МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 62-ра ТЕМА

  • 81 246
  • 748
# 675
Аз тази сутрин пуснах машината /Панасоник/ на програма 16 да омеси един козунак.Като приключи програмата извадих тестото, сложих плънка, сплетох го, изпекох го във фурната и стана прекрасен и на конци.Тази програма ми допада само за месене на козунак и първо втасване.Утре мога да пробвам и с друга рецепта.
Виж целия пост
# 676
Сложих да изпека един пробен козунак по следната рецепта:
100 мл прясно мляко...

По тази рецепта правих последния. Казвам последен, защото установих, че домашните козунаци са едно бледо копие на хубавите купешки /а с тези есенции и ароматизатори не бих твърдяла, че са по-полезни/.
Та тестото стана перфектно, бухна перфектно, но нямаше нищо общо с козунака в кварталния магазин. Ни конец, ни макара. На вкус нещо като лимонов кекс
И чужди домашни козунаци съм яла - ми пак са така, няма какво да си кривя душата.

Продължавам с хлябовете, които наистина стават уникално вкусни.
Виж целия пост
# 677
Козунакът ми, замесен в машинката, по рецепта на Пина, в момента се пече във фурната. Тръгна да ме търси   Mr. Green ухае невероятно,  изглежда пак така, има конци, не знам как ще изчакам с яденето до неделя  Blush
Виж целия пост
# 678
Здравейте, машината ми е на Лидл. Смятам да пусна един козунак /за първи път/ на програма нормален хляб - там ми е най-дълго първото месене и втасване /13мин месене + 25мин втасване/. След това вадя, сплитам и слагам за второ втасване, което мисля да е във фурна. Ще сложа орехи. После мажа с яйце, поръсвам със захар и пека във фурната, това ли е?
Или да пусна веднъж на програма Тесто?
Виж целия пост
# 679
Козунакът стана супер - има и конци и то доста. На мен и хлябът ми става на конци. Ухае прекрасно на масло и дори не сварих да го снимам, вече се изяде. Като имате предвид, че е без пълнеж и не съм го плела. Пуснах на програма пухкав /френски/. Мазнината я сложих като започна второто месене, тогава добавих и 120 гр брашно. Първоначално го пуснах с 500 гр.и като усвои мазнината, добавях колкото беше нужно.
Хареса се много и повече няма да купя от магазина козунаци с Е-та.
Виж целия пост
# 680
Аз моя още го чакам. Сега втасва във фурната без да е включена. Плетох го, доколкото можах, защото се оказа, че тестото е меко. Ще видим какво ще излезе накрая. Правих го по рецепта на Пина, но вместо 150мл прясно мляко, сложих 100мл прясно и 50мл кисело.
Сега имам един такъв въпрос. В книжката с рецептите към хлебопекарната има и рецепта за хляб с лимец. В него обаче се слага и основа за квас, както и трици. С какво мога да заменя основата за квас? Мога ли да не слагам? Триците, предполагам, мога да не ги слагам.
Виж целия пост
# 681

Сега имам един такъв въпрос. В книжката с рецептите към хлебопекарната има и рецепта за хляб с лимец. В него обаче се слага и основа за квас, както и трици. С какво мога да заменя основата за квас? Мога ли да не слагам? Триците, предполагам, мога да не ги слагам.
Лимец на брашно или семена? Че аз в почти всеки хляб слагам лимецово брашно. Правя си го като обикновен хляб.
Виж целия пост
# 682
Всяко брашно,  та ако щеш и всяка партида от един и същи вид брашно поема по различен начин течностите. Затова повечето рецепти нямат грамаж,  а пише колкото поеме. Трябва да му "баеш"  докато меси,  за да се увериш,  че е ОК.
Досега съм месила неведнъж козунаци ръчно и е доста уморително.  Машината се справя доста добре,  а и не ме болят ръцете. Относно това колко са полезни домашните козунаци - полезни са колкото всяко домашно тестено изделие.  В пъти ги предпочитам пред купешките,  пък били те и скъпи. Поне знам какво слагам,  а ароматите съвсем не са задължителни.  Кората от един лимон е напълно достатъчна.
Като купешки няма как да станат поради простата причина,  че са само с мая и без допълнителни  набухватели и Бог знае още какво. Щом на един обикновен хляб слагат един куп подобрители,  какво остава за сладкишите.  
Виж целия пост
# 683
NAN, лимецово брашно.  Peace
Козунакът ми вече е готов. Не се надигна, прилича повече на кекс, отколкото на козунак. Не е на конци естествено. На вкус е много хубав, но следващия път трябва да сложа още брашно. Жалко!  Sad
Виж целия пост
# 684
blue angel, като човек, който яде козунак само на Великден, предпочитам да ми е вкусен. За мен домашните козунаци не са достатъчно вкусни и никой не може да ме убеди в противното. Това е.

Лейла, според мен си прави хляба, както правиш и белия. Поне аз правя всички по един и същи начин, само наистина първите минути наблюдавам месенето и добавям вода, ако е необходимо.
Виж целия пост
# 685
Моят козунак пък стана превъзходен! Най-успешната рецепта, която съм пробвала, вече по нея ще си правя. Яд ме е само, че забравих да сложа стафидите и локумът, които си бях приготвила  ooooh! Локумът си го набучих отгоре, но ако имаше и вътре в мармалада, щеше да стане още по-добре.  Иначе си стана много мекичък, огромен (от 1 доза за малко да започне да капе едната му част по дъното на фурната, наложи се с подръчни материали да го подпирам излязлото тесто  Blush) и ароматен, а сложих само ванилия и кора от лимон. Тея есенции, не благодаря  Naughty колкото и да са обработвани корите на цитрусите, ароматът е съвсем различен и не ми докарва на химия като купешките козунаци.  Аз съм с две ръце ЗА домашното производство!
Виж целия пост
# 686
Моят козунак го направих по рецептата на Пина в хлебопекарната само го изпекох в фурната, изглежда много добре, ще видим и на вкус как е.
Виж целия пост
# 687
Моят козунак пък стана превъзходен! Най-успешната рецепта, която съм пробвала, вече по нея ще си правя. Яд ме е само, че забравих да сложа стафидите и локумът, които си бях приготвила  ooooh! Локумът си го набучих отгоре, но ако имаше и вътре в мармалада, щеше да стане още по-добре.  Иначе си стана много мекичък, огромен (от 1 доза за малко да започне да капе едната му част по дъното на фурната, наложи се с подръчни материали да го подпирам излязлото тесто  Blush) и ароматен, а сложих само ванилия и кора от лимон. Тея есенции, не благодаря  Naughty колкото и да са обработвани корите на цитрусите, ароматът е съвсем различен и не ми докарва на химия като купешките козунаци.  Аз съм с две ръце ЗА домашното производство!
Сподели рецепта, моля  bouquet
Виж целия пост
# 688
Моят козунак пък стана превъзходен! Най-успешната рецепта, която съм пробвала, вече по нея ще си правя. Яд ме е само, че забравих да сложа стафидите и локумът, които си бях приготвила  ooooh! Локумът си го набучих отгоре, но ако имаше и вътре в мармалада, щеше да стане още по-добре.  Иначе си стана много мекичък, огромен (от 1 доза за малко да започне да капе едната му част по дъното на фурната, наложи се с подръчни материали да го подпирам излязлото тесто  Blush) и ароматен, а сложих само ванилия и кора от лимон. Тея есенции, не благодаря  Naughty колкото и да са обработвани корите на цитрусите, ароматът е съвсем различен и не ми докарва на химия като купешките козунаци.  Аз съм с две ръце ЗА домашното производство!
Сподели рецепта, моля  bouquet

По-горе е писала, че го е правила по рецептата на Пина.  Peace
Виж целия пост
# 689
Влизам да ви се наоплача. Вчера супер,ама супер ентусиазирана зареждам хлебопекарната за тесто за козунак. Омеси го, втаса, извадих го от машината, сплетох го и го сложих във фурната на 50 градуса да довтаса. Удвои си обема и го пуснах на 180 градуса да се пече. Направи ми впечатление, че много време се пече, но си мисля, явно фурната ми издава багажа и плаче за нова. Вадя козунака след около час печене и съм супер горда със себе си Laughing След като изстина го вадя от тавата и олеле, ужас той прегорял отдолу, ама направо на въглен станал ooooh! Аз муня да взема да включа само долен реотан на фурната Crazy
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия