Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 4

  • 143 559
  • 732
# 705
soul81,

Естествено всеки си има разбиране за финансови приоритети, затова един ще купи скъп, друг евтин.

Но това, което в България е ужасно скъпо, са чугунените съдове на Лава.
Защото продават куча марка съдове на цени на средна категория.

В Германия е подобно положението с Лодж. Два пъти по-скъпо, отколкото в долари.
След като купих Скепшулт, направо не ми се ползува Лоджа.

E, как точно са ужасно скъпи Лава? След икейските и лидълските, техните са с най ниски цени. И за " куча марка" произвеждаща емайлиран чугун , емайла на съдовете е доста добър и най важното безвреден, защото и чугуна с кофти емайл е също толкова вреден, колкото и тефлонов тиган. Не работя за Лава, но ползвам техни съдове вече няколко години. Кое ги определя според теб като куча марка, ползваш техни съдове или имаш професионални познания в тази област? Казвам го с  цялото ми уважение към труда, който полагаш за някой от постовете си. Тя темата се превърна в тема за чугуна...…., въпреки че има доста други безвредни и добри съдове за готвене

Съотношението качество-цена не е добро при Лава.
Майка ми си купи такава.
Определям на база сравнение. Като изглед, хаптика и удобство.
Не е удобна за миене. Най-вече капакът. Улеят на капака се почиства по трудно.
Стените не са гладки и се почистват по-трудно в сравнение с тези на Крюзе.

Ето тази тук струва 134 лева, 67 Евро.


Ето друга подобна, пак на куча марка, пак 24 см. Цената е 45 Евро, 90 лева.
https://www.amazon.de/GSW-717243-Kochtopf-Gusseisen-Einheiten/dp … 1CNF1RQJ7ACRNWCKC

А тази тук (отново 24см) е маркова-Берндес и струва 55 евро, т.е.110 лева.
И е със светъл емайл и много шикозен дизайн.
https://www.amazon.de/dp/B00OEX244Y/ref=psdc_3311321_t1_B00AGBT874

От сравнението на горните случаи може да се каже, че Лава се продават в БГ на доста завишени цени.
Виж целия пост
# 706
Аз мия основно в съдомиялната, но и на ръка, нямам проблем с почистването. За да е безопасен за готвене или здравословен е важено от какво е направен емаила, а не как изглежда. Ти провери ли емайла (имаш ли достатъчно информация за него) на съдовете, с който сравняваш Лава в поста си?
Виж целия пост
# 707
Купих тиганите. Емайлиран чугун. Дълбочината им е много малка, почти като туч са, но мисля достатъчно, пържолата да не се излее Grinning Произведени са в Турция. Опаковката е тънка капсулована пластмасова. Има книжка на турски и превод на английски (който на моменти ми се стори не много правилен). Единия има финна дупчица между двете ребра, колкото да влезе връхче на клечка за зъби, примерно. Мариновала съм зеленчуци и пилешки пържоли. Голям мерак ми е, надявам се да постигна резултата, който толкова искам. Единствено се опасявам, че няма да мога да го изпека предварително, както е препоръчано в сайта на Лава. Дано това не е фатално и дано дупчицата и тя не е фатална... много надежди станаха Simple Smile утре ще се отчета задължително. Много бройки имаше, учудващо за мен..
Виж целия пост
# 708
Хайде, е тебе акам да хукна утре и аз към Метро  Laughing
Виж целия пост
# 709
И аз взех тези от Метро, в момента го пека и след това ще го пробвам.
Виж целия пост
# 710
Хм, не ми беше хрумвало, че човек трябва да е професионалист, за да си изкаже мнението какво харесва и какво не. Ако беше така, не само тази тема, но целият форум трябва да бъде закрит. Wink Всеки, включително и професионалистите, има право да си има пристрастия. Човек чете и си преценява за себе си. Не виждам място за раздразнение, наистина. Добре е човек да достигне зрялост да приеме, че каквото и да мисли и знае по определен въпрос, мнението му не е последна инстанция. Simple Smile
Виж целия пост
# 711
soul81,


не само тази тема и този форум, ами и мненията из целия Амазон май трябва да се трият.
Представяш ли си?
Да вземат там милиони или даже милиарди потребители да тръгнат да си дават непрофесионалното мнение.
И на всичко отгоре много от тези, които обмислят закупуването на нов продукт четат тези мнения и се ориентират по тях.
Днес може да не отварям темата за вицовете. Голям смях настана на последните страници.
Виж целия пост
# 712
Разбира се, че всеки има право да изкаже мнение за това, което му харесва, да каже доволен ли е или не е от нещо и няма нужда да има професионални познания за това.
Когато определяш една марка като нисък или среден клас, или казваш за друга, че “ не си струва”, а не си чувал за нея и марката е специализирана в производство на определен продукт повече от 100 години, и световно призната  ( не визирам Лава), тогава си мисля, че би трябвало да имаш някакви по задълбочени познания по въпроса, за да даваш такива квалификации, но явно греша
Виж целия пост
# 713
Отчитам се за тигана на Лава- по-вкусни зеленчуци и пържоли не съм яла. Вкусът е... уникален. Дори на истинско барбекю с жив огън понякога не стават толкова вкусни. Но имам някъде в цялата подготовка грешка и моля някой да се включи със съвет, къде сгреших. Така, все пак намерих начин и изпекох тигана както пише в инструкциите. Явно олиото е било доста повече, отколкото трябва, започна да капе по дъното на фурната, започна да пуши зверски и след като го изкарах и изстина, на места имаше кафеникави люспички от нагорялото олио. Почистих ги със салфетка, не бяха толкова много. След като се охлади достъчно, но не напълно, го сложих на котлона на степен 3 от 6 и наредих тиквички. След 20 мин печене от едната страна, даже не се бяха отбелязали и ребрата на грила, но при леко надигане да ги проверя бяха залепнали. Засилих на 4 степен. Останалите зеленчуци не залепнаха толкова много. Пържолите тук- там. През цялото време пушеше много, доста се омириса навсякъде. Приключих печенето, но забравих да го накисна. Днес го накиснах замалко и започнах миенето с четка с дръжка. В един момент се принудих да капна малко сапун за ръце, защото мазнината и загара бяха непобедими. Страшно загорял тиган, имаше остатъци от храната по всяко едно ребро. Четках и киснах няколко пъти, докато водата спря да кафенее. В момента още има на места нагар, но просто го оставих, за да питам как да се справя, нормално ли е и въобще... имам ли грешка или не. Според мен е нормално да има слой загар върху тигана, но  е и да го оставя с остатъци от храна. Не знам дали е и нормално след използване тигана да придобие неравномерен цвят, на места черен, на места леко по-светъл. Чувствам се малко подведена от инструкциите на Лава в сайта. Пишат, че след такова изпичане храната въобще не загаряла... моля за съвет. Чакам в нетърпение и Нели да сподели как е протеклно печенето и при нея.
Виж целия пост
# 714
Аз първо загрявам тига на махимслна степен, при мен е 9, когато е добре загрят, намалям на 6 и слагам месото. Не го обръщам поне 5 минути. Не слагам мазнина на тигана и никога не залепва. Зеленчуците и при мен залепват понякога, слагам много малко мазнина на самите зеленчуци.
Ако тигана не е от суров чугун, няма проблем да се мие с веро
Виж целия пост
# 715
Kristaline,

честито, със здраве да си ползуваш новата придобивка!

Другия път когато изпичаш тиган, може да сложиш алуминиево фолио на пода на фурната и върху него 2-3 стари лъжици, за да не се мести от въздуха на духалката. Така няма да има нужда от чистене.
Несависимо, че на много места има съвети да се ползува веро за измиване на емайлиран чугун, аз се замислям какво от верото остава по патината, която се образува на повърхността. Когато има загоряло помага накисване в топла вода и сода. На 1вода (около 70°топла, за да действува содата най-добре) 1 супена лъжица сода. Оставя се да престои доста, 12 до 24 часа, след което се търка с четка. Ако не всичко е паднало, процедурата се повтаря. Налепи се махат и по механичен начин.С четката или нещо пластмасово, което да не дере.
Виж целия пост
# 716
И в моята книжка инструкцията е да мия емайлирания чугунен тиган с гореща вода и обикновен препарат за съдове. Без абразивни препарати и материали. И сега да попитам: содата не е ли абразив, макар и лек, ако ще се изтърква емайла на тигана с нея, а няма да е само за накисване и после директно изхвърляне? Thinking
Виж целия пост
# 717
Според мен содата Е абразив, когато не е разтворена добре  във водата. Същото мисля и за солта. Доколко могат да надраскат емайла ме мога да преценя. Емайлите също имат различна здравина.

За тъмния емайл на Крюче не се препоръчва  миещ препарат. Също така не виждам никъде указания за изпичане на тигана. Само се казва, че с времето се образува патина, която подобрява незалепващите свойства.
Скрит текст:
SCHWARZE EMAILLE
Sie wurde speziell für das Braten bei hohen Oberflächentemperaturen entwickelt, daher lassen sich mit ihr beim Braten optimale Bratergebnisse erzielen. Da Gusseisen ein so guter Wärmespeicher ist, ist das Braten und Kochen schon bei mittleren Heiztemperaturen möglich. Die besten Ergebnisse beim Zubereiten Ihrer Rezepte und Lebensmittel erzielen Sie, wenn Sie bei mittleren bzw. niedrigen Temperaturen kochen bzw. warten bis die Öle/Fette die richtige Temperatur erreicht haben. Sie sollten zum Aufheizen der Produkte NIE hohe Temperaturen benutzen, wenn Sie anschließend die Temperatur zum Kochen herunter stellen möchten. Zu hohe Temperaturen führen zu Überhitzung und Anhaften der Speisen, vor allem bei empfindlichen Speisen wie Omelettes oder anderen Eierspeisen. Gusseisen speichert Hitze so gut, dass auf diese Art und Weise überhitzte Produkte schlechte Kochergebnisse erzielen, die Speisen ankleben und die Produktoberfläche verfärbt. Dank der schwarzen Emaille bildet sich beim kontinuierlichen Gebrauch am Boden eine Patina (eine leicht bräunlich, glänzende Schicht). Diese Patina entsteht durch das Einbraten von natürlichen Ölen und Fetten aus den gebratenen Lebensmitteln an der Pfanneninnenfläche. Es wird empfohlen, diese Patina nicht mit Spülmittel zu reinigen und zu entfernen, da sie die Brateigenschaften der Pfanne verbessert und ein leichteres Ablösen der Speisen beim Kochen ermöglicht.

Лава или други марки може да имат съвсем друг вид емайл.
Между другото едно не ми е ясно: Защо след като Лава-тиганите са с емайлирано покритие, е необходимо да се изпичат?
Виж целия пост
# 718
и моят тиган на Лава вчера пристигна. Много е притеснявах,но си легна правилно на котлона.
 Емайлиран е и от фирмата ми казаха ,че не задължително ,но може да се пече във фурната преди първото ползване на 200 градуса един час. за да се получи гладкия слой който се получава с времето на ползване, Един вид ускоряване на процеса.
За мен това е първия съд.следвах инструкциите. Измих го и го подсуших Намазах със салфетка олио по дъното и стените, пекох 1 час и изключих. Изчаках да изстине във фурната . Наистина имаше гладко лъскаво дъно. Загрях го намазан пак с олио /пак мазах със салфетка/ . Като загря пекох пилешки пържолки. Залепнаха /само проверих леко/Не ги пипах сами се отлепиха по-късно. после зеленчуци и те са ок. Нямам загоряло. Дано не е случайност.
Виж целия пост
# 719
Честито, Стела Петрова,
със здраве да си го ползуваш!
А вкусно ли ти беше?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия