МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 62-ра ТЕМА

  • 81 238
  • 748
# 690
Влизам да ви се наоплача. Вчера супер,ама супер ентусиазирана зареждам хлебопекарната за тесто за козунак. Омеси го, втаса, извадих го от машината, сплетох го и го сложих във фурната на 50 градуса да довтаса. Удвои си обема и го пуснах на 180 градуса да се пече. Направи ми впечатление, че много време се пече, но си мисля, явно фурната ми издава багажа и плаче за нова. Вадя козунака след около час печене и съм супер горда със себе си Laughing След като изстина го вадя от тавата и олеле, ужас той прегорял отдолу, ама направо на въглен станал ooooh! Аз муня да взема да включа само долен реотан на фурната Crazy

Сега взимаш ситното ренде и изтъргваш загорялото и готово.
Виж целия пост
# 691
Да ви разкажа моите приключения с козунако правенето Simple Smile
Реших се покрай Кристал
Като начало, като млада булка преди 30 години започнах и аз да меся козунаци. Нали съм гледала от мама и баба, реших, че мога и аз Simple Smile
Първата година замесих, но тавата ми беше малка, а тестото много. Цяла доза със 6  яйца. Втасал, недовтасъл, надигна се и го сложих да го пека. Опря в реотана , прегоря отгоре и стана недопечен отвътре. Кой да ти се сети, че може и на два-три пъти да се опече тестото Simple Smile
Втората година реших в голямата тава на фурната да ги пека. Замесих тестото и оплетох три козунака. Сложих ги в тавата, но им беше широчко. Втасаха и когато ги сложих да се пекат се разляха. Изядоха се, а аз разбрах, че има още какво да уча Simple Smile
Следващата година кумицата, с която сме втрата срещу врата, предложи да пием по кафе и да я гледам как ги прави тя. Какви тави избира и колко тесто слага вътре. Нейните се получиха и дойде моят ред. Решавам да не губя време и започвам тестото в 10 вечерта. Всичко точно. Замесих, оформих, втасаха. Слагам да пека....................................и се събуждам. Всичко в дим. Кучето в краката ми и то спи. Отварям фурната вълма от дим излизат. Отварям прозореца. А в спалнята майка, свекърва ми спи, пак я оплесквам. Сконфузено остъргвам козунака. Остава много малко светло кафяво парче. Решавам да си легна, а на другия ден със свежи сили и желание и то през деня да замеся пак.
На другия ден, направих невиждани до тогава мой козунаци. Сладки, пухкави и на конци.
А от парчето остърган козунак направих козуначен пудинг и галета, когато правя кекс да поръсвам отдолу вместо брашно, за да не станат зян продуктите.
От тогава меся козунак през деня и за сега не съм имала други несполуки.
Разказвам това за бъдещите желаещи да правят козунаци, да се посмеете, ако щете и да е по-весело.
Светли и прекрасни працници.
Виж целия пост
# 692
Козунакът ми, замесен в машинката, по рецепта на Пина, в момента се пече във фурната.
Peace
П.П. В гугъл напиши рецепта за козунак на Пина. Wink
Виж целия пост
# 693
Днес правих козунак за втори път в машината,  но промених доста рецептата,  а именно:
150 мл.прясно мляко /сложих само прясно,  без кисело този път/
150 гр.захар /сложих си бяла,  а не кафява както първия път/
2 цели яйца и 1 белтък,  а жълтъкът оставих за намазване
1 ч.л.сол
500 гр бяло брашно /екстра на Софиямел,  а не за баница/
1 суха мая Йоткер
Каго тръгна да меси веднага взе да маже под бъркалките и се наложи да добавя още на този етап допълнително брашно,  а с брашното за баница си оформи топката още с първото месене. След почивката още при започването да меси налях на няколко пъти маслото /60 гр масло и 30 мл олио/ сложих 35 гр стафиди и 50 гр сушени червени боровинки, както и кората на един лимон  и малко сок от лимона и 10 мл ванилова есенция. Добавих и няколко лъжици брашно,  но този път за баници /то беше отворено и от него слагах, че остатъкът от Екстрата отиде за курабийки и не ми се отваряше нов пакет за няколко лъжици/. Намазах с жълтък и поръсих захар след 20-тата минута от печенето,  когато беше бухнал доста,  но можеше и малко по-късно да намажа.
Изпече се страхотен благоуханен козунак на конци,  който вече опитахме и е много вкусен. Само една идея се препече,  но това е защото горе под стъклото беше по-бяло и ми изглеждаше сурово,  та го пуснах на горен реотан във фурната само да му близне кората.  Но май по-суров щеше да е по-добре.
Утре за третия козунак ще знам Simple Smile
Виж целия пост
# 694
Ето и моя току що изваден козунак от фурната
Рецептата избрах от нета, като понамалих малко продуктите. Ще изчакам да изстине и ще споделя какъв е бил на вкус.
Скрит текст:
Скрит текст:

Допълвам се след разчупване - козунака е станал страхотен. Бих казала, че е по-хубав дори и от купешките на вкус. Много сладък с конци
http://www.img-share.eu/f/images/347/20170416_165637SxV5xVN_sredna.jpg
Виж целия пост
# 695
Ето и моя току що изваден козунак от фурната
Рецептата избрах от нета, като понамалих малко продуктите. Ще изчакам да изстине и ще споделя какъв е бил на вкус.
Скрит текст:
Скрит текст:

Допълвам се след разчупване - козунака е станал страхотен. Бих казала, че е по-хубав дори и от купешките на вкус. Много сладък с конци
http://www.img-share.eu/f/images/347/20170416_165637SxV5xVN_sredna.jpg
Страхотен е,  браво.
И аз ще кача снимки и мнение за различните видове брашна. Днес правих  трети козунак, но утре ще пиша повече,  че дадох в жертва на козунака дясната си китка и още ме боли.

Редактирам се, за да не пиша две мнения едно след друго.
http://ivka03.snimka.bg/cooking/kulinarni.902948.37949195
http://ivka03.snimka.bg/cooking/kulinarni.902948.37949194
http://ivka03.snimka.bg/cooking/kulinarni.902948.37949193
Това е втория ми козунак, но и третия не се различава особено.
Сега  за брашната:
Козунак 1 - кисело и прясно мляко, кафява захар, брашно Софиямел за баници, масло/олио - 40 гр/50 мл, без пълнеж. Изпече се добре, навдигна се добре, една идея по сух.
Козунак 2 - само прясно мляко, бяла захар, брашно Софиямел Екстра - 500 гр. + 120 гр. за баници, масло/олио - 60 гр/30 мл, добавки - стафиди и червени боровинки общо 85 гр. Надигна се повече, по-вкусен и мек, по-ароматен. Наложи се да допичам за 4-5 минути за горна кора във фурната, защото имаше много леко бяло петно, което лепнеше. Снимките са от него.
Козунак 3 - само прясно мляко, бяла захар, брашно само Софиямел Екстра - 620 гр., масло/олио - 60 гр/30 мл, добавки - стафиди и червени боровинки общо 85 гр. Навдигна се прекомерно много, едва не излезе от формата. Изпече се отвътре добре, но допичах отново отгоре, защото имаше 1 пръст сурово. Опря много сериозно в капака, чак отгоре остана плосък.
Хареса се повече само с прясно мляко и Софиямел Екстра /с брашно за баници става много леко по-жилав/, с повече масло, отколкото олио, с бяла захар. Сега остава проблемът с прекомерното навдигане, който ще решавам с намаляване на продуктите като цяло.
Вчера пекох и хляб, намалих маята до 3/4 пакет. Отново се наду много и опря в капака. Правих го с микс от Софиямел Екстра и Мелница Търново - горе-долу 1:1 беше. Наложи се и него да допичам във фурната, защото отгоре остана суров. Значи, изводът ми е, че брашното има някакви екстри. До сега с друго брашно такива проблеми не съм имала - все е оставало бяло петно горе до прозорчето, но никога така сурово.
Експериментите продължават Simple Smile
Виж целия пост
# 696
С тия козунаци и аз се закрастих. Не мога да намеря книжката за пекарната - Тефал, с 19 програми и с кошничката за печене на 4 бр багети. Та заредих тестото на 16 програма, за месене. След малко ще го вадя, меся и мисля на четири козуначета да го разделя, във формите за багети да ги изпека в пекарната. Не знам коя програма е само за печене newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 Помагайте. Във фурната ще го изгоря със сигурност.
Виж целия пост
# 697
С тия козунаци и аз се закрастих. Не мога да намеря книжката за пекарната - Тефал, с 19 програми и с кошничката за печене на 4 бр багети. Та заредих тестото на 16 програма, за месене. След малко ще го вадя, меся и мисля на четири козуначета да го разделя, във формите за багети да ги изпека в пекарната. Не знам коя програма е само за печене newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 Помагайте. Във фурната ще го изгоря със сигурност.
Формите за багети са изключително малки за козунаци. Имай предвид, че след второто втасване тестото удвоява обема си пак. Не знам какво количество тесто си направил, но моя съвет е на програма за месене да измесиш и направиш  първо втасване, вадиш оплиташ и печеш в нормална фурна, ако пък тестото е малко може да опечеш и в хлебопекарната. На хлебопекарната трябва да пише коя е само за месене.
Виж целия пост
# 698
Рецептата е като тази по горе на страницата. С 550гр брашно, 150 мл пр. мляко, 2 яйца и 1 белтък и т.н..Пуснах втори път на месене и втасване, да не се хабя на ръка chef
Виж целия пост
# 699
Рецептата е като тази по горе на страницата. С 550гр брашно, 150 мл пр. мляко, 2 яйца и 1 белтък и т.н..Пуснах втори път на месене и втасване, да не се хабя на ръка chef
Как втори път на месене и втасване, няма ли да е сплетен този козунак? Той се сплита между първото и второто втасване. По описаната рецепта няма да се събере в пекарната, дори и в казанчето за хляб.
Виж целия пост
# 700
Рецептата е като тази по горе на страницата. С 550гр брашно, 150 мл пр. мляко, 2 яйца и 1 белтък и т.н..Пуснах втори път на месене и втасване, да не се хабя на ръка chef

Ако правиш рецептата,  която съм писала,  наблюдавай тестото много внимателно,  защото надува много. Във форми за багети абсурд да стане,  ще прелее гаранция. Най-добре печи в пекарната на програма за 1 кг.на най-светла кора.
Виж целия пост
# 701
Вчера пекох и хляб, намалих маята до 3/4 пакет. Отново се наду много и опря в капака. Правих го с микс от Софиямел Екстра и Мелница Търново - горе-долу 1:1 беше. Наложи се и него да допичам във фурната, защото отгоре остана суров. Значи, изводът ми е, че брашното има някакви екстри. До сега с друго брашно такива проблеми не съм имала - все е оставало бяло петно горе до прозорчето, но никога така сурово.
Експериментите продължават Simple Smile
Намали още маята  Peace И аз бях така с хляба, докато не налучках точното количество мая, а именно: 1.5 ч.л. суха мая Юва или 2 ч.л. суха Йоткер. Винаги правя хляб със 700 гр брашно, независимо какво /обикновено правя миксове/. Вече водата е според брашното - при различните марки и модели е различно, като варира от 260 до 310 мл. Маята на Йоткер е по-бавна от Юва, за това от нея слагам повече, но не смея още, защото при печенето повдига капака.
Виж целия пост
# 702
Коя ч.л.ползваш, тази на пекарната ли? Маята ми е на Йоткер, нямам издънки с нея и не я сменям.
Виж целия пост
# 703
Коя ч.л.ползваш, тази на пекарната ли? Маята ми е на Йоткер, нямам издънки с нея и не я сменям.
Ползвам обикновена ч.л., но от по-старите, от соца дето са  Simple Smile 2 ч.л. от Йоткер са около 1/2 от пакетчето.
Виж целия пост
# 704
Вече го изплете дребната, че голям зор видях аз. Сега втасва на 50 гр във фурната. Нали после се маже жълтъкът и се наръсва със захар newsm78. Не можах да разбера коя програма само пече newsm78, ще пека във фурната.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия