Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Австрийска тема - №53

  • 102 707
  • 658
# 45
VHS немски за деца от 3 до 5 години в 14ти, турвам направо линка https://kurse.vhs.at/Veranstaltung/cmx575962a6941c9.html, на Ландщрасе също има, приятелка си води детето там на 4 г. е....Миналото лято имаше летни курсове в VHS Urania, пак за деца...А искам доброволчески труд, просто да се занимавам с нещо полезно и да се упражнявам да говоря.
Как си представяш този доброволчески труд? Какво мислиш, че ще работиш?

Този курс ми се вижда много глупав.
За какво ми е да пращам детето ми на курс за да пее песнички с други деца на чужденци при положение, че може да пее песнички с австрийчетата в детската градина.
Виж целия пост
# 46
В случая на Жосефин, детето ще дойде през юни, най-рано. Ще трябва да намери детска градина за 3 месеца на детето, защото задължително през септември ще тръгне на училище. И така, понеже знаем, че детска не се намира толкова лесно, а пък още по-малко за 3 месца, детето може да ходи малко на немски преди училище. Защо други родители биха го направили, дори и такива, чиито деца ходят на детска тук вече.? Решили са, че децата им имат нужда да излязат малко от ежедневието в детската, решили са децата да се отпускат да общуват и с други връстници, децата им ходят на ДГ до 12, 13 часа на обяд, не им се струва достатъчно...Глупаво, умно, явно има хора, които намират повод да го правят, след като такива курсове се организират, че и срещу заплащане, което не е кой знае каква сума, де.
За доброволческия труд - сортиране на дарения, храна, грижа за животни, разнасяне на листовки, подготовка на информационни материали...
Виж целия пост
# 47
Моето дете след детската градина и през почивните дни ходеше да играе в парка с австрийчета и не е ходило на курс по немски на който ходят деца, които имат проблем с езика. Според мен децата до 6 години се справят много добре и без курс и контактите с други деца, които говорят майчиният им език по скоро ще им навреди от колкото да им помогне.
Детска градина не се намира лесно когато родителите са с претенции, но след като детето вече е навършило 4 година са длъжни да му намерят място в някоя градина и със сигурност ще и предложат градина на Josefin.

За доброволческата работа съм останала с впечатление, че се търсят хора, които да помагат на възрастни и болни, да раздават храна на бездомни и в момента се търсят хора, които да помагат на бежанците да научат немски.
Виж целия пост
# 48
да, явно не съм се изразила добре - имах предвид, че като дойдем лятото, целта ще ми е да я пусна някъде за 3 месеца на детска градина. Но после се зачетох,че детските градини лятото почиват (държавните), август особено. Което не ме устройва и затова споменах и някакви курсове, просто това дете да ходи с връстничета, а не да ме слуша мен по цял ден да му дърдоря на български.
Но ако има държавни градини, които си работят цяло лято: юни, юли и август - няма против. Последните ми обиколки из 7ми бецирк даже бях записала поне 4 градини, които видях, може би всички бяха частни, не съм всъщност осъзнала да не би да се говори на английски в тях, което няма да ни е полезно.
Виж целия пост
# 49
Моето дете беше в държавна градина и наистина през лятото се ремонтираше градината или просто почиваха, но всяка година децата имаха подсигурено място където да ходят и това място беше най близката градина. През лятото много деца не ходят на градина и затова сливат децата от 2 градини. При частните нямам представа как се процедира.
Виж целия пост
# 50
Има ли някъде списък на държавни/общински градини и училища по бецирк? Все пак някак трябва да избера, макар и на пълно тото  Joy
Виж целия пост
# 51
https://www.wien.gv.at/bildung/kindergarten/staedtisches-angebot/standorte/


https://schulfuehrer.ssr-wien.gv.at/schoolguide/
Виж целия пост
# 52
Според мен не трябва да отхвърляте и вариант частна ДГ, тук разликите в заплащането не са такива космически, както в Бг. Нашата е частна, намирам за минус, че нямат двор, но излизат всеки ден в някой парк без понеделник,  работи до 18:00, ако имаш нужда детето да остане след 18:00, се заплаща по 6 евро на 15 минути. и няма ограничения в колко ще го заведеш сутрин, почиват само последната седмица на август, ако обаче спешно ти се налага детето да бъде на ДГ остават дежурни. Но и аз нямам идея дали важи за всички частни.
Виж целия пост
# 53
Е, явно има и частни курсове за деца по езика, никога не е късно човек да научи нещо във форума:)

Аз честно казано не разбирам дискусията за ДГ/училищата /местоживеенето вече, но влязох за да кажа, че мернах по ОРФ, че Каритас търсят доброволни помощници за работа в 19 бецирк. Ето го предаването.
Виж целия пост
# 54
Здравейте,имам следното питане и ако някой се е сблъсквал с подобна ситуация моля да помогне. Мъжът ми края на месеца заминава за Виена на работа. Идеята ни е и аз с трите ни дечица да заминем,но след като свърши учебната година,не ми се иска да ги махам от училище по никое време. За сега сме извадили пълномощно за да мога да изведат децата сама от България,извадихме им задгранични паспорти и преведохме и легализиране актовете им за раждане. Нещо друго ще трябва ли като документи,за което ще трябва и таткото? Аз нещо друго трябва ли да вадя като документи за мен и децата? Благодаря предварително! 😉😃😉
Виж целия пост
# 55
Не мога да ви опиша колко сте ми полезни с нещата, които пишете в последните дни!


Josefin,
Относно възрастта, на която децата тръгват на училище, аз самата съм също объркана. Моята дъщеря е родена в края на август и другата година трябва да тръгне на училище. А е с цяла година по-малка от твоята дъщеря. Доколкото се ориентирах, в момента се прави някаква реформа в образованието и много неща са се променили. Децата, родени преди 1.09 тръгват на училище в същата година(точно такъв е случая при нас). Зимата на предходната година, родителите получават някаква мистериозна бележка, за изпит за "зрялост".
Той се състои някъде около януари и както е казала B & C, не родителят решава какво се случва нататък.
В детската градина на малката, миналата година,  имаше поне 3 деца, които бяха навършили 7, но не бяха приети в училища заради незнание на езика. Сега не знам какво се е случило с тях, вероятно вече са в училища.
Относно ваканциите в детските градини, държавните нямат задължителна ваканция. Единственото, което трябва да се съобразява е, че през цялата учебна година, детето трябва да е почивало 4 седмици. Когато градината не работи(3-4) дни в годината, когато има някакви педагогически конференции във всеки квартал има дежурна градина, в която имате право на място. Ние миналия месец ползвахме такова място.

Някой по-напред беше споменал , че може да препоръча училища в 13 бецирк. Много ще съм признателна.
Утре има ден на отворените врати и ще ходим в най-близкото до нас училище, за което чувам много добри отзиви. Може ли някакви съвети за какво трябва да гледам?
Двор?
Занималня?Доколко е важно тя да е в самата сграда на училището? Приемливо ли е ако е на съседна пряка?
КОгато децата ходят на занималня, къде обядват? В училище или в занималнята? Какъв е обяда? Ако детето е в държавно училище, но не целодневно, занималнята би следвало да се заплаща отделно, нали?
Имате ли представа каква е приблизителната цена?
Аз разгледах училището, което е предложила B & C и непременно ще го посетим, мен също малко ме притеснява, че е евангелистко, но това е просто предразсъдък, ще го огледам и ще докладвам!

Още веднъж благодаря.

sunnymoney,, От общината издават многоезични актове за раждане, които нямат нужда от превод и легализация. Аз бих превела и всякакви дипломи, тук са доста скъпи тези услуги. За децата не знам колко са големи, но е добре също някакви свидетелства от училище, за да имат идея тукашните училищни власти какво са учили в България.

Виж целия пост
# 56
аз да се обясня за "евангелисткото", за да не изляза пълен расист все пак - имаме близък, замесен с такава секта и нещо сме ...отвратени. То тук са си секти, ми е мисълта, не е като на запад. Ще трябва да го превъзмогнем разбира се.

Благодаря ви много за помощта.
Аз разглеждах наеми и градини/училища до късно снощи, има тооолкова много. Най-често обаче виждам имената на частните градини, на първия сайт, който ми дадохте, там има карта с адреса на градините, но на всяка от тях си пише: киндергартен , като е държавна. Няма име тип: калинка-малинка, с което да я търся и я търся по адрес. Получава се супер сложно, но нищо.
Мисля, че първо трябва да се настани човек и после дори на място може да се огледа за градина, или поне ако знам в кой бецирг ще сме установени, да попитам по конкретно. Затова засега спирам с въпросите за градини.
За училища приемам линкове на още "чисти" австрийски такива, с добри отзиви, може и частни, с двор и до 17-18 ч. Предпочим малка сграда, сигурно и повечето са такива, щом казахте, че начален курс е разделен до 4ти клас, тотално ме устройва.

Хем ми се иска двор и къща, хем градско и всичко "на една ръка разстояние". Угодия няма.
Но като пусна наем до 1хил евро и ще си угодя с възможното  Blush
Виж целия пост
# 57
Тук имената на общинските детски градини са на практика адресите им. Частните имат понякога имена. И според мен е напълно несъстоятелно да търсиш и да се оглеждаш както за училище, така и за детска градина, преди да ти е известен не само района, но и точния адрес...
Тук наемането на едно жилище е свързано с много еднократни разходи, които са си сериозна сума и не е толкова лесно да се сменя.
След това....мислех си, че за вас ще е по-добре детето да е в общинска детска градина. В нашата има учителка, която се занимава само с това да помага на мигрантчетата да учат език. За съжаление, моята дъщеря рядко има шанса да работи с нея, тъй като на родителската среща споменаха, че е почти изцяло заета с полудневната група(там са почти само имигрантчета).
Другото, което ми се иска да ти кажа, е че ще трябва да забравиш за "чистите" австрийски училища, градини, улици, квартали и тн и тн. Отдавна тук няма такива и по-добре се подготви, че ще трябва да приемеш и другата ѝ страна. Все пак...и ние сме мигранти.
Виж целия пост
# 58
Здравейте!:)

Ние сме във Виена от август с мъжа ми и децата,те започнаха първи клас вече тук,но ни разпределиха в училище ,където имаше останало място...и за момента не съм доволна ,те децата не знаят немски  още ,разделиха ги не са в един клас и т.н. ...(близнаци)

Въпросът ми е ,може ли през учебната година да се смени училище ,между сроковете предполагам..днес ще ходя да гледам две училища,които са по-близо до нас ,че това да освен всичко е и далеч за вървене пеш с раници .

Благодаря ви предварително и ви желая хубав,слънчев ден!:)
Виж целия пост
# 59
Здравейте!:)

Ние сме във Виена от август с мъжа ми и децата,те започнаха първи клас вече тук,но ни разпределиха в училище ,където имаше останало място...и за момента не съм доволна ,те децата не знаят немски  още ,разделиха ги не са в един клас и т.н. ...(близнаци)

Въпросът ми е ,може ли през учебната година да се смени училище ,между сроковете предполагам..днес ще ходя да гледам две училища,които са поблиза до нас ,че това да освен всичко е и далеч за вървене пеш с раници .

Благодаря ви предварително и ви желая хубав,слънчев ден!:)

Принципно е възможно да се смени училището и дано успееш колкото се може по бързо. Много е важна причината за смяна на училището, а при вас е напълно основателна  - децата са разделени и училището е далече.
Настоявай за смяна на училището, като изтъкваш и двете причини, а не само едната.
Кажи им, че децата до сега винаги са били заедно и раздялата не им се отразява добре.
Възможно е да започнат да те убеждават, че за децата е по добре да са разделени и е желателно да бъдеш подготвена и да знаеш какво да им кажеш за да ги убедиш, че раздялата има повече минуси от колкото плюсове за децата.

аз да се обясня за "евангелисткото", за да не изляза пълен расист все пак - имаме близък, замесен с такава секта и нещо сме ...отвратени. То тук са си секти, ми е мисълта, не е като на запад. Ще трябва да го превъзмогнем разбира се.
В БГ имах съседка евангелистка. В тях много често идваха разни хора и пееха песни. Жената непрекъснато говореше за Господ и Исус Христос Crazy За мен беше доста досадно, но чак отвратена със сигурност не съм била. Жената е съвсем нормална и като изключим това, че всяка втора дума и е Господ по нищо не се различава от останалите съседи.
В Австрия евангелистите не са никак малко, но тези, които аз познавам нямат нищо общо със съседката от БГ. Те не говорят за Господ, поне не с мен и пред мен. А това, че едно училище е евангелистко или католическо нищо не означава и в него могат да учат и деца от други религии.
Не разбирам защо отношението към протестантите в БГ е толкова негативно. В Австрия не съм забелязала подобно отношение.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия