονο) се приготвя с помощта на блендер.

Мерси много за рецептата - вчера се опитах да я направя и на вкус горе долу го докарвам, но стана течен като вода и копъра ми остана на дъното. Този в Хепи е по-гъст, като разбъркано кисело мляко. Чудя се дали не го правят малко като майонеза (зехтин и жълтък) на който после добавят копър и лимон. Ще трябва да експериментирам

Иначе вчера се рових по youtube и намерих един много вкусен който също изпробвах и се получи добре:

1 чл сусамов тахан
1 чл мед
1 сл оцет
1 сл тамари сой сос (предполагам става и обикновен соев сос, тамари е без глутен май)
1 скилидка чесън
Малко джинджър (който аз не сложих, че май става много люто)

Мерси за рецептите - започвам да изпробвам!!!  food002
Виж целия пост
# 14
Ех, че хубава тема! Simple Smile
Любими за зелени салати са ми всякакви комбинации от цитруси, мед, тахан, зехтин или друго студено пресовано масло.
Правя и варени на пара картофи, моркови и цвекло със сос от заквасена сметана, едрозърнеста горчица и лимон.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия