Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 82 907
  • 747
# 675
Привет  bouquet
Имам странен проблем  Mr. Green Щерката е много злояда и едно от малкото неща, които яде винаги с удоволствие е ориз от една-единствена дюнерджийница. Изглежда ето така




Странните белезникави неща са някакво фиде предполагам. На вид не мога да различа конкретна подправка. Не ми мирише на нищо специфично - само на ориз. Вкуса (поне за мен) е изключително посредствен, един гол ориз, който си има вкус точно на гол ориз  hahaha Въпреки това явно кулинарното ми ниво е дори под посредствения бял ориз, защото щерката не яде сготвен вкъщи... Ако някой има рецепта ще съм изключително признателна  Peace

П.П. Оризът е купен от Алекс фууд (Пловдив)
Виж целия пост
# 676
този ориз е по-скоро мазен, отколкото сварен.
 аз го намирам за ужасен, веднъж взех на детето.


оризът се измива добре под течаща вода, после се накисва за 1 час пак във вода. след това пак се измива.
в тенджера се разтапя маргарин, слагат се натрошени оризови спагети и се пържат до златисто. слагат се ориза и олиото и се запържва. добавя се вряла вода, малко захар и малко сол и на слаб огън се вари 15 мин.
на 2ч.ч. ориз се слагат 2 ч.ч. вряла вода.

може д ане слагаш маргарин, а само с олио

Виж целия пост
# 677
Помощ! Нашествие от зелени домати вкъщи  Laughing, имам и малко моркови, моля за рецепта за туршия, няма проблем да е със стерилизация, само да не става много кисела, че не се тачи този вкус вкъщи.
Много благодаря! bouquet

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/08/blog-post_24.html

Супер! А мога ли да стерилизирам за по-голяма трайност?
Виж целия пост
# 678
Помощ! Нашествие от зелени домати вкъщи  Laughing, имам и малко моркови, моля за рецепта за туршия, няма проблем да е със стерилизация, само да не става много кисела, че не се тачи този вкус вкъщи.
Много благодаря! bouquet

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/08/blog-post_24.html

Супер! А мога ли да стерилизирам за по-голяма трайност?

Можете да сложите аспирин - 4-5 бр. или синапено семе - 1 с.л. за дълготрайност на 3 л буркан.
Виж целия пост
# 679
Сноу ейнджъл, този ориз се приготвя мноого често вкъщи, моята дъщеря също много го обича, каза ми го една дама, а нея са е научили араби, та много е лесен, обикновенно се приготвя за гарнитура, ето рецептата: 1с.л. масло с връх, пълна шепа фиде, запържваш фидето, като покафенее слагаш  1 чаша ориз, да стане стъклен(ориза да е басмати, иначе слепва), и два бульона(купувам едни желирани в пластмасови чашки, защото нямат е-та, незнам при вас дали ги има, предполагам става и с кубче, не е най-здравословната подправка, но.... ако имаш домашен бульон - супер, 2 чаши от тези, които си използвала  за ориза), след като стане стъклен ориза изсипваш две чаши вода, същата по размер, с която си мерила ориза, след като заври, намаляш на минимална степен котлона и захлупваш и забравяш за ориза 10 мин, след това не отваряш тенджерата, изключваш котлона и оставяш за още 20мин. След това с вилица разбъркваш отдолу нагоре, т.е. всичко се готви само, ти само си нагласяш таймер без да стоиш на котлона, в началото само докато сложиш продуктите ти отнема около 5 мин, дано да ви хареса Hug

Аз сега да питам: как да приготвя сладки картофи-батати, за да нямат тоя "тиквен вкус" Blush
Виж целия пост
# 680
Има ли нещо, което може да замени бонбони маршмелоуз при печене?
Виж целия пост
# 681
Джени, винаги ще си останат сладки сладките картофи. Може на пай да ги приготвиш, но сладкият вкус няма да изчезне. Може да им добавиш подправки все едно са нормални картофи - сол, черен пипер, шарена сол, мащерка или розмарин - каквото обичате. Така ще е малко по-различно, но сладостта ще остане, макар леко убита от осоляването.

Кенди, какво точно правиш с маршмелоуз? Фондан? Маршмелоуз на пръчка / на огън? Или ги добавяш в самото печиво? За различните употреби ще има и различен заместител. Wink Не те разбирам за какво печене имаш предвид.

Виж целия пост
# 682
Ще ги слагам върху самото печиво - сладки картофи
Виж целия пост
# 683
Изглежда ми по-скоро като десерт по снимките. В такъв случай бих сложила сушени плодове - стафиди, боровинки, кайсии... или ядки натрошени...
Виж целия пост
# 684
А, не, не. Сладко е на вкус, но си се води към основните ястия. Плодовете въобще не биха допринесли за вкуса както бонбоните.

Евентуално ще потърся и в Лидъл и ако там няма, ще ги правя сама, намерих рецепти в нета.
Виж целия пост
# 685
А, не, не. Сладко е на вкус, но си се води към основните ястия. Плодовете въобще не биха допринесли за вкуса както бонбоните.

Евентуално ще потърся и в Лидъл и ако там няма, ще ги правя сама, намерих рецепти в нета.

В Лидл има поизостанали количества от американската седмица. Тъкмо днес взех един пакет за децата
Виж целия пост
# 686
Сноу ейнджъл, този ориз се приготвя мноого често вкъщи, моята дъщеря също много го обича, каза ми го една дама, а нея са е научили араби, та много е лесен, обикновенно се приготвя за гарнитура, ето рецептата: 1с.л. масло с връх, пълна шепа фиде, запържваш фидето, като покафенее слагаш  1 чаша ориз, да стане стъклен(ориза да е басмати, иначе слепва), и два бульона(купувам едни желирани в пластмасови чашки, защото нямат е-та, незнам при вас дали ги има, предполагам става и с кубче, не е най-здравословната подправка, но.... ако имаш домашен бульон - супер, 2 чаши от тези, които си използвала  за ориза), след като стане стъклен ориза изсипваш две чаши вода, същата по размер, с която си мерила ориза, след като заври, намаляш на минимална степен котлона и захлупваш и забравяш за ориза 10 мин, след това не отваряш тенджерата, изключваш котлона и оставяш за още 20мин. След това с вилица разбъркваш отдолу нагоре, т.е. всичко се готви само, ти само си нагласяш таймер без да стоиш на котлона, в началото само докато сложиш продуктите ти отнема около 5 мин, дано да ви хареса Hug

Аз сега да питам: как да приготвя сладки картофи-батати, за да нямат тоя "тиквен вкус" Blush

Много благодаря  Hug bouquet Само едно уточнение - течността е 2:1 с ориза, т.е. ако ползвам домашен бульон НЕ добавям вода или съответно добавям за да стане това съотношение, нали така? И фиде всякакво ли може или трябва да е оризово, както е в рецептата на asyalein? А бульона какъв е - зеленчуков, месен?

asyalein, благодаря за рецептата  bouquet Hug До колкото виждам има разлика само в количеството течност, но то си зависи и от ориза, та него ще го наглася с 1-2 опита. Относно мазнината - и да мен ми мирише много гадно на маргарин този ориз, но в детската градина и яслата дават на децата, така че... вкъщи не готвя нито с олио нито с маргарин - само обезмирисено кокосово масло и гхи.
Виж целия пост
# 687
Като споменахте детска градина и се сетих, че малкият ми син от няколко дни ми говори за чудно хубавия ориз, който яли в детската градина. Било ориз с доматено сосче. Някой има ли представа дали е обикновен бял ориз полят с доматен сос или е някакво по-специално ястие?
Виж целия пост
# 688
Като споменахте детска градина и се сетих, че малкият ми син от няколко дни ми говори за чудно хубавия ориз, който яли в детската градина. Било ориз с доматено сосче. Някой има ли представа дали е обикновен бял ориз полят с доматен сос или е някакво по-специално ястие?

Според мен са яли някакъв кебап с гарнитура ориз.
Виж целия пост
# 689
Да съотношение 2(домашен бульон или вода ):1(ориз). Най-вкусен ми е с пилешки, аз ползвам обикновенно фиде Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия