Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Избор на вино :)

  • 80 930
  • 611
# 495
Виждам че е Мерло, това от Търговище и другото Ауреус.
Виж целия пост
# 496
О, един познат правеше елексира на боговете, от Широка мелнишка лоза. За жалост си продаде мястото с лозето, а аз още страдам по онова вино.
Широката мелнишка лоза е божествен сорт! За съжаление много малко изби го използват, и то далеч не винаги с добър резултат. Например "Уникато"-то на Дамяница до реколта 2015-та беше чудесно. След това е пълна скръб. Широката мелнишка лоза на Логодаж е котка в чувал - може да ви се падне много добро вино, а може и доста посредствено. Единствено от Орбелус Сингъл съм доволен, но то е по-скъпо и сериите са лимитирани...

От мавруда най-доволен съм от "Мамута" на новата изба в Асеновград.
Виж целия пост
# 497
Широката мелнишка лоза е божествен сорт! За съжаление много малко изби го използват, и то далеч не винаги с добър резултат.
Така е, за жалост нищо хубаво не съм срещала по магазините. Другата седмица ще има в Лидъл, може да го пробвам, но е на Логодаж и нямам големи очаквания. Не се ли пишеше за тази изба преди години, че опакова и продава тук вина от Македония 🤔
Виж целия пост
# 498
С Широка мелнишка има разкошни купажи на Augeo. Доколкото съм обсъждала по винените изложения, сортът се е предназначен като отборен играч, не като главен герой Simple Smile
А Северняшки сорт, леко забравен и пренебрегван - гъмза!
Ето това е чудесно. Сега ме чака бутилка на Гомотарци, което е още по-добро според изключително опитния консултант, а за следващото съм предвидила тази резерва, която се очаква да е феноменална.
Виж целия пост
# 499
за следващото съм предвидила тази резерва, която се очаква да е феноменална.

Чак феноменална не е, но е много, много добра!
Още по-добра беше реколта 2017, някак по-обло, кадифено и меко се усещаше виното. Бързо се изчерпа обаче...
Виж целия пост
# 500
Доколкото съм обсъждала по винените изложения, сортът се е предназначен като отборен играч, не като главен герой Simple Smile
А интересно защо 🤔
Като сме ходили на гости и екскурзии по онзи край след Сандански, Мелник, сме пили страхотни домашни вина, правени само от този сорт.
Виж целия пост
# 501
С много добро впечатление съм от мавруда  eXcentric Incanto. Пихме го в ресторант с колеги от Германия и Франция. Много се хареса.


Сега съм си купила мавруд Илая на изба Манастира. По-нататък ще споделя мнение
Виж целия пост
# 502
Бебита, този мавруд е страхотен, много ще ти хареса! Лек, плодов, закачлив... чудесен, нищо общо с представата за мавруд, която имах аз. Оказа се, че имало 2 различни сорта мавруд, при които се различават самите чепки - и по вкус, и по форма, и по време за бране. Съответно, има лек мавруд като този и тежкия, плътен мавруд, който обичайно си знаем!


Доколкото съм обсъждала по винените изложения, сортът се е предназначен като отборен играч, не като главен герой Simple Smile
А интересно защо 🤔
Като сме ходили на гости и екскурзии по онзи край след Сандански, Мелник, сме пили страхотни домашни вина, правени само от този сорт.

Не пия домашни вина и не мога да кажа. Смятам, че има причина хората да учат по 4 години как се прави вино.
Виж целия пост
# 503
Въпроса ми беше по-скоро риторичен, то е ясно, че няма как да отговориш.
Домашното вино в някои постове ми звучи като ерес.
Виж целия пост
# 504
Като екзотика ми беше домашното вино:), преди да заживея в близост до лозови масиви. Дават ми опитвам, постепенно и любопитството ме отведе и аз да пробвам. Не е само стриване на чепки и чакане,  зависи и чий съвет ще  повлияе.
От значение е точната степен на зрялост, начина на обгрижване, климатични условия. Тази година изчакаха преди да ни го дадат, след основната беритба 10дни,  за да е точно в подходящия момент.
Хубав градус от слънцето, подходящо място, където да ври, дали ще се оставят чепките,  или ще се изронят и отстранят с машина, претакане, точния момент на прехвърляне.

Не отказвам да опитам готови вина, но ако не е от гроздов сок, тренинга ми много бързо го разпознава.
Виж целия пост
# 505
Доколкото съм обсъждала по винените изложения, сортът се е предназначен като отборен играч, не като главен герой Simple Smile
А интересно защо 🤔
Заради танините. Широката мелнишка лоза е сорт с изключитлно ниско ниво на танини. Което създава много мек и нежен вкус, но вино само от този сорт няма потенциал да отлежава дълго.

@bambinnah
Благодаря за информацията. Тази Новоселска гъмза напълно съм я пропуснал. От години не съм пил вино от този сорт. В най-скоро време ще я дегустирам.
Виж целия пост
# 506
Последните години се улавям, че харесвам доста развитието, което показват избите от Северна България. Шато Бургозоне ми е тотален фаворит, не само защото вината им са прекрасни, точно вписващи се в моя вкус и разбирания, но и цените им са чудесни. Както по-достъпната им линия -  Fort, така и великолепното IRIS Creation
Скрит текст:
Пленяват ме с това, че изгодните им вината Fort имат богат характер и наситен вкус.

Също много ми харесват и вина от русенската изба Нисово, а специално линията им Rigid Elm е много приятна. Последната 1г, сърцето ми грабна видинската изба BONONIA ESTATE - каквото и да опитам там - страхотно е! И от по-изгодните, и от линията им  ISTAR. Конкретно, много ми допада - ISTAR Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc.
Скрит текст:
Изба Maryan е също е великолепна - споменавал съм ги не веднъж в темата ни - има защо.
Изба Свищов също доста се разви последните години и въобще смятам, че избите от Северна България за много кратко, наваксаха много бързо спрямо лидерите от другите региони.
Като личен пропуск отбелязвам, че не се сещам да съм опитвал нищо на русенската изба Левент, а съм чувал само хубави отзиви.
Хубав уикенд на всички Wine Glass
Виж целия пост
# 507
На Нисово даже наливните им вина са по хубави от   редица купажни и сортови бутилирани  вина.
Виж целия пост
# 508
Леко включване от мен по темата Мавруд - тя май ще е вечна за нас българите SmileyPurple HeartWine Glass

bebitta- Напълно споделям добрия отзив за този Мавруд Ексцентрик на Меди Вали - аз също съм го хвалил тук по-рано и смятам, че е отлично попадение по темата Мавруд, но с модерно звучене.
Има и други 2 вина от тази линия, в която се изявяват родни сортове - Рубин, както и Мелник 55. Купувал съм ги и са чудесни, прекрасно разработени от Стойчо Стоев, който го споменавах и по-рано. Но толкова много хваля из постовете Меди Вали, че ми е неудобно в пореден пост да ги споменавам Satisfied

Та, днес докато бях във Фантастико, видях този мавруд, сетих се за темата ни и реших да си го припомня -  VIA VINERA от линията BULGARIAN HERITAGE 2017.
Скрит текст:
За моя вкус е чудесен избор - прекрасен аромат, средно тяло, добра плътност и мощ,  дава усещане за зрял плод, без да е прекалено тежко и изискващо. Мисля, че и дру път съм го споменавал с добро този Мавруд - за мен е много приятен избор, както вкусово, така и за портфейла. Има нужда от поне 15-20 минути да вземе въздух.
Виж целия пост
# 509
Допивам си последните глътки от много приятно купажче на Златен Рожен - Совиньон блан и Сандански мискет, и се сещам да ти благодаря за идеята с чудните чаши, Deetron! Невероятна естетическа наслада ми доставят! Simple Smile Simple Smile

Винцето е много приятно, ежедневно такова. Хубав, цитрусов совиньон блан, не усещам много санданския мискет вътре, вероятно е само 25%.  
Следващото на избата ще е Мелнишкия сепаж, там вече ще си проличи майсторлъкът!

Хубава вечер от мен на всички и наздраве!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия